WIE WAT VAN VOETBAL WEET, KAN OOK WEDDEN OP PAARDEN…

ALKMAAR – Na de uiterst succesvolle pinkstermeeting, bomvolle tribunes en een hoopgevende omzet op de totalisator, wordt maandagavond weer een reguliere avond ‘paardenraces’ afgewerkt op de Alkmaarse koersbaan. Zullen de winnaars een link hebben met de naamgevers van de koersen, voetbaltrainers uit de oude doos?

In de openingskoers zouden we dan moeten zoeken naar een paard dat iets met Groningen heeft, want de naamgever van de koers is Ludwig Veg, die vanaf 1965 tot 1970 de scepter zwaaide over GVAV, vlak voordat die club werd omgedoopt in FC Groningen. Een club die toch al iets heeft met dravers, want topschutter Erik Nevland bezit in zijn geboorteland Noorwegen immers twee dravers. Gelukkig was Veg ook twee periodes trainer van Alkmaar’54, voor zijn vertrek naar de Martinistad, en dat maakt de keuze voor een lokale favoriet wat makkelijker. We houden het op Vanity R van Marian van den Ancker. De Amstelveense fokte met Terry R ooit een (weinig succesvolle en inmiddels overleden) broer van Vanity R die op het ovaaltje debuteerde. Met John de Leeuw heeft Vanity R een uitstekende pikeur achter zich in deze beginnersklasse.
In de Barry Hughes-prijs (trainer van Alkmaar’54 van 1963 tot 1965) kiezen we voor wat Haarlems, want de ontdekker van Ruud Gullit vierde toch vooral successen aan de Spaarne. Onder de rook van de provinciehoofdstad traint Meindert Tjoelker uit Hillegom zijn dravers, waarvan de door hem gefokte Usigny Metjo laatst knap won met Ruud Pools in de sulky. De combinatie lijkt hier opnieuw kansrijk. Overigens was Barry Hughes zelf ooit ook actief achter een draver, een karweitje dat aan de Entertrainer wel besteed was.
In 1962 was ‘local hero’ Arie Rentenaar trainer van de Alkmaarse club, hij zal ongetwijfeld ook vaak genoeg in de kantine te vinden zijn geweest, daarom kiezen we hier voor Victoria Transs R van Bob Houterman, kantinebeheerder van een park op de Utrechtse Heuvelrug. Bovendien wist de merrie hier met Barsingerhorner Patrick de Haan al eens te winnen.