Derbywinnares Vina Boko trekt aandacht op drafbaan Wolvega

Dat het eerste hoofdnummer op 20 januari wordt verreden, betekent niet dat het voor de liefhebbers reden is thuis te blijven. De negen koersen die zaterdag worden afgewerkt, zijn best de moeite van een bezoekje waard.

Zo staan er meerdere koersen voor de subtop op het programma en maken enkele buitenlandse rijders hun opwachting, zoals de Duitser Michael Schmid en het aankomende Belgische talent Günther Loix.

In de openingskoers komen vooral jonge en relatief onervaren dravers aan de start, hetgeen nogal eens voor galoppades en dus onverwachte uitslagen zorgt. Twee deelnemers hebben een record sneller dan 1.18, al heel behoorlijk voor die klasse, maar Vant d’Amérique is één van die paarden die niet bepaald uitblinkt in betrouwbaarheid. De merrie ging al vijf keer hopeloos ‘van de benen’, maar de ene keer dat ze de juiste gangen behield won ze ook meteen in een rappe tijd. Even snel was ook Very Quick van Hugo Langeweg jr al eens. De hengst waarmee de Schagerbrugger zege nummer 500 in zijn loopbaan behaalde is echter aanzienlijk regelmatiger in zijn prestaties.

In de tweede koers is er de rentree van Ventura HH. De winnares van de Sweepstakes bij de merries van vorig jaar komt voor het eerst tegen oudere paarden in actie, maar de stal van de nog altijd geblesseerde Henk Hamming heeft getuige drie zeges vorige week vorm. Ventura HH is een dochter van Super Arnie, vorig jaar met dank aan Prix d’Amérique winnaar Gigant Néo uitgegroeid tot de meest succesvolle dekhengst in Zweden.

Twintig minuten later zetten Hilda Hofstra en regerend amatricekampioene Annemiek Beekman hun sportieve tweestrijd voor het nieuwe jaar in. Vorig jaar duelleerde het duo tot op de laatste koersdag op het scherp van de snede en dat zijn gevechten waar de sport natuurlijk wel bij vaart. Hilda Hofstra rijdt in de derde koers nu duidelijk de favoriet met Unreal Dragon. De ruin won drie van zijn laatste vier starts én is met Hofstra nog ongeslagen.

Wat minder doorzichtig is de vierde draverij met twee talentvolle dravers als Dante de Linde (Jeroen Engwerda) en Very Nice Photo met John de Leeuw, die echter tot dusverre alleen een proefkoersje afwerkte.

Opmerkelijk is hier de start van de Belg Gunther Loix met de in Italië gefokte Gamma CR, die in bezit is van Jos Verbeeck, de Belgische toppikeur die zegt het rijden in de loop der jaren op een wat lager pitje te zullen zetten.

Gunther Loix komt voor meerdere ritten naar Wolvega. De Belg begon als veertienjarige in het montécircuit, maar moest al vrij snel vanwege knieproblemen de overstap maken naar een carrière in de sulky. Daarin bleek hij alras een talent. Zo werd hij ooit tweede op het EK voor leerlingpikeurs achter de Zweed Erik Adielsson, die intussen de sprong naar de absolute top heeft gemaakt. Loix presteert nog wat meer op de achtergrond, al was het verzoek van Verbeeck om (een deel van) zijn paarden in het Belgische Langdorp te komen trainen in zekere zin ook een erkenning van zijn talenten.
De kwaliteit van de paarden maakt de zevende koers van de dag aantrekkelijk.

Zo komt met Shining Star een Noorse zoon van de eerder al gememoreerde Super Arnie naar Wolvega, maar zal het vizier vooral gericht zijn op Umberto Newport en Sir Kali. Laatstgenoemde komt weer in actie met de graag in ons land acterende Michael Schmid, terwijl Umberto Newport eveneens zijn laatste koersen op rij in winst omzette. De door André Bakker te rijden ruin won niet alleen in België, maar was vooral opvallend in de door hem gewonnen Sprintbokaal die was uitgeloofd door de steeds populairder wordende internetsite Nakoersen. Een van de stuwende krachten, Kees Voshol, was ooit mede-eigenaar van de een draverij later aantredende Orta Luce. Een stayer pur sang, maar voor de wedders zal toch vooral Vina Boko met Hugo Langeweg jr hier de belangrijkste deelnemer zijn. De merrie, winnares van één van de derbyversies vorig jaar, maakte laatst een imponerende rentree.

In de afsluitende negende koers komen weer vooral jongere paarden aan de start.