KLEIN, MAAR BERESTERK VELD IN TOPKOERS DUINDIGT

De achtste koers van de dag mag zondag kwantitatief niet de best bezette zijn, in kwaliteit is het natuurlijk één van de mooiste koersen die je je maar kunt wensen als drafsportliefhebber. Passing Renka, Simmie Rider, Sholty Boko, Johan, Venividivici Joe en Arctic Express. Een veld van internationale klasse!

Sextet vol topgeweld [] De weddenoppaardenprijs brengt zes paarden aan de start die in de klassiekers hun brevet van vermogen al enkele jaren hebben afgegeven. In volgorde van startnummer zijn dat Venividivici Joe (Gouden Zweep én Breeders Crown winnaar in 2007), Johan (de teruggestelde winnaar van de Grote Prijs der Lage Landen in 2007), Simmie Rider (nog altijd recordhouder in ons land als het gaat om de langste serie 'ongeslagen' én Gouden Zweep-winnaar), Sholty Boko (de teruggekeerde Derbywinnaar, nu gereden door Michiel Rothengatter), Passing Renka (die de vaderlandse naam in Frankrijk met succes verdedigende) en Arctic Express. Deze Finse hengst verdiende al bijna vier ton op alle Europese banen. Een prachtveld dus!
Voor de vroege vogels zondag is er na de serie kwalificatiekoersen meteen een mooie opener. Vooral de paarden met een hoog startnummer hebben al fraaie dingen laten zien, zoals de bij Peter Strooper gestationeerde Wallappa Boko. De Amerikaan koerst nog altijd onder de vlag van Boko Stables, hetgeen eigenlijk een zeldzaamheid is. Boko is uiteraard vooral bekend als fokker, deze voor elf mille in Amerika aangekochte hengst is dus een echt buitenbeentje. De Amerikaan won de helft van zijn eerste zes koersen. Hij stuit onder meer op Walker Vrijthout (Tom Kooyman), Victoria A (John de Leeuw) en Wishful Hope, die laatst enkele mooie zeges behaalde. Uranus Vivant (Hans Bot) is een leuke outsider. De hengst doet het in Wassenaar voortdurend uitstekend.
Hugo Langeweg jr gaat weer op zegejacht met Yin Summerland, die onlangs haar record na enkele zeges aanscherpte. Ze is daarmee de 'papieren snelste', maar zal zeker rekening moeten houden met de onlangs sterk debuterende Wibo le Blanc van Dolf Rieken. Zoals gebruikelijk heeft de Voorhouter bij het fokken van deze hengst gebruik gemaakt van zijn huishengst Sundown Yankee, vader van het merendeel van de Le Blanc-dravers.
De vierde koers brengt paarden aan de start die de laatste tijd moeilijk aan winnen toekwamen. Misschien kan Warrior Victory (Frans van der Blonk) na een serie ereplaatsen in snelle tijden in dit veld eindelijk zijn eerste winst boeken.

De zesde draverij van de dag brengt jonge, maar uit oogpunt van hun afstamming, interessante paarden aan de start. Yappar River (Jan van Dooyeweerd) won zijn eerste koers. Fokker Aad van Schie bracht van haar moeder eerder al cracks als Riverside en Upcoming River. Trainer Van Dooyeweerd verwacht dat dit dé klassieke troef van zijn stal kan worden. Yason Boko, die met Robin Bakker debuteert, heeft ook een mooie afstamming. Moeder Tipptop Windspeed bracht de huidige dekhengst Santana Boko. De eveneens voor het eerst aantredende Gandalf Hanover heeft ook een klassiek getinte moeder.
De voorlaatste koers is bestemd voor de amateurs. Bryan Vader zet hier zijn Tony Trot in. De ruin steekt tegenwoordig in grootse vorm en won in korte tijd drie keer in successie op Alkmaar. Hij treft nu zonder meer zwaardere tegenstand, maar wordt gereden door één van de meest talentvolle amatrices van ons land. Maaike Knoll, 26 jaar oud en afkomstig uit ‘s-Gravenzande, scoort een hoog percentage winnaars en vaak met grote outsiders. In de slotkoers mag ze kijken hoe vader Nico Knoll het er met Pesach Boko afbrengt. Het paard waarmee dochterlief ooit haar eerste koers won, treft met Reine Vryenesse (Tom Kooyman), Noir Desir (Jos Verbeeck) en Sunzi November (Hugo Langeweg jr) wel heel voorname tegenstand…
Ook de volbloeds maken gelukkig weer hun opwachting. De Pocahantosprijs staat alleen open voor merries en is een eerbetoon aan Pocahontas, een van de beste volbloedmerries die er ooit was, zeker op het gebied van de fokkerij was ze van dominante invloed. Hoewel ze op 25-jarige leeftijd haar laatste veulen kreeg, werd ze liefst 33 jaar oud en was ze de moeder van tophengsten als Stockwell, Rataplan en King Tom. In veel pedigrees komt haar naam voor.
Als hommage aan deze Pocahontas, staat deze ren alleen open voor merries. Deze koers werd vorig jaar een prooi voor Flying Sensation, die door Angeline Batist knap naar de bloemen werd gereden. De titelverdedigster is er nu ook weer bij, maar dan met Stephen Hellijn in het zadel. Haar vorm is onduidelijk, want sinds mei vorig jaar – dus kort na haar zege – heeft ze geen verrichtingen meer neergezet.
In de eerste ren zijn het de driejarigen die hun visitekaartje afgeven, aan de vooravond van hun in klassiek opzicht zo belangrijke seizoen. Onder de deelnemers bevindt zich Timm's Mystery, een dochter van de Derbywinnares van 1999, de merrie Timm's Cassandra. Ze wordt gereden door Bouhalem Hadjeb. De amateurjockeys hebben hun Moonbatprijs. De schimmels Freedom (Sandra Vetter) en Smoke Alarm (Patricia de Zeeuw) zijn hier makkelijk te herkennen. Ze mogen voorin verwacht worden.