COMPACT PROGRAMMA OP DRAFBAAN WOLVEGA

Het koersprogramma op paaszaterdag in het Friese Wolvega is met acht koersen lekker compact gebleven, hetgeen met de drukke agenda (Groningen, Duindigt en Alkmaar koersen ook in het vierluik) niet verwonderlijk is. Een echt hoofdnummer kent de meeting dan ook niet.

Glorie der oude dekhengsten [] Vooral de naamgeving van de koersen zal dus mogelijk wat stof tot praat langs de baan brengen. De draverijen zijn vernoemd naar enkele van de meest dominante dekhengsten die in ons land actief zijn geweest. Hun verleden klinkt vaak door in paarden die nu actief zijn. De openingskoers is vernoemd naar Brother Hanover, die in 1933 vanuit Amerika naar ons land werd gehaald door Maurits van Renswoud uit de omgeving van Wassenaar. Later zou de hengst naar Duitsland worden uitgevoerd en er de vader worden van Bibijunge, die op zijn beurt weer de vader werd van de toonaangevende dekhengst Heres. Brother Hanover werd liefst 32 jaar oud en zou misschien zelfs nog ouder geworden zijn, wanneer hij niet tijdens een brand om het leven was gekomen. Deze openingskoers wordt normaliter een prooi voor Wildfire met Cees Kamminga. De ruin grossiert hier in eerste en tweede plaatsen.
De tweede koers is vernoemd naar een andere dekhengst, The Saint. Dat was nota bene een stalgenoot van de legendarische schimmel Greyhound, die decennia lang het wereldrecord bezat. Saillant detail is dat The Saint jarenlang logeerde in Wolvega, hij verrichtte er bij Nuttert Oosting zes jaar lang dekdiensten. Een dergelijke loopbaan zal er voor Yappie Paasloo niet inzitten, maar Peter Strooper zal met de zoon van zijn eerste Derbywinnaar Milo Windspiel alleen al om emotionele redenen een mooie debuut willen maken in deze koers. Milo Windspiel kan immers nog wel wat animo gebruiken van de merriehouders.
Ook de naamgever van de vierde koers, Judge Scott, stond langere tijd in Wolvega waar hij bezit was van Andries van der Veen en Nuttert Oosting. Misschien gaat deze koers naar Viva di tutie A, met Dicky Hof in de kar. In de moederlijn van de door Giel van der Togt getrainde merrie vinden we trouwens de naam van Judge Scott nog terug.
McGregor heeft zijn naam verbonden aan de vijfde draverij. De hengst was goed voor 152 kinderen en dat aantal zal de enige hengst in deze koers nooit afleveren. De naam van Stig H Renka zal echter nog wel even blijven hangen, want hij was de eerste in dit millennium geboren draver. Favoriet is hier Dante de Linde, in Wolvega in negen starts zeven keer winnaar en altijd bij de eerste drie. Zijn winst zou hier eveneens logisch zijn vanwege de naam van McGregor in de pedigree van zijn vader Dante Buitenzorg.

Fried, koers zes, was een Duitse Derbywinnaar die in 1943 naar Nederland kwam, waar hij de vader werd van de bekende Quicksilver S die met 142 zeges een vermoedelijk niet meer te verbeteren nationaal record heeft staan. Een Duitse winnares zou in deze draverij niet misstaan en met Worship Limburgia is daar alle kans voor. De merrie won haar laatste twee koersen met Ruud Pools al.
Uiteraard is er ook een koers vernoemd naar Heres, die nauwelijks introductie behoeft als vader van liefst 1232 kinderen. Een niet te evenaren record, zo lijkt het. Het komt nog vaak voor dat nakomelingen van deze hengst het merendeel van de koersen op een dag winnen en voor Henk Hamming zou het leuk zijn als hij met Travis Dragon deze koers naar zijn hand kon zetten. De as van Heres werd na zijn dood, de hengst werd 32 jaar, uitgestrooid over Hanovers Hoeve, waar Hamming de scepter zwaaide. Aangezien dergelijke sentimenten niet tellen in de sport, is het waarschijnlijker dat de zege naar Evelyn Honey (Patrick de Haan) of Winona (Robin Bakker) gaat.
De slotkoers draagt de naam van Mac Kinley, een zoon van de reeds gememoreerde Mc Gregor. Hij was veertien jaar lang nationaal recordhouder met een kilometertijd van 1.17,3. Om maar even aan te geven hoe snel de evolutie van het draversras gaat: alle acht paarden in de slotkoers hebben een besttijd die veel sneller is. Udo Siebar is met vier zeges uit vijf starts de te kloppen favoriet. Zijn herkwalificatie was vorige week imponerend genoeg.
Slechts één koers draagt een afwijkende naam, met dank aan de sponsoring van de VDRP. Twee bestuursleden van deze beroepsorganisatie doen hier een gooi naar de winst. Frans van der Blonk start met Vondel Park, terwijl secretaris-penningmeester Arend de Wrede zijn groen met goudgele kleuren achter de rug van Videx SR zet. De ruin won hier in februari nog verrassend en oogt in vorm. De opleving is wel opvallend, want voorheen kon Videx SR eigenlijk alleen maar winnen op grasbanen.