Mooi programma op Alkmaarse

ALKMAAR – Opnieuw heeft drafbaan Alkmaar maandag elf koersen op het smakelijke menu staan, waarbij vooral de grote belangstelling voor de draverij over 1100 meter opvallend is te noemen. Deze koersen zijn vooral bedoeld om kortebaners ‘door de winter’ te helpen, maar trekken ook belangstelling van toppers die normaliter op een heel ander niveau actief zijn.

Zo start nu in de eerste afdeling het voormalige paradepaard Brutus Brebro met eigenaresse Mariel Mol, de Muiderbergse die het paard destijds kreeg van de vorige eigenaar omdat ze in montékoersen zo fantastisch met de ruin had gepresteerd. Vanwege de uitschrijvingen is het vaak moeilijk om passende koersen te vinden voor de Zweedse ruin, die met zijn gewonnen prijzengeld van meer dan een halve ton vaak net buiten de boot valt.

Vermoedelijk zal hij hier niet opgewassen zijn tegen de fraaie schimmel Romeo Beemd, die vorige keer met trainer Rob de Vlieger een dergelijk karwei spelenderwijze in winst omzette. “Voor de kortebaan heeft hij net even te weinig pure startsnelheid”, aldus de Zwaanshoeker, “maar in de laatste driehonderd meter is in zo’n koers vaak de scherpte bij de echte kortebaners wel weg. De ruin kan dan echter nog geweldig versnellen. Ik denk dat hij deze winter nog veel kan verdienen in dergelijke koersen.”

In de tweede koers over 1100 meter start zowaar Power Future, die met Sjaak Snoek terugkeert op de bodem waar hij heel lang ongeslagen was. De oud-Heerhugowaarder zwierf vervolgens met de ruin door geheel Europa (Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk) en lijkt hier niet te kloppen.

De vijfde koers zal extra aandacht krijgen van het publiek omdat er een jackpot prijkt op het kwartetspel en ook nu is de aankomst van de eerste vier niet eenvoudig te raden. Mogelijk is Timber Dragon met Robert Paardekooper een mooi ‘bankpaard’, want de merrie van de Wassenaarse amateur is vrijwel altijd voorin te vinden op deze baan.

De vierde koers kent een ereprijs van de nog altijd wekelijks aanwezige Willem Strooper en Dirk Kossen. Eerstgenoende, vader van de succesvolle Peter Strooper, was voorheen zelf een vermaard pikeur en heeft als fokker met Salvador S de laatste jaren ook nog behoorlijk aan de weg getimmerd. De winnende rijder zal van de Callantsoger na afloop ongetwijfeld het maandagse motto van Strooper te horen krijgen: ‘Voor de dorst hoeven we het niet meer te doen. maar voor de gezelligheid nemen we er nog maar eentje…’

In de achtste koers start Usnach Frisia in de naar hem vernoemde koers, waarbij de ruin met Lindsey Pegram meteen wat reclame voor zichzelf kan maken. Hij staat namelijk te koop voor de liefhebber die er een leuk koerspaard aan kan hebben. Pegram rijdt vervolgens in de slotdraverij nog één van de favorieten, als Satchmo of John van Jan Liefting aan de start verschijnt in een mooi veld van twaalf uitstekende haververdieners.

De eerste koers is maandag om 18.20 uur. De toegang voor de jeugd is gratis.