Groningen sluit seizoen af met negen koersen grote meeting

Met negen koersen zwaait men in Groningen het seizoen uit. Daarmee neemt men afscheid van een jaar waarin voor het eerst werd uitgeweken naar de vrijdag(na)middag, hetgeen in ieder geval voor wat betreft de bezetting van de koersen een positief gevolg heeft gehad.

Vorig jaar moesten immers nog drie meetings worden geannuleerd vanwege een gebrek aan inschrijvingen voor de woensdagmeetings. Dit keer werd steeds een volwassen programma geboden, waardoor in totaal 113 koersen werden verreden, tegen 93 een jaar eerder. Wel daalde de gemiddelde omzet op de totalisator nog iets verder, hetgeen overigens voor een deel te verklaren is door het feit dat er op de vrijdag veel meer concurrentie van ‘buitenlands spel’, met name Duitse koersen, is. Bovendien werd in het verleden regelmatig gekoerst op feestdagen, zoals Koninginnedag. Dit jaar kon weliswaar op Hemelvaartsdag weer worden gedraafd, maar uitgerekend op die dag lieten de weergoden het nijvere bestuur in de steek. Toch zal men in totaal niet ontevreden zijn over de ommezwaai naar het begin van het weekeinde. Een student Economie doet momenteel onderzoek naar de mogelijkheden om het bezoekersaantal weer omhoog te krikken, hetgeen een lovenswaardig initiatief is.

De laatste koersdag van het jaar is met negen goed gevulde koersen aantrekkelijk genoeg. In de koers voor de topklasse treedt onder meer Rhythm and Speed aan, die twee weken geleden in de Prijs der Giganten dapper meedeed, maar hier natuurlijk veel betere kansen heeft. De oud-winnares van de Gouden Zweep (2004) won hier haar laatste koers, een eigenlijk veel sterker bezet stayersnummer. Voor Robin Bakker lijken de bloemen al klaargelegd te mogen worden…

Een ander hoogtepunt is het Noordelijk Amateurrijders Kampioenschap met liefst elf combinaties aan de start. De keuze is moeilijk tussen Radetzky Strauss met nationaal kampioen Fred Handelaar, Tim Trot met ‘man in vorm’ Jaap Terstal, Ufo Idzarda met Rotterdammer Ed Burggraaf en Triomfstar Z met Dicky Hof. De 37-jarige amateur uit Luinjeberd miste vorig weekeinde het EK voor amateurs in Moskou vanwege visumproblemen en zal met de vooral in Duitsland succesvolle merrie revanche willen nemen voor die gemiste kans.