KWARTET TOPKANDIDATEN IN GOED GEVULDE EDITIE GOUDEN ZWEEP

Net als een jaar geleden, toen Passing Renka met de eer ging strijken, heeft de Gouden Zweep ook dit jaar een mooi deelnemersveld getrokken. Zestien van 's lands beste dravers nemen zondag plaats achter de startauto, waarbij het voorspellen van de winnaar geen eenvoudige zaak lijkt.

Gouden Zweep

Wie de poll op de site van het drafspelletje Toptrainer bekijkt, ziet dat er vier paarden met een vrijwel identieke honorering favoriet zijn. Daar zitten dan niet eens klasserijke dravers als Venividivici Joe (met Dominik Locqueneux, vorig jaar winnaar met Passing Renka), Sir Groenhof ('hoe langer de koers, hoe beter', volgens rijder Tom Kooyman), seriewinnaar Trigger Dragon (vier maal op rij raak met Patrick van Ooyen) of oud-Derbywinnaar Rise and Shine (met wereldtopper Jos Verbeeck in de sulky) bij!
Nee, als het aan het publiek ligt, gaat de strijd vooral tussen Teaser Elegance, Tycho of Pass, Uriah Boko en Starfighter LM. Laatstgenoemde is speciaal in vorm gebracht voor deze koers en won een week geleden spelenderwijze met Hugo Langeweg senior. De hengst won al eens de Lage Landen, maar kon in de Gouden Zweep nog niet verder komen dan een tweede plek achter Simmie Rider. Net als in 2005 zou ook nu een stalgenoot hem wel eens te snel af kunnen zijn, want met Uriah Boko treedt Langeweg jr aan met één van de snelste dravers van Europa. In eigen land is hij eigenlijk nog nooit geklopt, maar de tegenstand van nu is sterk en vijftig meter startvoordeel geven aan Teaser Elegance (Ruud Pools) is niet gering. Die hengst heeft lucht voor tien en bewees onlangs met een zege in Gelsenkirchen ook over voldoende 'speed' te beschikken. De vierde van het kwartet favorieten is een echt 'dark horse', want hoe goed Tycho of Pass (Jeroen Engwerda) na een jaar blessureleed nu eigenlijk is, zal pas zondag duidelijk worden.
De Gouden Zweep is een klassieker die in haar huidige status is gecreëerd in 1955, maar de wortels heeft in een veel oudere traditie. Twee eeuwen geleden al werden talloze draverijen verreden met als ereprijs een door het oranjehuis uitgeloofde Gouden Zweep. Er zijn nog diverse exemplaren in omloop. De beroemdste is natuurlijk de originele, waarvan het spoor terugleidt naar een langebaandraverij op 28 juli 1883 in Bussum. Koning Willem III had destijds het exemplaar uitgeloofd. Verder zat aan de overwinning een premie vast van 750 gulden en een mand champagne.

Opvallendste detail aan de uitschrijving was dat de koers handelde om 'inlanders, ingespannen voor twee- of vierwielige rijtuigen'. De vastgestelde lengte van 3200 meter betrof de maximumafstand, waarvandaan een zekere Maarten van Rossem vertrok. De rest van het toen achttienkoppige veld kreeg voorgiften van zeker 290 meter, getuige de afstand die de winnende Nelly moest afleggen. De merrie, die eerder met de naam Marianne was gezegend, deed ruim zes minuten over de koers, hetgeen een nu belachelijk klinkende kilometertijd van 2.07,4 opleverde.
De originele Gouden Zweep kwam in de jaren vijftig van de vorige eeuw in het bezit van de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport, waarna mede onder impuls van Prins Bernhard een moderne variant van de klassieker in het leven werd geroepen. De NDR gaf de zweep in bruikleen aan de Prins, die vervolgens het kleinood beschikbaar stelde als eeuwig durende wisselprijs. De zweep mag door de winnende rijder na de koers even worden vastgehouden, maar gaat vervolgens weer in de kluis. Prins Bernhard heeft de trofee liefst 37 maal uitgereikt, waarvan de laatste maal in 1994.
De eerste winnaar van de hedendaagse Gouden Zweep was in 1955 Piet Strooper met de vijfjarige Roland, destijds een van de vaderlandse toppaarden. De draver was eigendom van Cees Silver en won vrijwel alle grote vaderlandse koersen, zoals de Productendraverij, de Derby, drie keer de H. van Wickevoort Crommelin Memoriaal en de Grote Prijs der Lage Landen. Op de erelijst van de Gouden Zweep prijken verder namen als vier maal Quicksilver S (1962-1965), Carlos Pluto (1966 en 1967), Henri Buitenzorg (1970), Jojo Buitenzorg (1974), Kameraad (1976 en 1977) en Yellowa die van 1989 tot 1991 regeerde. Vorig jaar plaatste Passing Renka zijn naam op de erelijst.
De koersen zijn voor een groot deel vernoemd naar legendarische winnaars van de Gouden Zweep, zoals Quicksilver S. De vedette van Jan Wagenaar won de klassieker vier maal op rij. In de naar hem vernoemde openingsdraverij komen op de kleine Nootdorp-piste zeven paarden aan de start met vermoedelijk Varenna als favoriete. De merrie kwam immers drie keer op dit kleine ovaaltje in actie, met een identiek aantal zeges als resultaat. Ook toen werd de merrie van de voormalige kortebaantopper Willem Swart uit Egmond-Binnen steeds gereden door Hugo Langeweg jr. De Schagerbrugger heeft meteen kans op een dubbelslag, want in de tweede draverij start hij met de dit jaar nog ongeslagen Voltreffer van Arend-Jan Harmsen.
Ook in de afsluitende koers komen goede paarden aan het vertrek, met Unique Boko, Super Keller en de onlangs sterk heroptredende dekhengst Tennessie Forest. Ook Reine Vryenesse (Tom Kooyman) heeft hier kansen. De merrie klopte onlangs sterke opponenten.
Uiteraard zijn ook de volbloeds weer vertegenwoordigd, onder meer met de jaarlijkste strijd om de Hoefslag Wisselbeker. Liefst een dozijn deelnemers vertrekken in deze koers met een klassieke klank, de ren is immers verankerd met het populaire magazine van uitgeverij BCM, dat veel bijzondere activiteiten voor de sport onderneemt. De winnares van een jaar geleden, Mariska Bakker met Saguchu is weer present.
Ook de Arabische volbloeds komen op de baan. Met dank aan de 'emir van Quatar' is in het naar hem vernoemde kampioenschap 5600 euro te verdelen voor twaalf sterke paarden. De Texelse liefhebber Gerard Zoetelief heeft zijn beide troefkaarten Grandeur T en Pascha Z ingezet. Ook de Jetmail Trial Stakes kent een aantrekkelijk startveld en navenant prijzengeld.
Circus Etoile geeft speciaal voor de jeugdige bezoekers een aantal voorstellingen tussen de koersen door. Ook een schmink stand, een springkussen en kinderopvang voor de leeftijdsgroep van twee tot zeven jaar zijn aanwezig. De toegangsprijs is zes euro en tot 18 jaar is er vrij toegang.