GROTE PRIJS DER NEDERLANDEN OP DUINDIGT

Liefst 12.000 euro ligt er aan de meet te wachten op de eerste vier aankomende volbloeds van de Grote Prijs der Nederlanden, zondag op de draf- en renbaan Duindigt. Het is een opvallende uitschieter tijdens een met wat moeite gevuld programma. Al sinds 1945 (met enige onderbrekingen, zoals de laatste jaren helaas ook af en toe het geval) is deze koers een internationaal visitekaartje voor de rensport.

Grote Prijs der Nederlanden Als één van de vedetten start Dancing Flyer, die onlangs nog de ren om de Haagse Ooievaar won. Hij klopte toen onder meer Derbywinnares Duana, die toen derde werd, maar nu niet aan de start verschijnt. Runner up van 'de ooievaar', Idole Summerland, komt wel aan het vertrek en gaat met de jockey in vorm, Stephen Hellijn, proberen een serie tweede plaatsen – drie op rij – in positieve zin te doorbreken.
Naast Dancing Flyer uit de stal van Eric Bloem, zal ook Timm’s Miracle veel aandacht krijgen. Anderhalve maand geleden klopte deze zelfs Dancing Flyer nog in de Gold Cup. De onderlinge verschillen zijn, qua gewicht, sindsdien niet veranderd. Ook de nummers twee en drie van de Derby, Macidoni en de al genoemde Idole Summerland zijn van de partij. Aan kwaliteit dus geen gebrek. De winnaar van vorig jaar Portcullis is helaas afwezig. Naast de Grote Prijs der Nederlanden staat er nog een koers voor de volbloeds op de rol. Ook deze Doncaster-prijs is uitstekend bezet.
Bij de dravers kostte het wat moeite de velden te vullen. Valentino Rossi is de blikvanger in de eerste koers. De ruin beliep in sterke velden twee tweede plaatsen op rij, nadat hij voor de Blaricumse stal Nikki eerder al won in Alkmaar. Zijn beste prestatie leverde de troef van Tom Kooyman echter al eerder af, met een tweede plaats in de Troost Derby vorig jaar. In dit veld heeft hij, zonder fouten, niet veel te vrezen, al won Uno de Bruin laatst ook verrassend.
In de tweede koers vertrekken louter naar vorm zoekende paarden, waarvan Gently Star (Dion Tesselaar) nog de meeste indruk maakte in haar laatste starts. Extra aandacht voor Varenka Darby, die na vier galoppades op rij nu wordt gereden door Hugo Langeweg. Kan de meester uitvinden waarom de merrie, na een zege in Emmeloord, steeds van de benen gaat?
Vol programma of niet, de amateurkoersen zijn in doorsnee altijd wel goed bezet en dat is met de derde koers van de dag dan ook het geval. Met zelfs Belgische deelname van Rik Wauters met zijn Tchili Brigadoon is er nog sprake van internationale competitie ook. Vanishing Star heeft hier met Wim Brouwer uit Delfgauw, die zijn eigen paard rijdt, ogenschijnlijk de beste papieren. Weliswaar kon de amateur er zelf nog niet mee winnen, de combinatie eindigde nog nooit buiten het prijzengeld.
In de vierde draverij zal er extra belangstelling zijn voor Vitano du Hadol, een zoontje van de kleine merrie Estanza. De ruin won zijn laatste koers, hetgeen nogal wat interesse heeft gewekt van mensen die mogelijk mede-eigenaar willen worden van dit paard. Wie zich bij SEP-Racing (Samen Een Paard Racing) aansluit, kan voor een klein bedrag per maand mede-eigenaar worden. Vitano du Hadol staat in training bij Maria Poort, één van de eerste vrouwelijke dravertrainsters in ons land.
Enkele subtoppers treden aan in de zesde koers, waarbij de zich verrassend ontwikkelende Uriana Dijkhoeve nu wel een heel zware beproeving krijgt tegen zes paarden die al behoorlijk meer hebben verdiend in hun loopbaan. Toch heeft de merrie van Caroline ter Maten en haar mede-eigenaren best kansen. Niet voor niets kwam Bas Crébas de laatste zes koersen liefst vier maal met haar als winnaar over de meet.
Van nog zwaarder kaliber zijn de deelnemers in de slotkoers, waarin paarden als Uno Wielinga, Sir Groenhof en Rowan Diepnow die het stuk voor stuk al met succes opnamen tegen de vaderlandse top. Toch lijken twee zesjarige ruins hier belangrijke kandidaten. Nootdorper Nico Post start in zijn bekende outfit, zwart met witte ballen, met Tim Pine. Dat paard heeft hij al enige tijd in eigen bezit, maar nog kansrijker is een ruin waarmee Post de laatste maanden bijzonder succesvol was in amateurdraverijen: Terminator. De dit jaar steeds bij de eerste vier eindigende draver van Cees van Eijk uit Pijnacker wordt nu gereden door de in grote vorm stekende John de Leeuw.
Het programma begint zondag op Duindigt om 13.30 uur.