CEES KAMMINGA HEERST OP GRONINGER STADSPARK

Met vier zeges en een tweede plaats in de Gouden Stakes was Cees Kamminga natuurlijk de man van de dag in het Groninger Stadspark. Vooral zijn zege met Topass Medo was imponerend. De merrie zou als driejarige gedekt worden, maar het besluit nog even door te koersen blijkt een gouden greep te zijn geweest.

Cees’ kwartet [] De eerste meeting van het jaar in Groningen kende redelijke publieke belangstelling. De toeschouwers zagen hoe Kamminga al in de derde koers met Urban BN fraai won na een aanval in het derde spoor. Na de in Groningen debuterende Urban BN was het de beurt aan Topass Medo om de tweede winnaar van de dag te worden voor de 43-jarige Willemsoorder. Met een schitterend eindschot rekende het fokproduct van Jan Meinders uit het naburige Peize af met de concurrentie. “Ik had natuurlijk in Urbie J een ideale gangmaker en van de merrie was al duidelijk dat de grote vorm eraan zat te komen. Achteraf is het mooi dat ze na haar derde koersjaar niet is gedekt, want mede met dank aan haar spijkerharde beenwerk kan ze nog mooie dingen laten zien”, aldus Kamminga.
Nummer drie reed hij in de voorlaatste koers over de meet. Urania Stardust bewees niet voor niets een halfzusje te zijn van Derbywinnaar Nigel Stardust. “Maar vorig jaar was ze al goed op Groningen.” Op de uitstekend berijdbare baan werden bij vlagen trouwens uitstekende tijden neergezet. De slotwinnaar leverde Kamminga met Veto Hollande, die na een hele serie plaatsgeldjes eindelijk weer eens won sinds september 2007.
De Gouden Stakes moest Kamminga laten lopen aan Unknown Crafts met Maria Poort, die na een hele serie tweede plaatsen (zes op rij) weer eens het zoet der overwinning smaakte. Urbano Crown kwam met Kamminga nog snel dichterbij, maar de winnende tijd van 1.15,0 van Unknown Crafts geeft al een hoe snel het was gegaan. “En dan is 1700 meter net even te kort”, aldus Kamminga.
Ruud Pools leverde de eerste twee winnaars van de dag. Eerst reed hij voor eigenaar Fred Handelaar de rappe Vegas Rich naar een makkelijke zege. Waar Pools in die openingskoers van kop af won, deed hij dat in de tweede draverij volgens een ander recept. Met Vip Woldhoeve uit het entrainement van Rosalie Janssen uit Een ging hij in de slotfase in de aanval. Het was de eerste winst voor de ruin.
Trainer Rob de Vlieger scoorde op de openingsdag eveneens een dubbel. De Zwaanshoeker won zelf met de voormalige kortebaantopper Utah Alki, die uiteraard meteen de kop greep. Wala Alki had het met Hiltje Tjalsma misschien nog iets makkelijker. In een door springers uitgehold veldje won de amatricekampioene. De in Medemblik opgegroeide Alki-dravers blijken momenteel in topvorm te steken.
Één zege ging er naar een leerling. Assendelver Niels Jongejans reed met Wiba Inova een mooie winnaar voor eigenaar Sjerps uit Hoorn, die de draver destijds kocht tijdens een veiling. Jongejans nam meteen de leiding en liet zich niet meer achterhalen.