KAMPIOENSCHAP NEDERLANDSE PAARDEN IN WOLVEGA BELOOFT WEER SPEKTAKELSTUK

Het Kampioenschap Nederlandse Paarden is komende zaterdag het hoofdnummer op de drafbaan van Wolvega. Tien combinaties gaan op jacht naar de eerste prijs van bijna zes mille én de vacante titel van de inmiddels in Italië succesvolle Starfighter LM. Diens huidige trainer Hennie Grift was met Hinde Buitenzorg de voorloper van de successen van stal Langeweg in deze klassieker. Kim Wielinga, Koko Dijkhoeve, Patara Vrijthout en Starfighter LM zorgden vervolgens voor Schagerbrugs succes.

Kampioenschap Nederlandse Paarden [] Het belooft een prachtige dag te worden op de baan van Wolvega, waar tijdens de middaguren de fokkersvereniging haar traditionele jaarvergadering houdt. De daaropvolgende Hodij-meeting is er een die klinkt als een klok, met meerdere hoogtepunten. Het kampioenschap Nederlandse Paarden gaat terug tot 1940, toen Barones Spencer met de legendarische Willem Geersen zegevierde. In al die jaren heeft de klassieker een meer dan mooie erelijst opgebouwd met namen als Quicksilver S, Theo Messidor, het trio Henri, Manza en Monty Buitenzorg, Kees Verkerk, Yzeren Hein en Herbie W. Later werd de koers gewonnen door goede paarden, al liet soms de echte internationale top de koers links liggen. Dit jaar is echter weer een mooi veld aanwezig, met grootheden als Passing Renka en Derbywinnaar Virgill Boko.
Laatstgenoemde oogt hier als het te kloppen paard. De hengst lijkt getuige zijn recente zege weer in vorm en dan zal er geen kruid tegen hem gewassen zijn. Iedere drafsportliefhebber kan de grootse zege van Virgill Boko vorig jaar in Noorwegen immers nog voor de geest halen, toen hij de Europese vierjarigenelite een draai om de oren gaf. Er staat weliswaar een prachtig veld opponenten (de dekhengsten Passing Renka en Tennessie Forest, de in Frankrijk succesvolle Speedy Aresy, Pit Pan-winnaar Vilas Boko en de naar zijn topvorm groeiende Wicky de Viking bijvoorbeeld), maar ondanks hun reputatie start er hier toch slechts één paard als de te kloppen favoriet.
Naast dit hoofdnummer komen ook in de Hodij Coating Stayersprijs meerdere toppaarden aan de start. Het betreft hier vier- en vijfjarige dravers, van wie Venividivici Joe als het te kloppen paard oogt. De ruin van de Noordwijkse Vrienden van het Paard zette zijn laatste start – in het Duitse Gelsenkirchen – om in een eclatante zege.

Rijder Hugo Langeweg jr zal de huid echter niet mogen verkopen voordat de spreekwoordelijke beer geschoten is, want met Victor Bas (Rob de Vlieger) en Vriend Vryenesse (Tom Kooyman) staan twee tegenstanders in het veld die tijdens hun laatste optredens eveneens indruk maakten. Voor de winnaar heeft de dagsponsor twee mille in de prijzenpot gedaan.
Aan de meeting zit ook een internationaal tintje, vanwege het amatricekampioenschap met buitenlandse deelname. Onze nationale kampioene Hiltje Tjalsma neemt het met Ufo Apache onder meer op tegen rijdsters als Eva Franke, Katie Beer, Betina Lund en Seya Nieminen.
De openingskoers lijkt een duel te worden tussen Sir Louis (Peter Strooper) en Wishbone Dragon (Age Posthumus) die vorige keer bijna gelijktijdig over de meet kwamen in een rappe 1.16,5. Sir Louis wordt klaargestoomd voor de Duitse driejarigenklassiekers door Strooper, die vorige week wat licht verkouden paarden op stal had. De Callantsoger heeft later op de middag in de Supertriokoers met Golddigger opnieuw een kanspaard. De hengst won zijn laatste zes starts op rij op deze baan en deed dat meestal in iets zwaarder bezette velden. Met de elf tegenstanders van nu moet hij af kunnen rekenen.
Strooper, die inmiddels besloten heeft Derbywinnaar Sholty Boko van een oude dag te laten genieten, heeft gedurende de gehele meeting ijzers in het vuur. In de zevende koers is dat bijvoorbeeld Udo Kievitshof. De draver van Jasper Roos zette zijn laatste twee starts op deze baan in winst om. De hengst, die ooit door een galoppade de Duitse Derbyfinale misliep, moet onder meer afrekenen met jaarganggenoot Uruguay River. Die was laatst op Duindigt razendsnel. Strooper ziet verder zijn voormalige staltroef Thor achter de startauto plaatsnemen. De destijds (2004) door Willem Hamming naar een derde plaats in de Derby gereden hengst staat inmiddels bij Gerrit de Jong in training.
De tweede koers wordt vanuit de banden gestart en brengt meerdere uitstekend in vorm zijnde paarden aan de start. Zo nemen Travis Dragon (Henk Hamming) en Winona (Robin Bakker) het op tegen de nieuwe Zweedse import Rybo Stardust van John de Mol, die in Zweden weliswaar nooit won, maar steeds goede tijden neerzette. De ruin wordt gereden door Patrick de Haan.
Fleuron Pierre en Veto Hollande bekampten elkaar de laatste tijd meerdere malen, waarbij de rollen steeds werden omgedraaid. In de derde koers van de dag staat het duo weer tegenover elkaar. Veto Hollande (Cees Kamminga) oogt als de meest betrouwbare van de twee, met inmiddels tien trioklasseringen op rij en een recordverbetering in zijn laatste start. Zijn enige zege in die periode boekte de ruin echter in Groningen. Ook de rentree van Derbydeelnemer Wim Wielinga (Ruud Pools) is een interessant aspect.
In de achtste koers starten twaalf paarden. Daarbij Wanna B Norg, een halfbroertje van Topshot Norg die in 2006 nog verrassend het Kampioenschap Nederlandse Paarden won. Opvallend snel was onlangs de kwalificatie van Ybanos, een halfbroer van de nog altijd ongeslagen seriewinnaar Victory My Way. Michel Rothengatter mag de hengst nu rijden. Het programma wordt afgesloten met de tiende koers, waarin Vesper Scimitar (Robin Bakker) zijn slippertje na drie zeges op rij mag wegpoetsen.