Dubbel Tom Kooyman tijdens geslaagde Herbal-Dag Duindigt

DUINDIGT – Met dank aan Herbal Supply, dat de prijzengelden aanzienlijk opwaardeerde, werd op de draf- en renbaan van Duindigt zondag een boeiend programma afgewerkt dat helaas uit slechts negen koersen bestond. Grote winnaar van de dag werd Tom Kooyman, die na twee draverijen al evenzovele zeges op zak had.

De eerste winst van Kooyman kwam tot stand middels Sovi of ATM. De ruin van Dordtenaar Aad van Leeuwen lijkt steeds meer in de vorm te komen, zoals hij die in de begindagen van zijn loopbaan illustreerde toen hij vijf maal op rij wist te winnen. De op de Nootdorp-piste getoonde tijd van de zoon van John F Boko onderstreepte zijn klasse.

Twintig minuten later voltooide Kooyman een gastritje voor amateurrijder Hans Batist eveneens met succes. Hoewel de ruin al enkele keren van eigenaar verwisselde, Flip van Dijk won er al meerdere keren mee, was Kooyman vrijwel altijd de vaste rijder in niet-amateurkoersen.

Niels Jongejans mocht Marco Valentijn vervangen achter Susanne NCS en dat leverde de merrie onmiddellijk een verrassende zege op. Het was de eerste op Nederlandse bodem, in Duitsland was ze wel al twee maal de sterkste geweest.

Stalgenoot Vamp Victory vervolgde met trainer Jan van Dooyeweerd het succes. De merrie is eigendom van Stal Libido Forte, uitgerekend een van de hoofdsponsors van de dag. Het was pas de eerste winst van de snelle merrie sinds ze vorig jaar de Breeders Crown voor tweejarige merries won. Ze was ooit een veilingkoopje en verdiende inmiddels al bijna tien keer haar aankoopbedrag van destijds terug.

Veel duurder was destjds Vivaldi Flevo, maar de kwaliteiten van de hengst staan dan ook buiten kijf. In Recklinghausen liep de voorheen niet altijd even foutloze draver al een supersnel proefje, welke hij nu met veel overtuiging een fraai vervolg gaf. Henk Grift was de winnende rijder.

Een derde Van Dooyeweerd-pupil die zegevierde was Ukano Limburgia van de Haarlemse stal De Kleine Hout. De ruin van oud-voetbalprof Paul van Egmond werd naar de winst gereden door Hilda Hofstra, die een week eerder nog actief was geweest op Hongaarse bodem. Tijdens een verder voor haar wat teleurstellend verlopen EK voor amatrices boekte de Friese er één zege.

De slotkoers werd een prooi voor Satchmo of John met Lindsey Pegram. De ruin kwam weliswaar vaker in actie op de Wassenaarse baan en liep er soms snelle tijden, maar de winst van zondag was pas de eerste op die baan in zijn loopbaan. Zijn eerste achttien overwinningen kwamen alle tot stand op zijn ‘thuisbaan’ Alkmaar.

De eerste ren van de dag werd gewonnen door Boshoevensbeauty met de Belgische jockey Bart de Koninck. Het was de eerste winst voor de merrie, die over langere afstand vaak in de slotfase wat prijs moest geven. Over de korte afstand van duizend meter bleek dat geen probleem meer te zijn.

De tweede krachtproef voor de volbloeds werd gewonnen door favoriet Aleyah, die door Terry Cain naar de winst werd gereden. Aleyah was in al haar koersen nog in het geld, hetgeen met het bij de rennen gehanteerde handicap-systeem niet altijd even makkelijk is.