OPNIEUW ELF KOERSEN OP ALKMAARSE OVAALTJE

ALKMAAR – Opnieuw staan er op de Alkmaarse drafbaan liefst elf koersen op het programma. En eigenlijk veertien, want ook de minidraverijen leveren weer een bijdrage aan het programma. Vanwege de massale belangstelling van de jeugd worden er ook nu weer drie minikoersen verreden. Ongetwijfeld opnieuw veel publiek dus, daarover heeft men dit jaar sowieso niet te klagen.

De twee paarden die in hun loopbaan het meest verdienden, Piet Kavenga en Swiebertje Kes, komen in actie in een montédraverij. Hoewel laatstgenoemde – die zo werd genoemd omdat zijn eigenaar de aanvankelijke naam van het paard steeds vergat – wordt gezien als de beste montédraver van dit moment, werd hij door Linda Hamming recentelijk wel geklopt met haar Tibor Sammer. De zegestand dit jaar is nu 4-3 voor ‘Swieb’ en Susan Wiedijk, dus de dochter van trainer Henk Hamming uit Oudeschoot kan de stand eventueel gelijk trekken.
Meer grootverdieners zien we in de voorlaatste draverij in actie komen. De inmiddels elf jaar oude Orsini Dragon oogt nog niet versleten. Het voormalige Alkmaarse Paradepaard neemt het met eigenaar Kees Zijp uit Akersloot op tegen wel heel zwaar geweld, zoals Typical Meadow (van de Alkmaarse eigenarengroep De Moneymakers), die onlangs de Grote Paasprijs won en daarmee de opvolger werd van Patty Shoeing, de winnares van de editie van 2007. Ook zij is er maandag weer bij. Net als de om zijn fraaie steekloop bekende Piccolino S, die dit keer wordt gereden door John Dekker. De Warmenhuizer oud-amateurwielrenner is de laatste tijd weer met regelmaat actief voor zijn voormalige werkgever Cees Hetteling. Zo rijdt hij in de derde draverij van de dag Willie Luciano van de Akerslootse fokker Gerard de Ruijter. De merrie moet haar eerste prijs nog pakken, maar dat geldt in deze koers voor meer deelnemers.
In de over het algemeen naar bekende pony’s vernoemde koersen is de regionale inbreng weer ongekend groot. Soms geven de namen aan hoe professioneel de minidraverijen inmiddels zijn. De vierde koers is bijvoorbeeld vernoemd naar Allgunner Xnit, een razendsnelle minidraver die uit de Zweedse regio Allgunnen naar ons land is gehaald door de Katwijkse familie Van Rijn. In deze koers start de in Egmond opgegroeide Tonny the Great, door fokker Willem Swart vernoemd als letterlijke vertaling van zijn drafsportvriend Ton de Groot uit Starnmeer. In deze amateurkoers wordt hij gereden door Hiltje Tjalsma. De Zwaanshoekse van Friese afkomst is momenteel de grote slokop als het gaat om dit soort koersen, want met haar aantal zeges dit jaar hoeft ze alleen de grote professionele kanonnen als Langeweg jr, Pools, Kooyman, De Leeuw en Robin Bakker voor te laten gaan. De zevende koers is vernoemd naar de feestvierende Zaanse Gerda Steffhaan, bekend als fokster van de Bellwood-dravers. Ooit had ze in Mike E Bellwood zelfs een klassieke troef bij Peter Strooper staan. In deze koers is King Arthur met amateurrijder Gert-Jan de Vries het te kloppen paard. De Vries won in korte tijd reeds drie amateurkoersen in ons land, nadat hij eerder slechts in Duitsland had gewonnen.
Hoewel Langeweg jr nog allerminst zeker is van een nieuwe nationale pikeurstitel, daarvoor is de voorsprong van tien zeges met zijn internationale programma nog lang niet toereikend, kan de Schagerbrugger maandag opnieuw goede zaken doen. Naast Typical Meadow in het hoofdnummer rijdt hij met Vaudeville K en de nog ongeslagen Good Luck Heldia nog twee favorieten. Met name laatstgenoemde ontpopt zich tot een dankbaar koerspaard. Moeder Obeche Boko werd onlangs nog te koop aangeboden tijdens een Mixed-veiling, maar de verkoper vond een bod van 1200 euro gezien de recente prestaties van haar kroost verre van toereikend. Ook Veni Vici Star is hier al meerdere keren succesvol geweest met rijdster Lisette de Munnik. De vriendin van oud-Schagerbrugger Casper Kwast heeft een opvallende stap genomen door als zelfstandig trainster aan de slag te gaan in Dronten, waar ze met een kleine cavalerie van drie dravers begint. “Een mooie bosrijke omgeving, waar het uitstekend werken zal zijn”, aldus de Heerenveense.
In de slotkoers maakt Worship Limburgia met Ruud Pools haar heroptreden in Alkmaar, waar het bij haar eerste poging misging. Vervolgens won ze in handen van de oud-kampioen uit Heiloo echter drie keer glorieus op rij op de baan van Wolvega, waar winnen in doorsnee voor paarden toch net even moeilijker is. Als de draver van de Haarlemse amateurrijder Monny Krant er zin in heeft, is ze hier het te kloppen paard.
De eerste minidraverij in Alkmaar is reeds om 18.00, daarvoor wordt reeds een kwalificatieproef verreden. De jeugd heeft – onder begeleiding – gratis toegang.