URIAH BOKO EN W.J. JOCHEMS MEMORIAAL CENTRAAL OP DUINDIGT

Twee koersen springen eruit als het gaat om het programma van komende zondag. Uiteraard is dat de ren om de klassieke W.J. Jochems Memoriaal, met negen deelnemende combinaties. Bij de dravers is het optreden van Uriah Boko in de Grote Paasprijs dé trekpleister.

W.J. Jochems Memoriaal

De koers met de imponerendste naam is de zesde, een ren over 1900 meter om de W.J. Jochems Memoriaal. Deze wordt verreden ter nagedachtenis aan Walter Jochems, die met het beschikbaar stellen van een fors deel van zijn landgoed Duindigt destijds zorgde dat de sport kon blijven voortbestaan nadat de naburige renbaan Clingendael de poorten diende te sluiten. Jochems zette zich vervolgens in om zijn buitenplaats om te vormen tot een op Engelse leest geschoeide renbaan. De mecenas was een opvallende figuur, die zelf ook een fervente beoefenaar was van de rensport. Zijn volbloeds droegen veelal kleurrijke namen als Hiephiephoera en Ik Eerst.
De laatste winnaars van de ren waren in 2004 de Ierse merrie Turbo Blue met Anthony Deau en een jaar later Starmie met Kevin Davies. Vorig jaar ging de winst naar Cool Concept met Terry Cain. Dat was toen voor de vierjarige opvallend, want hoewel hij reeds was uitgeroepen tot Volbloed van het Jaar, was het destijds de eerste maal dat hij de oudere garde trof. De titelverdediger is ook nu present en wordt wederom gereden door Cain.
Bij de dravers is de Grote Paasprijs de belangrijkste koers als het om de kwaliteit gaat. De vraag was wie de handschoen durfde op te nemen tegen Uriah Boko, die in ons land nog altijd ‘lopende’ zijn gelijke niet heeft gevonden. Zes combinaties durfden het aan tegen de vedette van stal Langeweg, die door Hugo junior wordt gereden. Misschien is de kwaadste opponent wel Langeweg senior, die met Nathan Streamline aan de start staat en de laatste tijd uitstekend in vorm lijkt. Maar misschien moeten de Schagerbruggers vooral opletten voor Tepee River met André Bakker. De seriewinnaar krijgt liefst veertig meter voorsprong bij de start en dat is een marge die door de paarden uit het achterste band niet zomaar is weggepoetst.

De koersdag begint met twee koersen (een ren en een draverij) die we rustig als opwarmertjes kunnen betitelen. Vervolgens komen in de derde draverij elf combinaties aan het vertrek in een kwartetkoers. Drie amatrices die aspiraties koesteren in de race om de nationale titel treffen ieder een kanshebber voor de kar: Scott O’Hara (Hiltje Tjalsma uit Zwaanshoek), Tabatha Jago (met een andere naar Noord-Holland uitgeweken Friezin, Hilda Hofstra) en Utana Promise met de regerende kampioene Annemiek Beekman uit Zandvoort.
De volbloeds dragen zondag een fors deel van het programma, want naast de W.J. Jochems Memoriaal worden er nog twee rennen afgewerkt. Met name de Easter Surprise-prijs brengt enkele bekende paarden aan de start, zoals oudgedienden Collin S en Catch Fire, maar ook Maxim Summerland die op de openingsdag wist te winnen.