ZILVEREN STAKES: MEER KWALITEIT DAN KWANTITEIT

Op de drafbaan van Wolvega wordt zaterdag een programma van negen koersen verreden. Opvallend genoeg valt er het meeste te verdienen in de koers met het geringste aantal deelnemers, in de Zilveren Stakes. Op zich is dat overigens niet bijzonder. Voor dergelijke koersen betaalt men als eigenaar immers mee aan het prijzengeld, waardoor gedurende de inschrijvingsprocedure steeds meer paarden afvallen.

Zilveren Stakes [] Vijf paarden zijn er op de redelijk vette eerste prijs van 1125 euro afgekomen. Daarbij de degelijke Sir Jari (Rick Wester), de juist in dit soort koersen soms verrassend uithalende Umana (John de Leeuw), Uiver D die met Henk Hamming vooral over langere afstanden succesvol bleek en de uit Duitsland overkomende Lady d'Amour met Robin Bakker. Dit kwartet zal het normaliter af moeten leggen tegen Blackberry, die met Hugo Langeweg jr afgelopen zaterdag al een succesvolle generale repetitie afwerkte. De Amerikaanse merrie kwam eigenlijk naar ons land om gedekt te worden door Liverman Hanover, nadat knieproblemen een vervolg van haar loopbaan bemoeilijkten. Blackberry raakte echter niet drachtig en ging weer met opvallend succes de baan in. Inmiddels won ze al elf koersen.
De laatste koers is eigenlijk de meest interessante, zowel voor de liefhebbers van snel drafmateriaal als voor de bezoekers die een aantrekkelijke uitbetaling op hun weddenschap willen. Want onder de elf deelnemers bevinden zich enkele uitstekende paarden, zoals Teun Schermer die na drie zeges op rij bij zijn laatste start 'slechts' vijfde werd. De ruin kan zich met Cees Kamminga mogelijk revancheren. Hij stuit op de de laatste keer zeer verrassend winnende Videx SR (Arend de Wrede), de normaliter voorin eindigende Trigger Dragon met John de Leeuw, de in Duitsland recentelijk zeer snelle Vittorio Quick met Robin Bakker en de oertrouwe Unknown Crafts, die weer in handen is van Maria Poort. De hengst van Johan Kloppenburg grossiert in tweede plaatsen: al vier op rij. Dekhengst Tennessie Forest vervolgt in deze koers zijn comeback. De hengst acteerde de laatste keer verdienstelijk met een vierde plek. Caroline Aalbers zal daar niet ontevreden over zijn geweest.
De openingskoers kent met Wildfire een duidelijke favoriet. Rijder Cees Kamminga staat met vijf zeges tot dusverre hoog genoteerd in het door Hugo Langeweg jr (tien overwinningen) aangevoerde pikeursklassement. Voor drie daarvan was de ruin verantwoordelijk. Bij zijn meest recente zege, in een sterk bezette Supertriokoers, spijkerde Wildfire zijn record nog wat bij, maar mogelijk zal hij nog een fractie sneller moeten om hier zijn vierde winst op rij te boeken.

Amateurrijders zorgen altijd voor goed bevolkte velden. Zo komen er in de tweede koers twaalf liefhebbers aan de start, onder wie de debuterende Casper Kwast met zijn Royal Valley. De groenspecialist uit de Flevopolder kijkt al langere tijd uit naar zijn debuut, maar zal hier normaliter genoegen moeten nemen met een plaatsje in de middenmoot. Niet alleen Uniek Buitenzorg (Gijs van den Bor) en Tepee River (Piet Solleveld) hebben immers veel klasse, met name Scott O'Hara is op deze baan met amatricekampioene Hiltje Tjalsma nauwelijks te kloppen. De combinatie won de laatste vier keer dat men in Friesland aan de start verscheen, al oogt de tegenstand nu wat heviger.
In de vijfde koers oogt Vicky Star als een redelijk betrouwbare factor. De merrie won met Robin Bakker inmiddels drie maal op rij, steeds op deze baan. Met haar vorm is dus niets mis. De laatste keer bleef de hier ook aanwezige Vito Corleone (Sjoukje Wagenaar) trouwens niet ver achter. De rollen zouden dus ook best weer omgedraaid kunnen worden, afhankelijk van het koersverloop.
Een koersje later ontbrandt een heuse familiestrijd tussen Bas Crébas en diens neef Hans Crébas. Eerstgenoemde treedt aan met de opvallend aan de weg timmerende Fransman Prazer Bocain, die twee keer op rij won. De overmacht waarmee hij dat deed was veelzeggend, al blijft de ruin geen makkelijk heerschap. Weerwerk komt er uitgerekend van een landgenote, want zijn neef(je) rijdt de Francaise Paola de Cenoman, eveneens vijf jaar oud. Eigenaar René Knipscheer haalde na het winnende debuut van de merrie meteen de Paardenkrant en liet zich lovend uit over haar ontwikkelingen: “We gaan ook proberen haar In Frankrijk aan de start te brengen”, aldus de Biddinghuizer over de merrie, die echter vermoedelijk toch op korte termijn de fokkerij in zal gaan. Voor Hans Crébas wacht later nog een nieuwe favoriet, want in de voorlaatste koers van de dag start hij met Wolment Schermer. De merrie is in drie starts in Wolvega nog niet geklopt. Daarbij hoefde ze niet één keer zo snel al in haar kwalificatie, dus er lijkt nog wat reserve in de tank te zitten.
Bij zijn laatste koers maakte Trevor Baldwin dermate veel indruk dat het van lichtzinnigheid zou getuigen hem niet als de favoriet te zien voor de zevende koers. In handen van Hugo Langeweg jr rolde hij twee weken geleden het veld op, na daarvoor wat minder imponerende prestaties te hebben neergezet. Maar voor de regerende kampioen doet de Frisky Frazer-zoon net een stapje harder, getuige vijf zeges in de laatste acht starts die de combinatie maakte.
Verder prijkt op het programma nog een goed bezette koers voor de beginnersklasse. Het heroptreden van Wladimir is hierbij interessant. De ruin herkwalificeerde zich opvallend snel en is een halfbroertje van Seth en Rosalyn, twee paarden waar rijder Luit de Vries ook al menig succes mee bijeenreed.