FINALES MINIDRAVERIJEN OMLIJSTEN KOERSEN ALKMAAR

ALKMAAR – Voor de laatste maal dit jaar maakt Alkmaar ruim baan voor de minidraverijen, waarvan de finales worden afgewerkt. Nog veel kinderen maken met hun pony aanspraak op de titel, zodat er boeiende strijd mag worden verwacht. De grote kanshebbers staan genoteerd in de tweede minidraverij van de dag, die de uiteindelijke winnaar moet opleveren. Daarnaast staan er acht koersen op het programma…

In de openingskoers duelleren meteen al twee sterke paarden in een klein veldje om de zege. Vainqueur Grande (Tom Kooyman) won hier vier van zijn zeven starts en eindigde nog nooit buiten het trio. Het ideale bankpaard neemt het op tegen Ungaro le Blanc met Ruud Pools, die op deze baan ook al vier keer won (uit zijn laatste negen starts). Het record van Vainqueur Grande op deze baan is echter duidelijk sneller.
In de tweede koers treedt Wim van der Mespel aan met de snelle Tiny Alki. De 22-jarige Leidschendammer is inmiddels zijn status als leerlingpikeur kwijt en moet het nu dus stellen zonder gunstige startpositie. Desalniettemin moet hij in staat worden geacht de merrie voorin te brengen.
Meiert Schouten uit Den Oever is de regionale favoriet in de derde draverij. De metselaar won vorige week verrassend na afwezigheid van twintig jaar weer een koers, met dank aan zijn Vuedeja. De liefhebber heeft inmiddels wat meer tijd voor zijn hobby en traint zijn merrie regelmatig op het entrainement van Hugo Langeweg. De oud-topper bij de eigenaarrijders, al hebben we het dan over dertig jaar geleden, heeft het echter niet getroffen met de loting en moet vooral afrekenen met Vince Streak met Jos Oorthuijsen, die hier laatst ook al twee keer won.
De vierde koers is voor de paarden uit de beginnersklasse en hier valt dus weinig over te zeggen. Callantsoger Cees Imming heeft sinds kort de Fransman Nothing Else op stal, de trainer heeft een reputatie als het gaat om het verbeteren van dravers die elders maar moeizaam acteerden. Wicky Stardust, met Martijn de Haan, is de nieuwe troef van Niedorper Hans Zutt en Waw de Muze is formidabel gefokt, als halfzusje van de veel te vroeg overleden klassieke winnares Une de Muze. Genoeg leuke aspecten dus aan deze maximaal bezette draverij.
Van prima niveau is de zesde koers, met recente winnaars als Sasja Lady (Wim van der Mespel), Vondel Park (Frans van der Blonk), Tim Trot (Rob de Vlieger) en de weer in oude vorm aangekomen Unique Star met Lindsey Pegram. Vriend Vryenesse debuteert met Tom Kooyman op deze baan, maar van een paard dat in één jaar tijd liefst elf van zijn achttien starts op Duindigt wist te winnen, mag – ondanks een matige startpositie – natuurlijk wel iets worden verwacht.
Voor Urania zou de zevende koers het sein voor revanche kunnen zijn. De merrie kwam vorige week als eerste over de meet, maar sprong door het stek. Ze toonde met Hugo Langeweg jr in ieder geval aan genoeg vorm te bezitten om hier weer een rol te spelen. Teunie Boszorg (Kurt Roeges) is eveneens een rappe vertrekker, zodat een boeiend duel om de leiding mag worden verwacht.
In de afsluitende kwartetkoers zal er veel geld verdwijnen op de namen van Walter Heldia (John de Leeuw), die overal aan de lopende band wint, baanspecialist Vito Landerije met Lissette de Munnik en Wervelstorm C met Bas Crébas, die hier twee van zijn laatste drie starts won. Dit drietal heeft echter de handicap van een positie in het tweede gelid. Het zal boeiend zijn te zien hoe de favorieten dat probleem gaan oplossen.
Een keer komen de amateurs maandag aan de start. Ufo Apache (met hoefsmid Burt de Visser) presteert hier voortdurend uitstekend, maar de regerende kampioensamatrice Annemiek Beekman heeft met Vonk van Ranum eveneens een mooie erelijst opgebouwd. Touch of Che Che zou hier met Mariel Mol echter wel eens kunnen profiteren van het startvoordeel.
De eerste start is maandag om 18.20 uur. De toegang voor de jeugd is gratis.