Gaat het eindelijk lukken voor Trix Wielinga?

Door een volle drafsportkalender kan drafcentrum Groningen wellicht niet in aantallen koersen en paarden de kwantiteit bieden die het dit jaar in Groningen zo verwende drafsportpubliek gewend is, maar in kwaliteit is er toch voldoende te genieten. Extra leuk zou het zijn als Groninger favorieten als Trix Wielinga, Lord Dustin, Upy Sea of Talisman K de koersdag zouden opfleuren met één of meerdere thuisoverwinningen. Groningen koerst op 31 augustus. De eerste paardenrace is om 16.00 uur en de baan opent om 15.00 uur aan de Concourslaan in het Groninger Stadspark.

Alle reden om deze dag een aantal echte Groninger paarden onder de loep te nemen. Een echte 'Stadjer' is bijvoorbeeld in de eerste koers Trix Wielinga. De oogappel van trainster Anneke Wiggerman kon toe nu toe in 19 starts nog niet het zoet der overwinning proeven, maar daar zou best verandering in kunnen komen in de eerste koers. Met de ervaren Henk Tammenga als pikeur op de sulky zit een goede klassering er zeker in en wellicht is de twintigste koers de winnende voor deze draver die op het Stadspark wordt getraind. Wellicht dat Whisper Boko van het Hoogezandse Blijham Papier Recycling met pikeur Robin Bakker weerwerk gaat bieden, want ook deze draver lijkt klaar voor de zege.
In de derde koers zou To the Point de overwinning in Groningen moeten houden. Het paard wordt voor de familie Koekoek met veel succes gereden door de Groninger trainer en pikeur Roelof Maring. To the Point kan zich op zijn beste momenten meten met de betere paarden in Nederland en dat kan zich best terugbetalen in een overwinning. De vierde koers brengt Upy Sea aan de start, een tweede rit voor Henk Tammenga. Upy Sea was eerder al succesvol in het Stadspark. Wederom winnen is niet denkbeeldig, maar dan zal moeten worden afgerekend met Secretnora die voor de Groninger eigenaar en trainer John Elzinga wordt gereden door Rick Ebbinge. Secretnora is op gras nagenoeg onverslaanbaar, maar kan ook op de sintels uit de hoeven.
In Zevenhuizen wordt Talent Impuls getraind door Marian Vos. Vos is zelf een legendarisch pikeur en één van de eerste vrouwelijke rijdsters indertijd in ons land. Het rijden laat ze nu over aan Mariska Huel. De tegenstand komt uit Haren. Stal Paviljoen Sassenheim, een ontmoetingsgelegenheid voor vele drafsportliefhebbers, brengt Ulrica Viola aan de start en die is met pikeur Robin Bakker zeker niet kansloos.
De zevende koers telt twee Groninger kanshebbers. Lord Dustin is wederom een troef van Groninger John Elzinga en wordt gereden door Robin Bakker, maar die treft Vrederique H getraind door Willem Hamming uit het beroemde Groninger Drafsportgeslacht. Vrederique H nam nog deel aan de Derby en wordt nu gereden door Roelof Kromkamp. Voor Hillie Bandringa uit Doezum is het leuk haar fokproduct Undercovermeadow aan de slag te zien met Niels Jongejans. Dat paard wordt getraind door een andere loot uit het Hamming geslacht: Henk Hamming. In het Café Bolhuis Kwartet, de afsluitende koers treffen we liefst drie Groninger troeven en alle drie met winkansen. Talisman K met Hans Crebas is de eerste in de startopstelling. De troef van de Stichting Martini Stable uit Tolbert won al twee keer dit jaar, maar was recent pechvol. Trainer Cees Kamminga gaf hem zaterdag voorafgaande aan deze koers nog een koers in Wolvega om hem optimaal aan de start te krijgen. Toya Clover van Sytse de Hoog is ook wederom in topvorm. De merrie wordt getraind op het Stadspark en is zelden buiten de eerste drie, hoewel winnen vaak niet meevalt. Rick Wester stuurt het paard en dat is een aanbeveling. Tenslotte staat in deze koers Tibor Sammer van Groninger bestuurslid Bert de Bey. Het paard wordt gereden door Tom Kooyman en die komt zelden met lege handen thuis. Ook nu is het een paard om rekening mee te houden.
De prijzen zullen vast niet uitsluitend onder de Groningers worden verdeeld, want ook van buiten de provincie komen prima dravers en uitstekende rijders aan de start. Sportief vallen er dus spannende koersen te verwachten en is een bezoek aan het Stadspark en de drafbaan dus zeker de moeite waard. Het programma van de dag is te vinden op www.drafbaangroningen.nl.

FOTO: Kan Trix Wielinga vrijdag 31 augustus succes behalen voor de Groninger trainster Anneke Wiggermans? Het is één van de vele Groninger dravers die aan de start komt. (Foto: Richard Wagenaar/www.erway.nl)
Deze foto is vrij van rechten voor gebruik bij dit persbericht.