Henk Hamming ziet vanaf zijlijn dat het goed gaat met zijn stal

WOLVEGA/ZATERDAG – Henk Hamming moet het trainen en rijden van zijn dertig paarden grote cavalerie noodgedwongen over laten aan zijn personeel, waarbij globetrotter Joop Pool momenteel in de koers zijn verlengstuk is.

De gevolgen van een ongeluk in Joure tijdens de Kermiskoersen zijn nog altijd zichtbaar bij de man uit Oudeschoot, die zich op krukken voortbeweegt. “De pijn is gelukkig weg, maar rijden is wat anders…” Hamming hoopt bij aanvang van het nieuwe grasbaanseizoen, in mei, weer in koersverband actief te zijn.
De eerste zege voor de stal werd geboekt door dochter Linda Hamming, een talentje als het gaat om het rijden in montékoersen. Ze reed nu Randey di Angeli voor Stal De Koelboxbocht naar de bloemen. De laatste keer dat de merrie won was in Alkmaar, toen de Belg Sven Hoste er succesvol mee was.

Vervolgens was het twee keer raak voor Joop Pool, die destijds spoorslags uit Ecuador terugkeerde toen hij van de problemen bij zijn collega Hamming vernam. Pool stuurde eerst Sultan of Swing met een evenaring van diens persoonlijke besttijd naar de bloemen. De ruin is vernoemd naar een oude hit van de Dire Straits. Fokker Leusink zocht zijn heil altijd in muzikale namen. Vervolgens reed Pool Uiver D voor de eerste maal naar de winst. De ruin is een zoon van de merrie Classica Wind, die voorheen bij Hugo Langeweg succesvol acteerde.

Het hoofdnummer van de dag was een aflevering van Wolvega’s Wintercircuit. Het nummer werd een prooi voor Urbie J met Tom Kooyman. Vorige keer was de zich in sneltreinvaart ontwikkelende ruin met John de Leeuw uitgerekend dezelfde Kooyman (toen met Sir Groenhof) nog te snel af geweest. Vorig jaar schreef de topper van Gerard Jetten uit Gersloot ook al het Kampioenschap der Vierjarigen op zijn naam.

Rick Wester zou dit jaar weleens hoge ogen kunnen gooien in de pikeursranglijsten, waarop hij vorig jaar ondanks een langdurige blessure al hoog genoteerd stond. Met Rhea Jari van fokker en eigenaar Jan Jager boekte hij voor de vijfde keer in de laatste zes starts een overwinning.

Ook Ruud Pools pakte zijn eerste seizoenzege. Voor de derde keer op rij was het raak met Liberte Toujours, een uiterst trouwe draver die sinds zijn eerste start één keer vierde werd, maar voor de rest altijd bij de eerste drie eindigde.

De slotdraverij werd een prooi voor de regerende amateurkampioen Fred Handelaar met United Spirit. Vorig seizoen was de hengst ook al vier keer op rij winnaar met de Heerenvener. United Spirit is tot dusverre verreweg de beste draver uit de U-jaargang van dekhengst Armbro Pompei.
De eerste winnaar van het jaar was Trigger Dragon met Patrick van Ooyen, die voor de eerste maal achter de hengst plaatsnam. De vorige twee zeges boekte de pupil van Tjalco de Witte nog met Michael Schmid uit het Duitse Essen.