Gaat Sauvette unieke trilogie voltooien in grasbaantrofee?

Al twee jaar achtereen bleek Sauvette de sterkste op het gras en ook nu heeft de merrie van eigenaar Rillema een goede kans op de eindwinst. De ongekroonde koningin van de groene grasmat is nog altijd in topvorm en heeft, als het meezit, zelfs samen met concurrent Remco Shoeing een dubbele kans om punten te scoren.

In Joure bestaat al sinds 1885 een harddraverij- en renvereniging, maar pas in 1928 werden er voor het eerst ‘officieel’ koersen verreden in de Friese plaats. Ook tachtig jaar later zijn de meetings op de grasbaan onverminderd populair. Komende maandag zal het eveneens weer bomvol zijn op de sfeervolle Nutsbaan, waar tien koersen worden afgewerkt. Dat aantal had net zo makkelijk verdubbeld kunnen worden, want voor meer dan honderd paarden bleek geen startmogelijkheid beschikbaar op de baan van Joure.

In de eerste twee koersen van de dag worden twee series verreden die later uitmonden in een finale. Omdat in koersen op de baan van Joure de snelle vertrekkers een vet streepje voor hebben, zullen het vooral de pikeurs die bedreven zijn met de ‘start op de vlag’ zijn die winstkansen hebben. John de Leeuw en Aad Pools duelleren momenteel fel om de titel op de kortebaan, het duo is nu favoriet met Filiberto As en Power Limit. Eerstgenoemde is een broertje van de internationale topper Freiherr As en won al eerder in Joure én een zeldzame graskoers op Duindigt. Rocket Space (met Mariska Huel) is in vorm en won al eerder op vergelijkbare ondergrond in Emmeloord.

In de tweede serie treffen de kemphanen Remco Shoeing en Sauvette elkaar. Met name Remco Shoeing lijkt hier aanspraak op de winst te mogen maken. Recente prestaties op gras (twee zeges in Emmeloord, een tweede plek in Leek), een gunstige startpositie (eerste gelid, concurrente Sauvette staat in de tweede startrij op de ‘grid’) en een bekwame pikeur (John de Leeuw) moeten hier voldoende gewicht in de schaal kunnen leggen. Overigens is met de vorm van Sauvette ook niet veel mis. Ze moet de finale kunnen halen en heeft dan gelijke kansen met Remco Shoeing. In ieder geval is dit een meer dan boeiende ontknoping van de titelstrijd.

Daarbij zijn ook de achtervolgers nog niet kansloos. Het duo Tarzan Weber (Caroline Aalbers) en Romeo Beemd (Rob de Vlieger) moet het echter in de koers voor de topklassers opnemen tegen een heel regiment aan formidabele dravers. Orta Luce (Robin Bakker) won de 4,5 kilometer van Alkmaar en schuwt dus de afstand van meer dan drie kilometer allerminst. Simmer Hendrika (Ruud Pools) was in die draverij tweede en lijkt zich op gras wat beter thuis te voelen, terwijl Oscar Boshoeve (John de Leeuw) misschien niet veel wint, maar zich wel altijd ín de ‘kijker’ loopt. De meeste sympathie gaat in dit veld, met alle respect uiteraard voor de overige deelnemers, uit naar Jado Enzelens. De hengst is inmiddels veertien haar oud en loopt in Friesland zijn laatste koers. Eigenaar Coen Silvius weet al dat de veteraan ook behendig is in de springsport, dat was immers in al die jaren een van zijn geliefde trainingsvormen. Jado Enzelens was dit jaar vooral actief op de zogenoemde Duitse C-banen, een circuit dat overigens niet mag worden onderschat. De laatste koers op een dergelijke baan leverde de allrounder een zesde plek op, terwijl de winnaar in Quakenbruck bijna drie mille opstreek. En dat is, zoals men placht te zeggen, ‘best geld’. Jado Enzelens verdiende in zijn rijke loopbaan bijna één ton. Onvoldoende voor een brevet als ‘dekhengst’, maar gezien de huidige mogelijkheden zou het niet verbazen als er binnenkort toch een veulentje van deze markante draver in de wei loopt.
Het is een Joure altijd ‘tjokvol’, hetgeen voor het publiek de moeite loont bijtijds de rotonde langs de A7 te passeren. Filevorming is daar immers eerder regel dan uitzondering tijdens de koersdagen…