Talentenjacht op Duindigt met dertig tweejarige topdravers

De Tweejarigenstakes vormen zondag voor de drafsportliefhebbers het hoogtepunt op de baan van Duindigt. In liefst drie verschillende afdelingen komen de meest talentrijke tweejarigen van dit moment aan het vertrek, waarbij enkele zelfs al een zege op zak hebben.

In de eerste koers (13.30 uur) is het meteen al raak, wanneer elf aan elkaar gewaagde ‘jonkies’ vertrekken. Onder hen Wild Chestnut, één van de eerste producten van de ‘Duits Nederlandse’ hengst Freiherr As die zijn opwachting maakt op de baan. Wild Chestnut won een maand geleden al in een rappe tijd op de baan van Wolvega met Robin Bakker.
Er waren paarden al sneller dan de hengst, zoals Wico Toscana. Zijn optreden wordt met spanning tegemoet gezien, na enkele prima proefjes. Bovendien moet hij reclame gaan maken voor dekhengst Pim Wielinga van eigenaar Jan Ede Kuipers uit Abcoude. Die achtjarige hengst was destijds een grote belofte, maar nam als driejarige voor de Derby door een blessure al afscheid van de sintels. In de fokkerij krijgt hij een welverdiende nieuwe kans. De rapste van het stel was tot dusverre Wahinie Stardust, die al een kilometertijd van 1.16,9 afleverde.

Fokker Jan Scheffer heeft een reputatie als het gaat om het afleveren van ‘vroegrijpe’ koerspaarden, al koerste zijn Derbywinnaar Nigel Stardust ook door tot op hoge leeftijd.
De tweede versie oogt gelijkwaardiger, zonder echte uitschieters al presteerde Wout Wielinga (Jan van Dooyeweerd) prima in klassiekers als de Productendraverij en de Jonkerprijs. Hij werd er steeds vierde en mogelijk kan hij mede-eigenaar Koos Minck (de Lisserbroeker hield vorige week een meer dan geslaagde feestdag op Duindigt) een verlaat cadeautje bezorgen. Snel waren ook al de roodschimmel Wizzy J, Wouter Roodnoot en Wilvy Coktail J.

In de derde versie lijkt Watch the News klaar voor haar eerste zege, al koerste het halfzusje van Derbywinnaar Until the End tot dusverre zeer onfortuinlijk. Zonder die fouten moet ze de elf tegenstanders haar wil op kunnen leggen met Arnold Mollema. Een koers later maakt een halfbroer van een andere oud-Derbywinnaar (Rise and Shine) zijn rentree. Tears of Fire wordt nu gereden door Hiltje Tjalsma, die er in juni door winst in de Montecatinikoers zelfs een trip naar Italië mee verdiende.

In de eerste kwartetkoers treden veertien paarden aan, waarbij met Liberte Toujours (Ruud Pools), Vadina Boko (Rob van Toor) en Paxmen (Hugo Langeweg jr) enkele seriewinnaars achter de startauto plaatsnemen. De laatste is door de Helmondse familie Gerrits vanuit Duitsland naar ons land gedirigeerd en verbeterde laatst spectaculair zijn record. Alleen Royalty Tonka van Kwadijker Jaap Huiberts was ooit sneller, maar die ruin lijkt momenteel juist niet in de vorm van zijn leven te verkeren.
Ook voor de volbloeds valt er geld te verdienen, want in verband met het honderdjarig jubileum van de baan heeft het Europese fokkersfonds wat extra geld gefourneerd. Zo valt er in de derde koers, een ren voor drie- en vierjarige volbloeds, bijna vier mille aan prijzengeld te verdelen. De Belg Pascal Vandekeere kan daarbij de Duitse merrie Touraia de derde winst op rij bezorgen.

Bij de Arabische volbloeds komt de vierjarige Pribot in actie met de Engelsman Amir Quinn. Een nieuw gezicht, maar de Brit komt met zo’n kleine honderd zeges op zak naar Duindigt en werkte in Newmarket voor trainer James Boyle. Hij staat in eigen land dan ook bekend als een talentvolle jockey.