GOUDEN PAARD HOOFDNUMMER TIJDENS KOERSEN OP WOLVEGA

Met het Gouden Paard heeft Wolvega zaterdag een mooie semiklassieker op het programma, dat negen koersen groot is. Normaliter gaat deze draverij een fraai duel opleveren tussen Speedy Aresy en Ufo Kievitshof, paarden die hun laatste starts in ons land fraai in winst wisten om te zetten.

Gouden Paard; Het koersrecord voor de klassieker is in bezit van Komet November, die twee jaar geleden in handen van Peter Strooper tot 1.15,8 kwam. In het verleden ging het veel langzamer, zoals in de eerste editie van 1970 toen Eliza Harvester D met Mees Dapper de klassieker won. Aanvankelijk werd het Gouden Paard verreden op de baan van Hilversum, inmiddels is Wolvega al enkele jaren de plaats van handeling.
De draverij heeft een imposante erelijst, met bijvoorbeeld Kees Verkerk die deze klassieker liefst vier maal wist te winnen. De eerste zege van de krachtpatser uit het Westland dateert van 1976, maar ook in 1977, 1979 en 1981 zegevierde de ruin. Die laatste overwinning was meteen zijn slotakkoord in koersverband, hoewel de populaire draver zich later in Zevenhuizen ook nog eens sneller toonde dan zijn naamgenoot op schaatsen.
Ook andere dravers van grote allure, zoals Jonker Volann en Cristiaan de Wet, schreven de koers op hun palmares, net als later Delight Nobo en de onverwoestbare Yellowa. Het laatste decennium was Paul Trot echter de grote heerser. De huidige dekhengst won in handen van Hugo Langeweg drie keer.
Vorig jaar was Langeweg junior de snelste van het hele stel met Starfighter LM, die het koersrecord eigenlijk vanwege zijn overmacht misliep. Ook dit jaar heeft de Schagerbrugse stal één van de favorieten ingezet. Ufo Kievitshof van de Helmondse familie Gerrits wist tijdens de meeting rond de Prix d’Amérique in het Franse Vincennes een fantastische zege te behalen. De hengst benaderde daarbij zijn in het Criterium der Vierjarigen gevestigde record en maakte grote indruk. Dat was ook het geval voor Langeweg jr zelf, die na afloop meldde kippenvel te hebben gekregen tijdens zijn voor een grote mensenmassa verreden koers.

Om Ufo Kievitshof meteen maar tot winnaar te bestempelen, zou wel erg kort door de bocht zijn. Zijn Duitse landgenoten Olympic As (John de Leeuw) en Playgirl Hanover (Michael Schmid) moet hij over deze afstand ‘kunnen hebben’, al zijn de krachten van laatstgenoemde na een galoppade in haar meest recente optreden niet geheel duidelijk.
Wat wel zeker is, is dat Ufo Kievitshof moet jagen op paarden die twintig (Rhythm and Speed) of veertig meter voorsprong krijgen bij de start. Tot de laatste groep behoort vormpaard Radja Jet met Cees Kamminga, maar het grootste gevaar lijkt te komen van Speedy Aresy met Jan van Dooyeweerd. Ook die merrie was onlangs in Frankrijk actief (te Toulouse), maar lijkt haar beste koersen de laatste tijd toch in Friesland af te werken. De vorm is in ieder geval uitstekend.
Het programma, dit keer niet gehinderd door schaatsactiviteiten in het naburige Heerenveen, opent met enkele koersen voor jonge dravers. Zo debuteert in de eerste koers Vive la Liberte van Bob Krom. De fraai gefokte hengst (moeder La Gloire had een best record) werkte met Cees Kamminga een veelbelovende kwalificatie af en zal vermoedelijk moeten afrekenen met Very Nice Photo met John de Leeuw.
In de amateurkoers mag Piet Solleveld het nu weer eens zelf proberen met zijn Tepee River, de ruin die vijf van zijn laatste zes starts in winst omzette. Eén daarvan was overigens ook met de Maartensdijker.
De Supertriokoers is uitstekend bezet met tien paarden die eigenlijk stuk voor stuk aanspraak mogen maken op een hoge klassering. Op basis van de recentelijk getoonde tijden zit er niet direct een favoriet tussen, zodat boeiende strijd verzekerd is.
De man in vorm de laatste weken is André Bakker, die bijna honderd procent zeges scoort uit al zijn starts. In de zevende koers treedt hij in zijn geboorteplaats aan met Utah Forest, met wie hij een week eerder ook al succesvol was. Hij zal het echter zwaar krijgen tegen de in ons land ongeslagen Paxmen (Hugo Langeweg jr) en Sultan of Swing uit de in prima vorm stekende stal van Henk Hamming, die de leidsels vanwege zijn beenbreuk nog even overlaat aan Joop Pool.
De voorlaatste koers kent in Indian Boy een deelnemer die de laatste vier starts in zeges omzette. Of Patrick de Haan de in Duitsland opgebouwde reeks kan voortzetten, is in dit sterke veld echter moeilijk in te schatten. De aanvang zaterdag is om 14.00 uur.