HORECAMEETING GRONINGEN MAG JE NIET MISSEN!

Op de drafbaan van Groningen wacht vrijdagmiddag één van de mooiste meetings van het jaar. De Horecadag blinkt uit door een fantastische sfeer en voortreffelijke koersen in een ambiance zoals je die bij sportevenementen maar zelden ziet. Een heuse aanrader!

Topmeeting rond de Horeca

Verschillende koersen springen er absoluut bovenuit, niet alleen door het vette prijzengeld dat er aan de meet valt te verdienen. Zo zijn er meerdere afdelingen te zien in het kader van de tweejarigenstakes. Nu de uitslag van de laatste Derby nog niets eens is opgedroogd, komen de talenten voor de versie van 2008 reeds tevoorschijn. Wat te denken van Abani W van Paul Wals, die met vader Abano As destijds zo'n succes kende in de Prix d'Amérique. Abani W, een pedante merrie, opende haar loopbaan op Duindigt met een imponerende zege in handen van Hugo Langeweg jr, maar Light Kronos (Erwin Bot) was in een andere afdeling destijds nog een fractie sneller, hoewel dat 'slechts' tot een tweede plek leidde. Een boeiend duel, met daarnaast nog elf andere combinaties in het veld die het koersverloop kunnen beïnvloeden.

In de tweede serie voor tweejarigen zou het eerste winnende kind van de tophengst Revenue, Yoboko Bo Bo, normaliter de beste keus zijn, maar mocht de jeugdige hengst niet thuis geven, zijn er vele kandidaten voor de zege. Yara Beuckenswyk liep bijvoorbeeld laatst een heel verdienstelijke koers met Kurt Roeges.
De gevestigde orde komt uit in een magnifieke stayerskoers vanuit de banden, waarbij de frontrunners 2800 meter afleggen, maar de dravers vanuit het achterste band veertig meter moeten goedmaken. Eerlijk gezegd is het aanwijzen van een favoriet hier een ondoenlijke zaak. Johan (Tom Kooyman) 'won' de Grote Prijs der Lage Landen, maar werd teruggesteld, waardoor de hier ook aanwezige Unico Limburgia (Peter Strooper) en Starfighter LM (Hugo Langeweg) nog voor hem eindigden. Starfighter LM is natuurlijk een Europese crack. Hij kwam in zijn loopbaan één keer eerder in Groningen in actie, 2004, een koers die hij ook in winst omzette.

Olympic As (Rick Wester) is een schimmel die in dit veld zeker niet misstaat, terwijl Langeweg jr met Nathan Streamline altijd bij de eerste aankomenden is te vinden. Een prachtig veld, met meer dan een handvol andere kandidaten als Sir Groenhof, Super Keller, Topshot Norg, baanspecialist Soren Greenacre en Patty Shoeing… Wat een geweld! Alleen voor dit nummer zou het Stadspark eigenlijk al vol moeten lopen.

En er is nog (veel) meer! Veel lokale grootheden starten er in de beide afdelingen voor gelegenheidsrijders. Diverse horecagelegenheden hebben een al dan niet getalenteerde pikeur gecharterd voor deze koers, maar in de loop der jaren heeft het gros al een schat aan ervaring opgedaan. De koers is een hommage aan Jannus Bosklopper, de aimabele caféhouder die enige jaren geleden overleed en zelf een van de initiatiefnemers was van de koers. De winst zou hier trouwens best eens de provincie uit kunnen gaan, want met Ukano Limburgia heeft het Haarlemse café De Kleine Hout (van oud-voetbalprof Paul van Egmond) een snelle kandidaat ingezet. Jan van Gimpel is als rijder 'gecontracteerd'.

De tweede afdeling voor horecalieden is vernoemd naar Bosklopper en hierin vertrekt onder anderen de Groninger Michel Roggen, die dergelijke koersen al meerdere malen op zijn naam wist te schrijven. De ondernemer start nu met het familiebezit Victoria, een merrie die haar laatste koers op deze baan ook al in winst omzette. De draver is een dochter van de hengst Shellcracker, één van de eerste paarden waar de Roggen-familie in het verleden succes mee boekte. In deze koers treden overigens meerdere gelouterde gelegenheidspikeurs aan, zodat een boeiend spektakel mag worden verwacht.

Voor de sprinters in de topklasse is er een koers uitgeschreven met een prijzengeld van meer dan vier mille. Ook hier heeft Hugo Langeweg jr een pupil uit de stal van Henk Grift voor de kar, de snelle Bar Exam. De Schagerbrugger is niet onbekend met de hengst, die als tweejarige op de Amerikaanse Meadowlands al furore maakte. Na zijn overstap naar ons land kwam hij immers eerst bij Langeweg senior in training. Tegenstand mag verwacht worden van Power Future met Sjaak Snoek, maar de huidige vorm van de ruin is wat onduidelijk. Zijn laatste zeges kwamen tot stand in weinig hoogstaande velden of op recreatieve pistes in Duitsland. In zijn oude vorm is hij natuurlijk een gevaarlijke outsider. Ook de rentree van Azzurri (Ruud Pools) wordt met spanning tegemoet gezien.

De openingskoers is met tien paarden al prima bezet en Stal De Groningers, welke zich bijzonder heeft ingezet om deze koersdag te doen slagen, heeft hierin zelf een vertegenwoordiger aan het vertrek met kansen.

Woodygolimburgia is een fraai gefokte hengst, die onder de hoede van Henk Grift al enkele knappe zeges boekte. Hij wordt nu gereden door Grift's drafkameraad Hugo Langeweg jr, die getuige zijn zes zeges afgelopen zondag op Derby Dag in grootse vorm steekt. Kan hij dit aantal vandaag evenaren? Met Woodygolimburgia werd hij tot dusverre nog niet geklopt en ook in de zesde koers heeft hij met de Amerikaanse merrie Blackberry een goede kans op de zege. De draver van zusje Jessica debuteert echter in de Martinistad, af te wachten is dus of ze met de baan overweg kan.

De meeting sluit met twee sterk bezette koersen voor de subtop. In de voorlaatste koers mag de lokale held Vesper Scimitar (van restaurant 'El Leon Rojo') op aanhang rekenen, in het slotnummer gaat baankenner Un Gamin Impuls op jacht naar revanche. De eerste koers in Groningen is om 17.00 uur en uiteraard wordt deze koersavond omlijst met diverse muzikale optredens!

Voor meer informatie: www.drafbaangroningen.nl of www.horecakoersgroningen.nl