MALTEZER INBRENG TIJDENS KOERSEN OP ALKMAARS OVAALTJE

ALKMAAR – Het paard van de dag op het ovaaltje is natuurlijk de stayer Typical Meadow. De hengst van de Alkmaarse Stal Schermereiland gaat op jacht naar zijn zesde zege op rij. Hij staat aangegeven met Hugo Langeweg senior.

Meteen spektakel

De openingskoers zou meteen al spektakel op kunnen leveren, wanneer hoefsmid Burt de Visser met zijn Shrek het opneemt tegen enkele andere zegekandidaten. De zoon van oud-Derbywinnaar Egbert de Visser zegevierde onlangs sterk met de ruin, maar zal het moeilijk krijgen tegen eveneens in vorm ogende paarden als Usnach Frisia (gaat Flip van Dijk weer voor een koprol…) en de heroptredende Utah Alki met Hiltje Tjalsma. Zelfs een buitenlandse amatrice waagt zich op de Alkmaarse baan: Jennifer Blome komt in actie met haar Duitse ruin Christa´s Diamond.
De amateurs komen ook aan de start in een koers ´free for all´, dus open voor paarden met lage tot extreem hoge winsom. Een dergelijke koers werd onlangs nog een knappe prooi voor de onvoorspelbare Pacific Valley. De op Texel opgegroeide ruin treft met Hiltje Tjalsma opnieuw de combinaties die destijds tweede (Piet Kavenga met Wim Brouwer) en derde (Banister met Adri van Wijngaarden) werden. Maar misschien kan de aanstaande kortebaner Panky Neyenrode met Peter Veldink uit Hoorn net als een week eerder verrassen.
Jennifer Blome is maandag niet de enige buitenlandse gast, want vanuit Malta reist wederom Mark Tanti naar Nederland. De rijder is een goede bekende van trainer Gerrit de Jong en het gehele weekeinde dus actief met paarden van de man uit Oranjewoud, die regelmatig goede dravers naar het zuidelijke eiland weet uit te voeren. De familie Tanti, ook Frans en Tony zijn in de sport actief, is een begrip in Malta als het gaat om de drafsport. Er zijn vooral Franse en Zweedse paarden actief, maar af en toe treedt er ook wel een Nederlandse winnaar aan het front. Onlangs won er nog een kind van de in 1980 naar Zweden uitgevoerde Vicar Oostwyck, die het er opvallend genoeg zelfs tot dekhengst schopte.
Genoeg stof voor boeiende verhalen dus weer rond deze meeting, waarbij Tanti het in de tweede koers met Velviano K opneemt tegen de recent winnende Victoria Transs R met Patrick de Haan.
In de slotkoers lijkt Foby Sarotano in de gaten te houden. De hengst werd met Digna de Beer laatst twee maal tweede, maar treft nu een aanzienlijk betere startpositie.
De aanvang van de koersen is, net als vorig seizoen, maandagavond steeds om 18.20 uur!