ZILVEREN STAKES BRENGT HELE RIJ STERKE SERIEWINNAARS IN ACTIE

WOLVEGA – Met tien koersen is het volle bak in Wolvega, waar zelfs de kwalificatiekoersen om de vingers bij af te likken zijn. Maar hoe boeiend de proefkoers van de voormalige Derbywinnaar Rise and Shine ook mag zijn, het grote geld valt toch echt te verdienen in de reguliere koersen zelf.

Uriah Boko op de weg terug

En ook in die koersen bulkt het van de kwaliteit. Net als een week eerder zijn vooral de laatste twee draverijen kwalitatief van topniveau. Zo treedt in de voorlaatste koers Uriah Boko aan met Hugo Langeweg jr. De Derbywinnaar van 2005 maakte eind vorig jaar zijn rentree na een lange blessure en bewees toen meteen weer nog van uitzonderlijke klasse te zijn. Buiten zijn misrekening in de Derby werd de hengst nog niet eerder geklopt.
Er staat echter nog wat ander geweld in deze koers. Urbie J won bijvoorbeeld het Criterium der Vierjarigen. Na een vergeefs uitstapje naar Frankrijk ging het de laatste keer mis in Wolvega, maar vaste rijder Tom Kooyman zal belust zijn op revanche. Ook Thor (Peter Strooper) en Topass Medo (Cees Kamminga) zijn klassieke toppers. Eerstgenoemde was derde in zijn Derby en wacht alweer een klein jaar op een zege, terwijl de tweede met twee overwinningen op rij aantoonde klaar te zijn voor het zomerseizoen. Excalibur is een snelle Duitse gast. De Vibelzee-pupil wordt gereden door Michael Schmid.
Naast die explosie aan paardenkrachten wordt als afsluiter nog een andere bijzonder aantrekkelijke koers verreden. De Zilveren Stakes brengt elf paarden aan het vertrek onder wie enkele seriewinnaars. De drie meest opvallende daarvan zijn Radja Jet (Cees Kamminga), Venividivici Joe (Hugo Langeweg jr) en Indian Boy met Patrick de Haan. Radja Jet is sinds augustus vorig jaar onafgebroken bij de eerste drie te vinden. De in Noordwijks bezit zijnde Venividivici Joe werd pas een keer in zijn loopbaan geklopt en domineerde laatst opvallend in Duitsland en Indian Boy bleek na zijn overgang uit Duitsland juist in ons land goed uit de voeten te kunnen. Omdat het hier een Stakeskoers betreft, waarbij deelnemers zelf een deel van de prijzenpot inleggen, ligt er aan de meet bijna zes mille klaar voor de eerste vijf aankomenden. Buiten genoemd trio zijn er nog wel meer kandidaten. Misschien is de uit Hongarije teruggekeerde Typhoonora (André Bakker) inmiddels weer een beetje geacclimatiseerd.

De meeting in Wolvega begint om 16.00 uur met een koers voor de beginnersklasse over 2100 meter. Favoriet lijkt de onlangs in een knappe tijd winnende Valentino Star N met Cees Kamminga. De ruin kon weliswaar nog niet winnen, maar beliep ereplaatsen in tijden waar de andere deelnemers nog niet bij in de buurt kwamen. Voor Willemsoorder Kamminga ligt een mooie opening van het programma in het verschiet, want een koers later heeft hij met Teun Schermer een nieuwe kans op de winst. Het veilingkoopje van de Amsterdamse oud-profbokser Bas van Duivenbode moet afrekenen met Trigger Dragon, die met Patrick van Ooyen vertrekt. Die is sinds enige tijd in dienst bij Age Posthumus als rijder en niet zonder succes.
In de derde koers is een andere Schermer-draver met kansen actief. John Maurix komt vanuit IJlst in actie met de eveneens in de Noord-Hollandse polder gefokte Siem Schermer. Het zal echter een hele toer worden om United Spirit met Fred Handelaar van de bloemen te houden. Die hengst bleek laatst alleen maar te kloppen door een in bloedvorm stekende Fast. Import-Heerenvener Handelaar blijkt uitstekend overweg te kunnen met United Spirit, met wie de veelvoudige amateurkampioen steevast bij de eerste twee eindigt.
De vierde koers kan misschien duidelijk maken wat we dit jaar in klassiek opzicht mogen verwachten van Watch the News, een halfzusje van Until the End. Of de merrie van fokker en eigenaar Arnold Mollema haar broer als Derbywinnaar kan opvolgen, staat nog in de sterren geschreven. Als tweejarige bleek ze nog wat onbetrouwbaar in de koers, maar toonde ze wel al heel veel snelheid. Concurrentie komt er van de nog ongeslagen Dante de Linde (André Bakker) en mogelijk Vouriante met Hugo Langeweg jr. Die combinatie werd laatst nipt geklopt door een andere kanshebber hier: Vive la Liberte met Cees Kamminga.
Arnold Mollema treedt in de vijfde koers aan met een nieuwe Zweedse aanwinst, de driejarige Tassel Toronto. De hengst is een zoon van een merrie die in Zweden al enkele rappe kinderen heeft rondlopen. De kwalificatie was in ieder geval veelbelovend voor de draver van Mollema´s schoonvader Rob Feenstra.
Een ander interessant koersdebuut is er van Peter ter Borgh zijn Marie Laveau. De merrie is vernoemd naar de gelijknamige voodoo-uitvoerster uit New Orleans. De uit de jaren zeventig stammende hit van de band Redbone (Witch Queen of New Orleans) is een teken van haar ´populariteit´. Ter Borgh telde eind vorig jaar 27.000 dollar neer voor de merrie, die in Amerika al een uitstekend record neerzette en dus ook voor de fokkerij later zeer interessant is.