Hennie Hylkema overleden

Herman ‘Hennie’ Hylkema, is eerder deze week op 76-jarige leeftijd overleden. De markante drafsportman, die liefst drie decennia actief was in Amerika, was ooit één van de meest succesvolle Nederlandse rijders ooit. In Amerika boekte Hylkema successen met dravers als Meadow Val, Super Marty, Royal Port en de pacer Chapel Norma.

Hylkema kwam op jeugdige leeftijd met de sport in aanraking en was leerlingpikeur bij Willem Geersen, de man die op Roosevelt Raceway de legendarische Hairos II naar de bloemen reed. In 1953 trok hij naar Amerika, waar hij actief was voor Joe O’Brien, in dat land juist een legende. Later was hij werkzaam bij mensen als Leon Boring, John Patterson sr en Howard Beissinger. Laatstgenoemde sprak altijd vol lof over de Nederlander: “Een van de hardste werkers die ik ooit heb ontmoet.”

Hylkema leerde in Florida zijn echtgenote Juanita kennen en kocht medio jaren zestig een ‘farm’ in Green County (Pennsylvania), waar hij aan een succesvolle periode begon
Ook als fokker was hij niet ongelukkig. Hij fokte en reed Quick Hollandia naar grote successen. Die draver verkocht hij later naar Italië. In 1981 werd Hylkema derde in de Challenge Cup op Roosevelt Raceway, een koers waarin de Fransen Idéal du Gazeau en Jorky uiteindelijk in dead heat zouden winnen.
Later zou hij de New York Sire Stakes winnen met Roper Dan, die met Hylkema terugkeerde naar Nederland. Daar was hij nog wel actief in de sport, maar de pure liefhebber kon zijn enorme Amerikaanse successen niet meer evenaren.