Unknown Crafts met ongekende krachten naar vorstelijke zege

WOLVEGA/ZATERDAG – Met een fraaie omzet op de totalisator en een mooie publieke belangstelling werd op de baan van Wolvega zaterdag de jaarlijkse Van der Wiel Dag verreden. Tom Kooyman sleepte twee nek-een-nek zeges uit het vuur, maar de best betaalde winst was die voor Unknown Crafts met Maria Poort.

De koers in de topklasse leverde een adembenemende apotheose op, met als uiteindelijke winnaar Johan met Tom Kooyman. De ruin stampt volgens zijn rijder net zo lang door tot hij de kop heeft en dat was nu precies op de meet, waar hij Robin Schermer met Rick Wester nog net achterhaalde. De inmiddels negen jaar oude Johan oogt nog allerminst versleten, mede omdat zijn vorige trainers Ad Suykerbuyk en Jan van Dooyeweerd de ruin ook altijd voorzichtig hebben behandeld.

Het was de tweede zege van de dag voor Kooyman, die eerder voor de Rotterdamse eigenaar Ed Burggraaf ook al een Frans halfzusje van Johan als winnares over de meet bracht. Ook nu ging het met Nice and Easy met miniem verschil. Voor een Frans paard is een winst in ons land over de mijl vrij opvallend, maar Kooyman meldde dat vader Carpe Diem een reputatie heeft als het gaat om het brengen van sterke spurters.

Een dubbel succes was er ook voor trainster Maria Poort en eigenaar Johan Kloppenburg. Het duo zag tot veler verrassing eerst Une de Bleu winnen met de nieuwbakken amatrice Judith Weening, die als veterinair studente met de sport in aanraking kwam via de Peerdepietenkoers op Duindigt, waar ze tussen een hele reeks collegastudenten knap tweede werd. Vervolgens besloot ze als amatrice aan de gang te gaan en won nu haar eerste koers. “Ik kan het eigenlijk nauwelijks geloven”, aldus Weening die overigens al wat langer behulpzaam was bij de stal van Maria Poort, ooit de eerste vrouwelijke trainster in de drafsport.

In de slotkoers haalde een andere Kloppenburg-pupil de winst binnen in de zwaar gedoteerde Bronzen Stakes, een huzarenstukje dat de hengst eerder ook al in Groningen uithaalde. De zelf achter de draver plaatsnemende Poort verklaarde het soms wat wisselvallige optreden van Unknown Crafts door problemen met het bit. 'Los van het bit loopt hij echter prima', aldus de rijdster.

Ruud Pools zorgde er met een winst van Pintado Crown voor dat zijn tweede plaats op de pikeursranglijst vooralsnog niet in gevaar komt. Hij won met de fraaie gefokte Duitse hengst de zwaar gedecimeerde Supertriodraverij.
meer…

De koers voor de subtop werd gewonnen door Super Keller met Stefan Schoonhoven, die meldde dat de vorm van de ruin inmiddels weer ouderwets is.
De openingskoers werd een prooi voor Siem Schermer, die niet alleen met eigenaar John Maurix inmiddels al vijf amateurkoersen won, maar de laatste tijd ook met Rick Wester zeer succesvol is. De ruin won vrij eenvoudig. Wester, die er bewust voor koos de kop niet af te geven, boekte later een tweede zege met Rhea Jari. Dat was op zich redelijk uniek, omdat het voor de eerste keer was dat de merrie van Jan Jager een eerdere zege meteen door een nieuwe wist te laten volgen. De merrie benaderde haar recordtijd en dat was, gezien de omstandigheden, opvallend.

Cees Kamminga boekte de derde winst op rij met Radja Jet, die vanuit geslagen positie uiteindelijk nog sterk wist te winnen. Sinds de Willemsoorder de training overnam van eigenaar Thijs de Jong, lijkt de ruin niet meer te stuiten.

Sterk was ook het debuut van Valeur le Blanc van de Voorhoutse liefhebber Dolf Rieken. De hengst won onmiddellijk zijn eerste koers. Ook zijn moeder was destijds een meer dan verdienstelijk koerspaard op jonge leeftijd, want Olivia le Blanc verdiende een fors deel van haar prijzengeld met tweede plaatsen in de klassieke Sweepstakes (achter Ottey Boko) en het Sprintkampioenschap.