Sweepstakes 2022 toegewezen aan Victoria Park Wolvega

In 2021 sloot Drafbaan Groningen definitief haar poorten. Door deze sluiting zochten de klassieke driejarige koersen de ‘Sweepstakes’ een nieuwe thuisbaan. Alle belangen en omstandigheden afgewogen heeft het bestuur van de Stichting Nederlandse Draf en Rensport besloten om de ‘Sweepstakes’ voor het jaar 2022 toe te wijzen aan drafbaan Victoria Park Wolvega.

De ‘Sweepstakes’ werden voor het eerst verreden in 1943 op de Groningse drafbaan, tussen 1944 en 1963 werd de koers verreden op zowel Groningen, Hilversum, Alkmaar en Mereveld waarna deze koersen in 1964 definitief op Groningen zijn verreden. Met het sluiten van de Drafbaan Groningen stond het bestuur van de Stichting Nederlandse Draf en Rensport voor de keuze aan welke baan de klassieker moet worden toegewezen.

Om dit besluit weloverwogen te nemen is er door het bestuur van de Stichting Nederlandse Draf en Rensport eerst vastgesteld welke criteria leidend zouden moeten zijn voor de toewijzing. Daarbij werden onder andere zaken benoemd zoals de faciliteiten voor dier en mens, hospitality voor de bezoekers, ambiance, potentiële wedomzet, mogelijke koersafstand en de kwaliteit van de drafbaan. Deze en meer criteria afwegende is het bestuur tot de conclusie gekomen deze koersen voor 2022 toe te wijzen aan Victoria Park Wolvega. Voor 2023 en jaren daarna betekent dit dat er dit jaar wederom een afweging gemaakt zal worden waarbij gekeken zal worden waar deze koersen op de langere termijn maximaal tot hun recht kunnen komen.

In 1942 vond de eerste Sweepstakes plaats in Groningen als één koers voor hengsten en merries. Winnares werd GONNY D (Jan de Vlieger), die later in het seizoen ook de Derby op haar naam zou schrijven.