GOED BEZETTE KOERSEN OP DRAFBAAN GRONINGER STADSPARK

Op het Groninger Stadspark wordt vrijdag weer een aantrekkelijk ogende meeting met negen draverijen afgewerkt. Op het programma staat onder meer een goed gedoteerde koers om de Zilveren Stakes, terwijl voor het publiek ook de eerste kwartetkoers interessant oogt vanwege de jackpot van liefst negen mille die hierop rust.

Zilveren Stakes

In de Zilveren Stakes valt er voor de elf deelnemers 6500 euro te verdelen, vandaar dat de belangstelling hiervoor optimaal is. Natuurlijk springt een recente prestatie van de klassieke troef Victor Bas er op het eerste gezicht uit. Hij liep toen in Duindigt een nieuw record van 1.13,6, waarbij hij voor de eerste keer over de sprint in actie kwam. Er zijn wel meer redenen aan te nemen dat de hengst een rol speelt. Zo won hij op deze ondergrond hier al een Sweepstakes Trial (in de eindstrijd maakte hij een fout) én zijn de dravers van Rob de Vlieger op deze baan altijd goed. Er zijn met een seriewinnaar als Victoriusmagic S (Mariska Huel) en recente winnaars als Liberte Toujours (Kurt Roeges), Une de Bleu (Maria Poort) en de onlangs in Duitsland snelle Udinsky Boshoeve echter wel meerdere kapers op de kust. Kortom, een boeiende confrontatie!
De eerste kwartetkoers is voor het publiek dat een wedje wil plaatsen extra aantrekkelijk, omdat er een kwartetjackpot is ontstaan van maar liefst negen mille. Makkelijk te voorspellen is deze koers allerminst, omdat in deze amateurdraverij diverse zegekandidaten vertrekken. Hiltje Tjalsma start met de onlangs met een overwinning op de baan van Groningen debuterende Sierra Angel. De Duitse merrie die bij haar vorige zege profiteerde van een voor haar gunstig koersverloop, moet nu onder meer afrekenen met Trancy Pride en Mariska Middelweerd.
In de openingskoers treedt met Vicky's Thrust een echte topper aan. Als driejarige won de merrie onder meer een versie van de Sweepstakes Trial op deze baan, later legde ze beslag op een knappe derde plek in de Merrie Derby. Het moet gek lopen als ze hier niet met Jeroen Engwerda op jacht kan naar haar eerste seizoenzege. Tegenstand komt er mogelijk onder meer van Gijs van den Bor. De dagsponsor vertrekt met de voormalige seriewinnares Uniek Buitenzorg. Ook de oude Groningen-crack Right Side Up keert met Tom Kooyman terug naar de ondergrond waarop hij zo succesvol was.

In de tweede koers treedt Woody Woodpecker aan, een ruin die na twee starts nog altijd zijn evenknie niet heeft gevonden. De vraag is hoe snel de door Ronald de Beer te rijden draver kan, goed gefokt als hij is uit dezelfde moederlijn als bijvoorbeeld Vriend v Wolvega. Ook Willem Zes HB (Geertje de Leeuw) kan namelijk wel 'een voetje draven'.
Nog een koers later komt een thuisfavoriet in actie, de in Gronings bezit zijnde Winnetou W. De hengst liep al knappe tijden en is afkomstig uit de stal in vorm van Marcel Hauber. Rijder Robin Bakker zal echter een hele kluif aan Via elf A hebben. Die ruin wordt vanaf een gunstige positie achter de startauto losgelaten, een karwei dat bovendien aan Krista Timmer wel is toevertrouwd.
Een mooie afstamming hoeft nog geen garantie voor succes te zijn, toch lijkt Vasco aardig in de voetsporen te treden van zijn bekende halfbroer Komet November, die vooral als stayer een reputatie opbouwde. De enthousiaste liefhebbers van Stal de Koelboxbocht zagen hun nieuwe oogappel de laatste twee keer winnen op Groningse bodem. Hij treft nu in de zesde koers wel andere baanspecialisten als Gloria Rietlanden, de lokale favoriet Upy Sea met Henk Tammenga en Joe Frazier met Frans Gorter.
In de zevende koers komt Rick Wester in actie met Toya Clover van de op het Stadspark actieve Sytze de Hoog. Die merrie liet bij haar laatste start weer haar oude klasse zien, toen ze na twee jaar eindelijk weer eens won. Bij haar eerste zeven starts als koerspaard won de merrie van de Groningse liefhebber De Hoog destijds liefst zes keer. Als ze die oude vorm weer weet te hervinden kan ze een andere baanfavoriet (Talisman K van Martini Stable) en de de laatste tijd wat wisselvallige Un Gamin Impuls weerwerk bieden.