Klassiek geweld in bomvol koersprogramma op Duindigt

Dat het aantal koersen zo uit de kluiten gewassen is, is vooral te danken aan de belangstelling voor de Autumn Stakes, een koers voor driejarigen die vanwege de massale belangstelling in meerdere compartimenten kon worden verdeeld. Die hoeveelheid paarden doet veel goeds voor de nabije toekomst beloven.

Autumn Stakes

De Herfst Stakes, we houden het even op de Nederlandse versie van de naam, brengt niet de absolute top van de jaargang aan het vertrek. Die heeft inmiddels al zoveel van het prijzengeld opgepeuzeld, dat de koers uitsluitend bestemd is voor paarden die dit jaar nog geen tien mille hebben verdiend. Daarbij echter wel degelijk talenten, zoals in de eerste afdeling Vrederique H (Peter Strooper) die al eens in het kielzog van Derbywinnaar Virgill Boko wist te eindigen en ook Viper Acktion was in die koers niet ver weg. De hengst eindigde trouwens ook als vierde in de Derby, dergelijk geweld treft hij hier niet.
Valdano Boko is hier ook aanwezig. Hij werd lange tijd gezien als een ‘dark horse’ voor de Derby, maar kon die aspiraties in de koers zelf met de Zweed Bjorn Goop mede door hinder niet waarmaken. Dat de fameus gefokte hengst klasse heeft, is echter duidelijk en dat geldt misschien nog wel meer voor zijn rijder, Hugo Langeweg jr.

De tweede afdeling, met dertien merries, kent minder deelnemers die al klassieke aspiraties koesterden. Qua record spring er één draver echter bovenuit met Lucy, een Duitse uit de stal van Leo Kokkes. Bij onze oosterburen zette ze over de sprint al een tijd neer van 1.14,6. Onlangs werd ze vierde in een met 30.000 euro gedoteerde koers in Pfaffenhofen, dus de door Erwin Bot te rijden merrie heeft snelle benen.

In de derde versie (die net als de eerste uitsluitend voor hengsten en ruins bestemd is) treden ook enkele snelle Duitse gasten aan, maar die moeten onder meer afrekenen met Vinny Kingsdeep. De als tweejarige oppermachtige ruin lijkt met Cees Kamminga zijn oude vorm weer langzaam maar zeker te benaderen. Dat hij twee keer op rij ruim werd geklopt door Virgill Boko valt hem daarbij te vergeven.

Guus Knijnenburg

Een mooie koers is ook die ter nagedachtenis aan oud-pikeur Guus Knijnenburg. Tot de kanshebbers behoort onder meer de oud-Nootdorpse Caroline Aalbers, die nog stage liep bij de crack van weleer. De Memoriaal is een passende hommage aan de vier jaar geleden op 72-jarige leeftijd overleden oud-trainer en pikeur. Knijnenburg won op 26-jarige leeftijd de Grote Prijs der Lage Landen met de door zijn oom Flip Knijnenburg getrainde O Marijke, een nog altijd zeer tot de verbeelding sprekende prestatie.

Pas op latere leeftijd brak Knijnenburg echter goed door met onder meer White Shadow. Daarmee won hij niet alleen de Derby, maar met de merrie bleek hij op het Franse Enghien bijna bestand tegen de geweldenaar Ourasi, een prestatie waarover nog altijd met passend respect wordt gesproken. Ook met de latere dekhengst Alexander S en Winston Spencer boekte de Zuid-Hollander vele successen.
Daarnaast werd Knijnenburg twee keer nationaal kampioen op de kortebaan, een discipline die hem zeer na aan het hart lag.

In 2000 nam hij afscheid als actief pikeur, waarbij hij tot enthousiasme van vele volgers nog de kortebaan van 't Zand op zijn naam schreef. Een betere plek voor zijn afscheid was nauwelijks denkbaar, want 45 jaar eerder was hij op dezelfde locatie ook al winnaar geweest met zijn 'eerste liefde' O Marijke. Zijn Memoriaal gaat uiteraard over de 'Nootdorp-piste', de kleine baan op Duindigt. Knijnenburg boekte immers vele successen op de baan van Nootdorp, waar hij jarenlang werkzaam was.

Een opvallende draverij is de achtste. Niet zozeer door de deelnemende paarden, wel door de rijders. Amateurjockeys verwisselen voor deze gelegenheidskoers het zadel eenmalig voor de sulky. Daarbij treffen ze soms toch weer oude bekenden. Zo rijdt Leonie Vethaak de door haar vader Jan gefokte outsider Reckless.

In de openingskoers zou de aandacht uit kunnen gaan naar Twister Twiko en vaste rijder Kees Hetteling. Als kanttekening moet echter worden vermeld dat de combinatie niet eerder op Duindigt in actie kwam en Uruguay River (Kurt Roeges) recentelijk een wel heel rap record neerzette.

In de eerste kwartetdraverij lijken de drie favorieten wel aan te wijzen. De prestaties van Urban BN (Ruud Pools), Uno de Bruin (Rob van Toor) en Vriend Vryenesse (Tom Kooyman). Met name Uno de Bruin heeft zijn nukken achter zich gelaten en werkt de ene na de andere succesvolle koers af. De ruin werd destijds door Stal De Drie Musketiers afgeslagen tijdens een ‘miniveiling’ in Alkmaar aan Flip van Dijk, die hem inmiddels verkocht aan de familie Van Eykelenborg van Wine & Spirits.

De volbloeds

Bij de rennen wordt geopend met de Zorgvliet-prijs. De ren is vernoemd naar het door dichter en staatsman Jacob Cats aangelegde landgoed aan de Scheveningseweg. Die poëtisch aandoende naamgeving heeft voor een dozijn volbloeds gezorgd, bijkans het hele arsenaal amateurrijders in ons land moest worden aangewend om de ruggen bezet te krijgen. Ook het voormalige landgoed Rustenburg heeft een koers toebedeeld gekregen. Net als Zorgvliet was het ooit eigendom van Koning Willem II, al zal die wetenschap de veertien startende Arabische volbloeds echt niet interesseren.

Als klassieker staat de Cambridgeshire op de rol. De ren is één van de oudste koersen op de jaarlijkse agenda van Duindigt en wordt altijd verreden op de tweede zondag van oktober. De oorsprong van deze naam komt uit Engeland. De renbaan van Newmarket ligt in het district Suffolk op de grens met Cambridgeshire. Om de ‘buren’ goed te stemmen werd al in de negentiende eeuw een ren naar hen vernoemd. Omdat de Cambridgeshire een ren is volgens het handicapsysteem, hebben alle paarden in theorie een gelijke kans. Dat is ook de reden waarom deze ren in Engeland in 150 jaar is uitgegroeid tot één van de meest succesvolle wedrennen. In 2004 won Kajo Summerland met Daan Klomp, vorig jaar was Fabiano (getraind door draftrainer Rob de Vlieger!) met Terry Cain de sterkste. Dit kwartet is ook nu aanwezig, maar zal gescheiden van elkaar aan het karwei beginnen.