Volga River uit het juiste hout gesneden getuige snelle tijd

WOLVEGA/ZATERDAG – Met de winst van Volga River is de meest spectaculaire zege van de dag genoemd. Met een fabelachtige tijd van 1.15,5 – zeker gezien de tijd van het jaar – snelde de merrie naar de winst.

De zege van de merrie is een mooi succes voor fokker en eigenaar Aad van Schie. De Rotterdamse zakenman, vooral bekend vanwege zijn River-paarden, investeerde de voorbije jaren veel in de drafsport, maar zag dat niet altijd met succes gehonoreerd. Zo haalde hij begin van deze eeuw de Amerikaanse hengst Liverman Hanover naar ons land.
Die was met name op Duindigt vaak beresterk, maar de gehoopte successen op Europees platform bleven helaas uit. Met Volga River, met de op de vermaarde Amerikaanse Castleton Farm gefokte Wildcat Fan als moeder, zou Van Schie wel eens mooie tijden kunnen beleven.
Rijder Jeroen Engwerda voerde ook nog een andere debutant naar een zege. Dat was te danken aan Dante de Linde van Karst Zwarteveen. Die ruin is een zoon van de snelle merrie Boughtnpaid.

De openingskoers werd gewonnen door Vliegensvlug, die zijn naam met John de Leeuw nu alle eer aan deed via zijn eerste overwinning. Voor fokker en eigenaar Haye Glas uit Diever een mooie opsteker, want aanvankelijk werd de hengst versleten voor talentloos. Halfzus Us Wowie was dat allerminst, zij won onder meer de Merrie Derby (ook al met De Leeuw) voor zij naar Tsjechië werd uitgevoerd. Vliegensvlug wordt tegenwoordig langs het Zuid-Hollandse strand getraind door Willem Paardekooper en is volgens Glas nog lang niet uitgewonnen.

De dekhengsten van Tjalco de Witte lieten zich overigens met hun nazaten van hun beste kant zien. Nevele Cero O zag Vliegensvlug en Unreal Dragon winnen, Dante Buitenzorg evenaarde hem met de zeges van Dante de Linde en Trixie Dragon. Laatstgenoemde werd door de Duitse pikeur Michael Schmid voor de tweede keer in korte tijd naar de winst gereden, hetgeen in deze Supertriokoers redelijk lucratief was.

Soulmate, een zeven jaar oude hengst, lijkt zijn beste koersen te lopen gedurende de wintermaanden. Dat was vorig jaar al zo en ook nu wint de door Stefan Schoonhoven gereden draver aan vorm, getuige de nieuwe recordtijd waarin hij de 2100 meter afraffelde. Hij nam daarmee revanche voor een vorige start, die vanwege het koersverloop hopeloos de mist in ging.

Het nummer voor de topklasse werd toch wel verrassend gewonnen door Shining Star, die met Robin Bakker optimaal profiteerde van een startpositie vanuit het eerste band. Trainer Marcel Hauber heeft wel een verklaring voor de grillige prestatiecurve van de ruin: “Bij hem moet alles kloppen. We laten hem daarom regelmatig nakijken en indien nodig behandelen.” De ruin was voor zijn komst naar ons land al succesvol in zijn thuisland Noorwegen met rijder Olav Mikkelborg.

Misschien nog imponerender was het optreden van Vina Boko, een merrie die sinds haar rentree in december nog sneller lijkt dan in de periode dat ze de Troost Derby won. Ze is wat blessuregevoelig naar het schijnt, maar dat hoeft voor een merrie geen beletsel te zijn voor een vrolijke toekomst. Het door de nationale kampioen Hugo Langeweg jr naar de winst gereden halfzusje van Uriah Boko zal met het oog op de fokkerij zeker interessante kinderen op de baan zetten.

Bij de amatrices is Hilda Hofstra vast van plan haar aan Annemiek Beekman verspeelde titel te heroveren. De dochter van Wiebe Hofstra, nauw betrokken bij de mediaplannen van de Friese baan, won voor de tweede keer op rij met de trouwe Unreal Dragon.
Sinds één week is Johnny Westenbrink vanwege het behalen van zijn dertigste zege leerling af. Blijkbaar is daarmee meteen een psychologische grens doorbroken, want het uit Meppel afkomstige talent won met zijn eigen Tahiti Yoly, die zich de laatste tijd al goed weerde tegen veel sterkere tegenstanders.