Luit de Vries boekt dertigste zege op kampioenendag Alkmaar

ALKMAAR/ZATERDAG – Met tien koersen kende de Alkmaarse meeting, voorlopig nog tweewekelijks, een goede bezetting. Vooral voor Luit de Vries was het een heuglijke dag, want de rijder verloor zijn leerlingenstatus met dank aan zijn dertigste overwinning, die hij boekte met Seth.

Dertigste voor Luit
Het gaat de laatste hard met leerlingpikeurs die hun dertigste zege behalen. Met name Alkmaar is voor de leerlingen een ideale baan, omdat de gunstige startpositie die de talenten in vele koersen op basis van hun status krijgen, een mooie basis vormt voor succes. Zondag boekte Luit de Vries zijn dertigste overwinning met dank aan Seth. “Mijn eerste zege boekte ik in Duitsland ook met een paard van eigenaar Brouwer, dat is iemand die ons dus al langere tijd steunt”, aldus de 31 jaar oude Veenhuizer.

John de Leeuw is het jaar uitstekend begonnen, terwijl de Hoofddorper toch vooral aangewezen is op gastritjes. In de openingsdraverij knapte hij zo’n karwei vakkundig op, toen hij Umberto Flash voor eigenaartrainster Baltus in winst omzette. Met Demi Dancer bezorgde De Leeuw zichzelf even later zelfs een dubbel. De merrie kreeg eindelijk weer eens haar geliefkoosde koppositie en won ouderwets. In 2005 lukt dat de draver van Cor Zeilmaker zelfs dertien maal, hetgeen haar destijds de titel van Alkmaars Paradepaard opleverde.
De Leeuw’s plaatsgenoot Jan van Dooyeweerd reed eveneens naar een overwinning. De Franse debutante Perle d’Acanthe debuteerde met een knappe zege op Alkmaarse bodem en wordt nu rustig toegewerkt naar wat zwaardere koersen.

De montékoers leverde een mooie winst op voor Rosa de Legume, die eerder al met Mirjam van het Maalpad in Duitsland won en de twintigjarige Heiloose nu ook haar eerste zege op Nederlandse bodem opleverde. Eigenaar Sjaak Sijm wil de merrie nu aan de start krijgen in Lille, waar ze met een Franse montérijder gaat proberen een eerder winst in Vincennes (toen voor de sulky) te repeteren.

De twee keer in Alkmaar gehuldigde Tom Kooyman, hij was vorig jaar de beste rijder en trainer in Alkmaar, zag halverwege de middag Sweet Seventeen door John Dekker naar de winst gereden worden.
Amateurrijder Fred Handelaar kan lezen en schrijven met United Spirit, een hengst waarmee hij vorig jaar al meerdere malen op rij won. Door zijn winst nam de Heerenvener alvast maar weer een voorschot op zijn achttiende titel, al is die uitspraak natuurlijk prematuur. Handelaar heeft in ieder geval de kop in het klassement alweer in handen.

Shamrock Kingly is een zeven jaar oude hengst en won tot dusverre slechts één keer. Het is aan het engelengeduld van liefhebber Jan-Piet Kingma te danken dat de draver nog altijd in het koerswezen actief is. Dat geduld werd nu beloond door een knappe zege via Aad Pools, de Uitgeester die als geen ander de kunst verstaat om een paard naar de kop te leiden. Dan is het karwei natuurlijk nog niet geklaard, maar de hengst liet zich niet meer beetnemen.

Tito Boko is een paard van uitzonderlijke klasse en mede daarom niet vaak aanwezig op het Alkmaarse ovaaltje. Het zal voorlopig ook even de laatste keer zijn, want de in Alkmaar na twee starts nog ongeslagen ruin wordt richting Frankrijk gedirigeerd. Hugo Langeweg jr kon met dit ‘oprapertje’ nog even profiteren.
De laatste zege in Alkmaar was misschien ook wel de meest overtuigende. Unique Star bewees op zijn niveau een klasse apart te zijn. Lindsey Pegram is als rijdster het jaar uitstekend begonnen, want de Heiloose handhaaft zich vooralsnog spelenderwijze in de top tien van meest winnende rijders dit jaar.
In Alkmaar wordt over twee weken weer gekoerst, komende zondag blijft de poort voor de paarden gesloten, al kan men er wel terecht voor het bekijken van de Prix d’Amérique op een groot beeldscherm…