FRAAI PROGRAMMA ALKMAARSE DRAFBAAN

ALKMAAR – Aan de vooravond van de langste draverij van Europa, zondag 26 augustus, wordt op de Alkmaarse drafbaan een prachtig programma van tien koersen afgewerkt. Daarnaast zullen er weer twee minidraverijen worden verreden. Bijna veertig jeugdige talentjes binden met hun pony’s de sportieve strijd met elkaar aan.

De koersen zijn stuk voor stuk vernoemd naar voormalige winnaars van de 4,5 kilometer. Op die erelijst prijken namen als Aleby Ike, Beau du Valais, Erosif, Nozem Alki, Kid of Flora en Orta Luce, die in het recente verleden de klassieker op hun naam schreven. Ook toppaarden als Kees Verkerk en Yellowa verwierven zich een plekje op de palmares.
Maandag zullen de eventuele deelnemers aan de uitputtingsslag uiteraard even rust genieten, maar desalniettemin zijn de koersen bijzonder boeiend. In de tweede koers vertrekken bijvoorbeeld uitstekende paarden als Upcoming River (Ruud Pools) en Winny Renka met Tom Kooyman. Beide dravers presteerden al uitstekend op het ovaaltje, al verspeelde laatstgenoemde merrie haar kansen onlangs door een galoppade. Dat was pas de eerste maal in haar loopbaan, voor de rest was de Kooyman-pupil voortdurend bij de eerste drie in de uitslag te vinden.
Enkele subtoppers komen in actie in de zesde draverij, waarbij stal Langeweg twee troefkaarten in handen heeft. Langeweg jr rijdt met de klasserijke Unique Boko. De kleindochter van de legende Speedy Volita schreef eerder al enkele koersen in Alkmaar op haar naam en moet afrekenen met stalgenoot Piccolino S (Michel Verbaan), die nog wat lijkt te zoeken naar zijn oude vorm. Hij werd laatst geklopt door Terp Burgerheide, die met Rick Ebbinge hier ook van de partij is. Ook ‘broer’ Roy Burgerheide van Beemsterling Henk Mulder staat aan de start.
De vierde koers wordt begonnen vanuit de banden, altijd een spectaculair gezicht. Viva di tutie A moet met Giel van der Togt twintig meter goedmaken op Vainqueur Grande, die met rijder Tom Kooyman voortdurend in de prijzen loopt. De hengst is een zoon van de merrie Hedy Boekelte, destijds ook al gefokt door eigenaar Piet Groot. Vanwege de vele inschrijvingen kon deze koers worden gesplitst. In de tweede afdeling verdedigt Vanilla Ice (Frans van der Blonk) een startvoordeel op onder meer Tiny Alki. Twee maanden geleden bleek die twintig meter voordeel voldoende voor de hengst van Henk Schavemaker uit Assendelft.
Twee koersen worden verreden door amateurrijders. In de eerste koers voor de liefhebbers gaat Dicky Hof op jacht naar de winst met Veronie Wollem. De merrie werd in haar loopbaan twee keer gereden door de rijder uit Rouveen en even zo vaak resulteerde dat in een overwinning.
Ook amateurkampioen Fred Handelaar komt in actie, hij heeft in de tweede koers voor amateurs volop kansen met Ungaro Le Blanc die dit jaar al drie keer won in Alkmaar, maar de oud-Hilversummer zal ook in de vijfde koers met spanning kijken naar de ontwikkelingen in de koers. De door hem gefokte Van The Man vertrekt daarin met de Belgische leerling Sydney van den Brande immers als de te kloppen favoriet.
Als afsluiter wordt een kwartetkoers verreden met elf deelnemende combinaties. De dravers lijken hierin zeer aan elkaar gewaagd, zodat een hoge uitbetaling op de totalisator mag worden verwacht.
De eerste koers begint om 18.20 uur. Na de eerste en derde koers worden de minidraverijen verreden. De toegang voor de jeugd is gratis.