NAKOERSEN SPRINTBOKAAL WEER STERK BEZET

Zelden zal een initiatief binnen de draf- en rensport de laatste jaren zo met open armen zijn ontvangen als de opzet van website Nakoersen. De site van (vooral) Kees Voshol en Robin Ganzinotti voorziet getuige de dagelijkse belangstelling van enkele duizenden bezoekers in een grote vraag. Zaterdag is de site de motor achter de Nakoersen Sprintbokaal, ook al een noviteit die inmiddels vaste grond onder de voeten heeft gekregen.

Nakoersen Sprintbokaal [] Vorig jaar werd deze topkoers met verhoogd prijzengeld gewonnen door Umberto Newport met André Bakker. Deze combinatie is nu absent, al heeft de rijder uit Wolvega van eigenaar Harrie van Riel wel twee paarden ingeschreven gekregen: Syrene Promise en Tyvonne Promise.
Het is niet waarschijnlijk dat Bakker daarmee de eerste viool gaat spelen, want de concurrentie is hevig en van hoog niveau. Twee paarden hebben in de eerste serie een record dat sneller is dan 1.14 en dat is een tijd die de winnaar beslist in de benen moet hebben. Met de vorm van Super Keller (Stefan Schoonhoven) is niets mis, hij schroefde laatst zijn besttijd in Zweden nog naar beneden. Speedking Beemd behoort al langer tot de vaderlandse top, vandaar dat zijn prestaties wat kleurlozer ogen dan ze werkelijk zijn. Zo trof de pupil van Rob de Vlieger de laatste twee keer een Europese crack als Starfighter LM op zijn weg. In de vorige editie van de Sprintbokaal won de ruin een serie, in de eindstrijd eindigde hij na een onvoordelige koers als vijfde.
De tweede serie oogt op papier minder sterk, bovendien zullen die paarden voorafgaande aan de eindstrijd een half uurtje minder rust genieten. Met Victoriusmagic S staat er echter wel een paard in grote vorm aan de start. De ruin won onlangs nog een Stakeskoers en ook de afstand ligt hem duidelijk. Met de steun van Ruud Pools zal hij bovendien niet al voor de finale uitgeblust zijn. De eindstrijd staat als voorlaatste koers op het programma.
Met tien koersen zijn er diverse mensen die door de naamgeving van de draverijen even bedankt kunnen worden. Mensen die belangeloos wekelijks of zelfs vaker een bijdrage leveren aan de Nakoersen-site, maar vaak in de schaduw opereren. Toch zorgen zij er mede voor dat de sport langzaam maar zeker weer aan populariteit wint. Zoals tipgever Niels Glas, videograaf Karel Bonekamp, verslaggevers Pepijn Tolsma en Geert Sprik en Hans Crébas, de pikeur die vanuit Bant tips geeft over de koersen in Zweden, waar hij langere tijd werkzaam was. Een mooi moment die mensen ook eens in het zonnetje te zetten.

De openingskoers brengt twee recente winnaars aan de start. Punta won twee weken geleden bij haar Nederlandse debuut in een opvallende tijd. De door Tom Kooyman te rijden merrie moet afrekenen met de één jaar jongere Winston de Frise, die met Hubert Schoonhoven eveneens probeert zijn laatste zege te repeteren. Er staan op papier snellere paarden in deze koers, maar hun vorm is wat onduidelijk.
Vervolgens komen er enkele jeugdige dravers aan de start, die nog weinig tot geen prestaties achter hun naam hebben. Speciale aandacht gaat er uit naar de met Robin Bakker debuterende Wouldbe Charisma, een halfbroertje van de een jaar oudere Viking Charisma, die destijds de klassieke Jonkerprijs wist te winnen. Later gedurende de middag vertrekken in een tweede afdeling nog meer talentjes.
In de derde koers steekt Winona (eveneens met Robin Bakker) er enigszins bovenuit qua recente prestaties. De merrie van eigenaar Meindert Meindertsma won haar laatste koers sterk. Interessant is de rentree van Golddigger met Peter Strooper. De Duitse vierjarige opende vorig jaar zijn loopbaan met twee zeges, maar liet vervolgens niets meer zien. In zijn herkwalificatie was hij echter sneller dan ooit.
Ook de tweejarigen komen in actie. Tien combinaties nemen het tegen elkaar op en misschien zit hier de Derbywinnaar van 2008 wel tussen. De goed gefokte Duc du Bossis-zoon Yellow Eden zette al een heel behoorlijke proef neer.
De kwantitatief best bezette draverij is de achtste. In een vorige onderlinge confrontatie klopte Terrific Score (Willem de Jong) nog Terry H (Freek van den Berg), maar de rollen zouden best omgekeerd kunnen worden. De overige tien deelnemers zijn niet veel minder succesvol, dus met Tim Pine, Vito Corleone of Enchanter als winnaar zou niet van een grote verrassing sprake zijn.
Voordat Dries Roelvink na de koersen 'het dak eraf' gaat zingen, komen nog acht amateurcombinaties in de baan. Voor Gretha Posthumus de kans om een serie tweede plaatsen met Patriot Meadow eens te onderbreken…?