FRISIAN ASCOT DAY: DON'T STAY AWAY!

Een zeldzaam mooi koersprogramma wordt er zaterdag verreden op de baan van Wolvega. Met onder meer de internationale top aan de start, via paarden als Russel November, Willem W Boko, Sir Karan, Starfighter LM en nog vele andere toppers. Een prachtige beloning voor het duo John Bootsman en Arnold Mollema, die zich samen met vele anderen, zoals Cees-Jan Faber, hebben ingezet om er een fantastische dag van te maken.
Frisian Ascot Day Europese topklasse vertrekt er in de zesde draverij, met Russel November als uithangbord. De winnaar van de Duitse Derby keert terug van een succesvolle internationale campagne (Denemarken, Zweden en Frankrijk) en zou zelfs solo al een vol huis moeten trekken. Dat Hugo Langeweg jr de degens kruist met een andere Duitse topper, Sir Karan met Michael Schmid, maakt dit duel des te boeiender. De overige deelnemers zijn trouwens minstens nationale eredivisie, maar zullen tegen genoemd duo toch echt de duimen moeten leggen…
Nog zo'n topkoers is de achtste draverij over de mijl. Normaliter zou Starfighter LM hier als dé favoriet van start gaan, maar er zijn twee redenen toch wat vraagtekens te zetten achter de kansen van de voormalige Lage Landen-winnaar. Zijn startpositie is voor deze afstand allerminst ideaal en daarnaast kwam de hengst hoogst zelden over de korte afstand in actie. Speedking Beemd (Rob de Vlieger) en Urbie J (dit keer met Frans van der Blonk) zijn meer specialisten over de mijl. De Duitsers Hollys Boy en Japa's Dream komen met imponerende records onze kant uit.
In verband met het Kampioenschap der Vierjarigen, zondag op Duindigt, is die leeftijdscategorie 'losgelaten' en hebben andere jaargangen een eigen koers gekregen. Zoals de tweejarigen, die voor het merendeel nog een onbeschreven blad zijn. Maar er zitten wel enkele potentiële toppers tussen. Isabel Pluto bracht eerder al Derbywinnares Until the End en Ada van Cornjum leverde in de Derby al eens Leen van Camstra als sterkste af. Hun respectievelijke kinderen Ywanadoo en Yordi va Camstra zijn in deze koers dus erfelijk belast en dat geldt ook voor You're Welcome. De merrie is een dochter van Elionora Oldeson die zelf in de vorige eeuw de Derby won en vooral in Duitsland al meerdere goede kinderen bracht.
De Supertriokoers valt in het bomvolle programma dit keer vroeg tijdens de meeting en is met twaalf paarden uitstekend bezet. John de Leeuw keert weer terug achter Valery Dragon, die twee weken geleden zonder haar vaste stuurman voor de eerste maal niet bij de eerste drie aankomenden eindigde. Eigenaar Tjalco de Witte investeerde inmiddels in Italië weer flink in enkele nieuwe talenten en ziet zijn merrie nu aantreden tegen andere vormpaarden als Lady Lay Luck (Tom Kooyman) en Vesper Scimitar, een nogal wisselvallige ruin die met Robin Bakker in actie komt.
Het zou te ver voeren alle koersen te behandelen, maar stuk voor stuk zijn ze op de Friese piste meer dan uitstekend bezet. In de twee openingskoersen steeds een dozijn jeugdige paarden, met in de tweede koers van de dag een leuk duel tussen de streekgenoten Peter Strooper (met de snelle Golddigger) en Hugo Langeweg jr, die met Walkover voor de Fries Klaas de Wrede in actie komt. De hengst won zijn laatste twee starts, maar het tempo van Golddigger zal vermoedelijk te hoog gegrepen zijn.
In de vierde koers heeft Langeweg jr zonder twijfel wél de favoriet in handen. Victory My Way is al negen koersen achtereen sinds haar debuut ongeslagen. De merrie van de Helmondse familie Gerrits zal hier haar record moeten bijspijkeren om klasserijke paarden als Unique Victory (Sydney van den Brande), de nummer vier van de Derby Welmoed Landerye (Rob de Vlieger) en de in vorm gekomen Nice and Easy (Tom Kooyman) voor te blijven. Een uiterst boeiende uitdaging!
De zevende draverij brengt onder meer dravers aan de start die zich al in de klassiekers hebben laten gelden. Wichita River (Hugo Langeweg jr) won met speels gemak de Merrie Derby, waarin de hier ook startende Wahinie Stardust (Hans Bot) tweede werd. Watch the News (Arnold Mollema) stelde in de Derby wat teleur, ze mag zich hier revancheren in deze koers voor driejarige merries. In Duitsland is Freya Kievitshof (Robin Bakker) een bezienswaardigheid, terwijl Wies Buitenzorg in eigen land aan de weg timmert. Een prachtveld met een dozijn topmerries!
Ook de hengsten in deze leeftijdsklasse komen in actie. Derbywinnaar Willem W Boko (Hugo Langeweg jr) toonde zich tot dusverre in bijna al zijn koersen een klasse apart, maar treft in de negende koers liefst dertien tegenstanders die ook een rappe tijd in de benen hebben. Wennemars moest in de Derby met Kurt Roeges nogal wat toegeven op de favoriet, maar heeft even rust gehad na zijn inspanningen en forse aandacht van de media. Uit Italië komt I'm sorry Bi, die voor de eerste maal de echte Nederlandse top gaat bekampen. De stal van Age Posthumus steekt in topvorm.
Op een dergelijke dag mag een mooie stayerskoers ook niet ontbreken. De voorlaatste draverij is daarom voorbehouden aan de kilometervreters die een karwei van iets meer dan drie kilometer voor de kiezen krijgen. Het is moeilijk een favoriet in dit veld aan te wijzen, met paarden als Venividivici Joe, de uit Zweden weergekeerde Seahawk Dragon, de snelle maar grillige Speedy Aresy en specialisten als Oscar Boshoeve en Olympic As. En tussen de zestien starters zitten genoeg andere paarden die kunnen verrassen. Als afsluiter van de dag is er nog een koers met veertien paarden gepland. Wie deze kwartetkoers juist weet te voorspellen, mag zijn hand ophouden, want een mooie uitbetaling lijkt op voorhand zeker.