Uriah Boko een opvallende aanwezige op meeting Wolvega

Hoewel de hengst na zijn vorige koers niet helemaal ‘rad’ oogde, blijkt de come back van Uriah Boko gelukkig niet van tijdelijke aard te zijn geweest. De klasserijke draver, die volgens zijn trainer Hugo Langeweg alles in zich had om uit te groeien tot een sensatie, heeft die woorden tot dusverre in al zijn koersen waargemaakt. De terugstelling in de Derby leverde hem zijn enige koers op die hij niet won, de overige tien starts bezorgden hem over het algemeen onaangevochten zeges op. En normaliter zal er ook in Wolvega geen kruid gewassen zijn tegen de vedette, die wordt gereden door Langeweg jr. Als er al een tegenstrever is, wordt dat vermoedelijk Uruguay River, die met Jan van Dooyeweerd laatst een imponerende zege beliep.

Het zou voor Hugo Langeweg jr wel eens een bijzonder succesvolle meeting kunnen worden. Hij opent de dag met de fraai gefokte merrie Vouriante, die haar laatste koers in een dermate snelle tijd wist te winnen dat ze hier de grote favoriete is. Dat geldt een koers later ook voor stalgenote Fuchsia Dag, maar de Zweedse merrie van Abcoudenaar Jan-Ede Kuipers mag tegenstand verwachten van Tears of Fire met Rob de Vlieger.

De derde draverij heeft de naam gekregen van Linda Bethlehem, nauw betrokken bij de Social Club van Wolvega en deze week haar 35e verjaardag vierende. De koers is bestemd voor tweejarige dravers en helaas is daarvoor de belangstelling niet al te massaal geweest. De snelste van het stel was tot dusverre Wizzy J (Tom Kooyman), maar misschien kan What a Sunday (Jos van Koolwijk) ook wel iets, ze is tenslotte een zusje van oud-Derbywinnaar Rise and Shine.

Zonder meer boeiend is de achtste koers, waarin meerdere blikvangers aan de start staan. We pakken er drie uit: Gordon’s is bij Rob de Vlieger aan een mooie serie bezig met drie zeges op rij. Die overwinningen kwamen echter tot stand in Duitsland en Alkmaar, zodat enig voorbehoud wel op zijn plaats is. Tito Boko maakte eerder deze maand een soepele rentree met Hugo Langeweg jr. De ruin werd in ons land voor de laatste keer geklopt in het najaar van 2005.

Daarna leed hij weliswaar nog één keer een nederlaag, maar dat was in Frankrijk waarbij de finishfoto met de loep moest worden bekeken. Een derde kandidaat in dit in de breedte sterke veld is Urbie J (John de Leeuw). De ruin was dit jaar één van de revelaties van het seizoen. Hij reed een kleine veertig mille aan prijzengeld bijeen voor eigenaar Gerard Jetten.

Bij de amatrices is de strijd om de nationale titel nog lang niet beslist, Hilda Hofstra en Annemiek Beekman duelleren op het scherp van de snede met elkaar. Het duo kruist in de vierde koers weer de virtuele degens, waarbij Unreal Dragon (Hilda Hofstra) als recente seriewinnaar net iets meer kansen lijkt te hebben dan Beekman’s trouwe Utana Promise.

De (inter)nationale top is present in de vijfde draverij, met onder meer Topass Medo. De merrie won ooit de Grote Prijs Unitrot en steekt momenteel in puike vorm. Juist daardoor moet ze twintig meter bij de start toegeven op paarden die recentelijk minder op dreef bleken. Een van die deelnemers is Uncle Joe’s Jet, een fraai gefokte hengst die al door geheel Europa toerde en vorig jaar onder meer het Hamburger Orakel won. Arnold Mollema zou met deze kandidaat best eens voor tegenwicht kunnen zorgen, al is ook Come on As (Henk Grift) een klant die de internationale podia al vaker met succes opzocht. Hij is een dochter van Carisma Darby, één van de beste merries die ooit in ons land heeft geacteerd.

De slotkoers wordt vanuit de banden gestart en hoewel ze vertrekken vanuit tweede stelling zouden de snelle Tiara Groenhof (Caroline Aalbers) en Rhea Jari (Rick Wester) hier normaliter aan het slot de belangrijkste prijzen op moeten eisen. Al is dat met viervoetig materiaal natuurlijk nooit met zekerheid te zeggen.