Caroline Aalbers wint met Tiara Groenhof en Tennessie Forest

DUINDIGT – Haar loopbaan kende ups en downs en ooit nam ze zelfs afscheid van de sport voor een lange trip door het buitenland. Maar zelfs een dubbele beenbreuk kon de talenten van Caroline Aalbers niet verhullen. Met inmiddels tien zeges stormt ze dit jaar zelfs de top-twintig binnen op de ranglijst van meest winnende pikeurs.

Aalbers schoot in de laatste twee koersen van het programma raak. Eerst greep de oud-Nootdorpse die tegenwoordig aan de Noordzeekust van Callantsoog actief is, de winst met Tiara Groenhof. Op de merrie lijkt momenteel geen maat te staan, nadat ze medio dit jaar naar Aalbers verhuisde won ze vijf van haar laatste zes starts, waarbij ze in Duitsland al een record neerzette dat haar voor de fokkerij hoogst interessant maakt.

In de afsluitende Gouden Stakes was de dertig jaar jonge Aalbers opnieuw de sterkste. De lucratieve koers werd een prooi voor haar Tennessie Forest, eigenlijk het paard dat met onder meer Derbydeelname de bloeiperiode van Aalbers als trainster inluidde
De openingsdraverij werd een zege voor de in vorm gekomen Sioux, die met de 27-jarige Hiltje Tjalsma een amateurkoers won. Na een rustpauze van een half jaar lijkt de merrie opvallend verbeterd.

Opvallend was ook de winst van Valerie MG met Carel Roodenrijs, de man die altijd heel voorzichtig met zijn paarden omspringt en zijn dravers vaak een lang sportleven geeft. Zo groeiden Zorba Ossewaard, Cokkes, Pantani en Paljas Hanover bij hem uit tot fraaie subtoppers. Voor Valerie MG moet haar eerste zege de opstap zijn naar een soortgelijke loopbaan.

Hugo Langeweg jr beleefde een voor hem rustig weekeinde, waarin de koffer voor even gesloten kon blijven. Geen uitstapjes naar het buitenland dus, maar wel een fraaie zege met de talentvolle Varenna. De combinatie bleef daarmee gezamenlijk nog ongeslagen en dat in een fors veld van dertien paarden. Willem Swart, ooit een succesvol kortebaanrijder, heeft een dankbaar paard aan zijn eigen fokproduct.

Bas Crébas neemt binnenkort (tijdelijk) afscheid van neef Hans Crébas, die naar Zweden vertrekt. De Emmeloorder bewees met Uriana Dijkhoeve dat hij niet in paniek hoeft te raken en het rijden zelf nog niet is verleerd. De merrie liep ruim een seconde van haar besttijd af…

Tom Kooyman was een week eerder op Duindigt nog de meest succesvolle rijder geweest en hij boekte ook zondag weer een zege met dank aan Sir Groenhof. De ruin wordt in het dagelijkse werk altijd onder handen genomen door Stef van Dooyeweerd, de ervaren rot die in 1972 en 1973 de hegemonie van Jan Wagenaar als meest winnende trainer op vaderlandse bodem al even doorbrak.

De montédraverij op gras werd gewonnen door Swiebertje Kes, die zich recentelijk op dezelfde ondergrond in Joure al een crack had getoond. Eerder ging een experiment ‘onder het zadel’ mis met de Belg Jonas van Hove, maar met specialiste Susan Wiedijk troefde de ruin nu Procol Harum af. Laatstgenoemde was uitgerekend met Wiedijk dit jaar al enkele keren in deze discipline succesvol en werd nu met Angelique de Heer verdienstelijk tweede.

Bij de volbloeds was Pascal Vandekeere de ‘man van de dag’. De Belgische jockey haalde eerst uit met Touraia, een halfzusje van de Derbywinnares van 2004, Tadjoura. Vandekeere verwacht dat de merrie nog aanzienlijk zal verbeteren.

Ook met A l’Ombre del Sol won Vandenkeere. De merrie van Frank Nibbering wordt getraind door diens levenspartner Karin van den Bos.
Favoriet Aleyah won de DRN Najaarsprijs met Terry Cain in het zadel. De merrie is eigendom van enkele leden van voetbalclub Zoetermeer, een plaats waar opvallend veel liefhebbers van de draf- en rensport actief zijn.