MEERDERE BLIKVANGERS OP BAAN VAN DUINDIGT

Met tien goed bezette rennen en draverijen hoeft men zich op Duindigt komende zondag absoluut niet te vervelen. Er valt voor de dravers veel te verdienen in de Zilveren Stakes, terwijl de volbloeds in actie komen in de Daan Modderman Memoriaal. Aan niets is te merken dat de winter nadert…

Klassieke rennen De November Stakes (met vijf mille prijzengeld) wordt bevolkt door dravers die momenteel in uitstekende vorm steken. De winnaar aanwijzen zal niet makkelijk zijn, maar ogenschijnlijk steken er vier combinaties net boven het maaiveld uit, zonder de andere overigens kansloos te willen noemen. Varenna (Wim Swart), Valentino Rossi (Tom Kooyman), Liberte Toujours (Kurt Roeges) en Ukano Limburgia met Ruud Pools krijgen de gedeelde favorietenstatus. Varenna verbeterde laatst haar record, maar wordt vanwege de absentie van 'vaste rijders' Langeweg sr (in Amerika) én jr (in Nieuw Zeeland) nu gereden door eigenaar Wim Swart. De Egmonder is sinds kort weer actief in de kar. Valentino Rossi won twee keer op rij in Groningen en Ukano Limburgia deed hetzelfde op Duindigt. Liberte Toujours werd laatst in Wolvega geklopt door de hier ook aanwezige Wild Chestnut, maar de paar keer dat hij op Duindigt in actie kwam, scoorde de hengst altijd een dikke voldoende.
De openingsdraverij is meteen een leuke 'clash' tussen liefst elf paarden, waarvan er meerdere getuige recente zeges in topconditie verkeren. Viduka Boko strijdt al voor een langere periode voorin. De door Ruud Pools te rijden ruin won op deze baan vier van zijn laatste negen opdrachten en zorgde er steeds voor dat zijn startnummer op de triotickets diende te staan. Cees de Ruijter had de laatste tijd wat pech met zijn Mac Myra, maar de zeventig jaar oude Heemskerker zal op revanche belust zijn. Verde Landerije (Siem Hartman) en Vaya Isola Bella (Tom Kooyman) hebben de klasse voorin mee te strijden. Laatstgenoemde won onlangs in Alkmaar na twee jaar weer een koers. Vooral zijn tijd was toen indrukwekkend. Pools en Kooyman zouden daarmee, althans één van beiden, de eerste twee koersen van de dag kunnen winnen, want even later vertrekken zij met paarden in een draverij waarvan de uitkomst absoluut niet is te voorzien. Elf paarden aan het begin van hun loopbaan: altijd weer een moeilijke sudoku om de getallen op een juist rijtje te krijgen.

De vierde koers is met veertien paarden natuurlijk heel goed bezet. Ronald Hauber is dit jaar flink op dreef met Vacuna, die vorig jaar al wat klassieke aspiraties had. In dit veld zal de trouwe merrie hoog worden ingeschat door eigenaren Lauk en Alwin de Reuver plus Rob Amse. Vooral Osman Somolli lijkt een kwade klant. De Franse ruin won sinds zijn intrede in ons land drie van zijn vier koersen. Rijder Ruud Pools heeft twee koersen later met Uruguay River wederom een van de favorieten voor de kar in een koers met een select gezelschap subtoppers.
De voorlaatste koers is voorbehouden aan de amateurs. Met een dozijn starts oogt alleen Syrene Promise met de Zandvoortse Annemiek Beekman als een zeker 'plaatspaardje', terwijl Robert Paardekooper zich op zijn thuisbaan wel in zijn element zal voelen met Scarlett Nevele, een ruin die hier op gezette tijden weet te winnen. In de slotdraverij duelleren wederom Ultime Mayenne (Wim van der Mespel) en Luscious Lisa (Lissette de Munnik). Het duo is gezien de manier waarop Ultime Mayenne de onderlinge confrontatie laatst met miniem verschil won aan elkaar gewaagd.
De volbloeds worden nog enkele weken op Duindigt verwacht. De amateurjockeys komen uit in de Daan Modderman Memoriaal. Deze ren is opgedragen aan een van de meest markante mensen uit de hippische geschiedenis. Modderman was zelfs ooit te zien in het programma Showroom, waarin hij meerdere krasse uitspraken deed: 'het is nooit slecht weer, want dan heb je de goeie kleren niet…'
Zelf was Modderman een goed amateurrijder binnen de rensport. Na de tweede wereldoorlog was hij voor een groot deel verantwoordelijk voor de wederopbouw van Duindigt, dat in het laatste oorlogsjaar veel schade had opgelopen. In de Memoriaal vertrekken dit jaar negen combinaties.
Ook de Cesarewitch, jaarlijks een van de laatste klassiekers (en doorgaans de laatste) van het renseizoen, wordt verreden. Vooral bij guur najaarsweer is deze stayerskoers een ware uitputtingsslag. Van de meest recente winnaars is nu geen vertegenwoordiger meer present, hetgeen opvallend is omdat deze koers in het verleden vaak werd gewonnen door de winnaar van een jaar eerder. De koers is ontleend aan de stayershandicap die jaarlijks in het Engelse Newmarket wordt verreden. Een van de jockeys is Terry Cain, de Brit die zelfs de Engelse versie al eens op zijn naam schreef. Hij rijdt nu Feuilloux Ike.
Daarnaast gaat Aleyah, met Raymond Chang, op jacht naar haar vierde winst op rij in de Hoeve de Haverkist-prijs. De merrie draagt echter het topgewicht.
Laatste winnaars Cesarewitch
2006 Maxim Summerland met Pascal Vandekeere
2005 Eight Miracles met Kevin Davies
2004 Nico met Raymond Chang
2003 Independance Day met Daan Klomp