WOLVEGA: OPNIEUW BREEDERS CROWN-ACTIVITEITEN

Terwijl zaterdag in Amerika de twee- en driejarige dravers hún veelbesproken Breeders Crown-koersen afwerken, staat er ook in Wolvega weer een versie op de rol. Deze week zetten de vierjarigen hun beste beentje voor. Weliswaar zonder de crack van hun lichting, Virgill Boko, maar desondanks nog boordevol kwaliteit. En misschien daarom wel extra spannend…
Wie neemt plaats in van Virgill Boko… Ook zonder Virgill Boko zullen de vonken er vanaf spatten. Voor een prijzengeld van bijna veertien mille wil men wel strijd leveren. Als favoriet zal vermoedelijk Venividivici Joe van start gaan. De ruin van een groep Zuid-Hollandse drafsportvrienden weet al vier koersen lang niet meer wat verliezen is en heeft het beste record van het veld. Veel van zijn tegenstanders versloeg hij onlangs al eens, hoewel dat meestal over langere afstand was. In vorm is ook Vriend Vryenesse met Tom Kooyman, maar de zoon van Eibert Vryenesse – zijn laatste zelfs – heeft een voorliefde voor Duindigt. De enige keer dat hij in Friesland aan de start stond, leverde 'slechts' een vierde plek op. Overigens nauwelijks een schande, want dat was tegen Europese loopwonders als Sir Karan en Russel November. Ook Vanguard was hier al meerdere malen succesvol, maar de hengst was lang afwezig. De door Kurt Roeges te rijden Duc du Bossis-zoon behoort dan ook tot de grote groep getalenteerde outsiders, waartoe ook Vriend v Wolvega behoort. Hij is nog op zoek naar zijn grote vorm, waarmee hij als driejarige furore maakte.
De merries hebben uiteraard hun eigen versie, al is Vogue namens die categorie vertegenwoordigd in het hoofdnummer. De zegekandidate nummer één is niet moeilijk aan te wijzen: Victory My Way. De moedige merrie is in haar eerste dertien starts ongeslagen gebleven en niets wijst erop dat ze bij het ongeluksgetal zal struikelen. Met Langeweg jr gaat ze iedere keer nog iets sneller wanneer dat nodig is. Bovendien zal de tegenstand haar niet afschrikken, al is met name Verari (John de Leeuw) na een trainerswissel het aanzienlijk beter gaan doen.
In de Troostversie komen liefst dertien paarden aan de start. Het zou geen verbazing wekken als hier deelnemers de hoofdrol spelen die veel van hun geld verdienden met successen in Alkmaar. Twee pupillen van Frank Westerveld (Viking Charisma en Vladimir Spirit) versus Vaya Isola Bella met Tom Kooyman. Naast dit trio zijn er echter met groot gemak wel meerdere andere kandidaten op te noemen…

Via een openingskoersje met bijna-debutanten, zoals de via zijn moederlijn interessante Fransman Quatuor de Bouffey, wordt het programma op gang geschoten. In de tweede draverij treedt de zich steeds verbeterende Fleuron Pierre aan. De Zweedse hengst zal hier met André Bakker zijn record echter behoorlijk moeten bijslijpen om bijvoorbeeld Tassel Toronto voor te kunnen blijven. Zijn landgenoot heeft immers een veel rapper record in de benen. De hengst werd tot dusverre in de koers altijd gereden door Arnold Mollema (het paard is eigendom van zijn schoonvader Rob Feenstra) en treft nu voor de eerste keer – behoudens een proefje – Kurt Roeges achter zich. Hetzelfde drietal (Feenstra, Mollema en rijder Roeges) heeft in de vijfde koers met Williams F One ook een troef aan de start, maar de hengst is in de koers tot dusverre niet de makkelijkste gebleken. Misschien was zijn eerste winst, vorige week, een voorbode van beterschap?
De Supertriokoers is deze week kwantitatief wat mager bezet. Met paarden als Sir Jari (Rick Wester) en Valeur le Blanc (Mariska Huel) staat er echter wel kwaliteit. Verde Landerije is misschien wel de belangrijkste kandidaat voor de winst, al boekte de kleinzoon van Derbywinnares Elionora Oldeson zijn laatste twee zeges op Duindigt. De stal van rijder Siem Hartman is echter in vorm en de concurrentie is te overzien.
Als zevende koers staat de Klaas Woudstra-prijs geprogrammeerd. Deze koers werd in 2004 voor de eerste maal verreden, toen op de baan van Groningen met Shining Star en de inmiddels uit de sport verdwenen Ronald de Beer als winnaar. Klaas Woudstra was jarenlang een bekend gezicht in de sport, met de Derbywinst via Paranoh als meest memorabele zege. Ook met paarden als Happy First, Sweepstakeswinnares Hazel Buitenzorg en Ylbode B timmerde de lange tijd in Groningen en later Willemsoord actieve Woudstra aan de weg. Een winnaar van de naar de in 2003 overleden trainer-pikeur vernoemde koers is moeilijk aan te wijzen, al moet Urania Stardust met Cees Kamminga hier ver kunnen komen. Al was het alleen maar omdat Kamminga tegenwoordig werkzaam is in Willemsoord, de oude werkstek van de naamgever van de draverij.
Ook de amateurs zijn weer present. Hun klassementen zijn zo goed als gespeeld, met Hiltje Tjalsma en Fred Handelaar als de nieuwe kampioenen. Ook in deze koers is genoemde duo present, zonder overigens de absolute favoriet in handen te hebben. Misschien gaat die rol wel naar Vitesse Charisma, die onlangs ook al won met Martin de Koster.