VIERJARIGE MERRIES IN STAKESDRAVERIJ

De drafbaan van Wolvega biedt zaterdag een mooi programma met onder meer diverse Stakeskoersen voor tweejarige dravers, een soortgelijke draverij voor vierjarige merries en een nummer voor de tegen de topklasse aanleunende dravers. Daarin komt onder meer Wicky de Viking in actie. Met liefst elf koersen op de kalender zou er in Friesland een leuke omzet op de totalisator uit moeten kunnen rollen. En juist dat laatste heeft de sport momenteel zo hard nodig. Ook de Klaas Woudstra-prijs staat op de agenda.

Kampioenschap van Nederland [] Koersen op Sinterklaasavond blijft een moeilijke aangelegenheid, zeker nu pakjesavond ook nog eens op de zaterdag valt. De echte diehards zullen zich een trip naar Wolvega niet laten ontnemen.
Of in de Vierjarigen Merrie Stakes Yalisa Limburgia daadwerkelijk in actie komt, valt nog te bezien. Trainer Peter Strooper kreeg eerder deze week de trieste mededeling dat enkele weken na het overlijden van zijn vader (oud-pikeur Willem Strooper) ook zijn moeder Ina was komen te overlijden. Een zwaar verlies voor de Callantsoger, die begrijpelijkerwijze zijn hoofd niet bij het koersen zal hebben op de dag dat zijn moeder naar haar laatste rustplaats wordt gebracht. Velen in de sport leven mee met de getroffen familie. Yalisa Limburgia zou als winnares van de Merrie Derby natuurlijk wel een kanshebster zijn geweest.
Tom Kooyman heeft een andere in Venlo opgegroeide draver ingeschreven, Ylja Limburgia. De merrie is dit jaar aardig doorgebroken en was eerder dit seizoen op deze baan in een soortgelijke koers – hoewel over kortere afstand – tweede achter de jaargangtopper You've got mail. In die koers verbeterde ze haar record naar 1.15,5. In dit veld lijkt ze heel kansrijk.
Want de tegenstand liet de laatste tijd nogal eens een steekje liggen. Yamira Beuckenswyk speelde in oktober geen rol van betekenis toen ze achter Ycewater en You're Vredebest eindigde. Dat duo is er nu ook weer bij. Aan de andere kant is weinig bekend over de ware krachten van de draver van Klaas Schilstra, want Yamira Beuckenswyk kwam vooral in actie op de Duitse banen. Daarin was ze zelfs een van de kanshebsters aan de vooravond van de Merrie Derby, in Duitsland bekend onder de naam Arthur Knauer Rennen.
Peter Louwersheimer kreeg van eigenaar Van Veen de snelle Yelina Charisma op stal. De merrie liep eerder in Zweden een snelle 1.14,3 en leek na terugkeer die vorm te hebben behouden. Louwersheimer scoorde er enkele mooie ereplaatsen mee, maar de laatste tijd wil het minder vlotten. In dit veld lijkt ze een bescheiden outsidersrol te kunnen vervullen.
Louwersheimer is actief in Ruinerwold, waar hij in de voormalige stallen van de befaamde Ashton Stables van Sietse Hylkema zijn onderkomen heeft.
Robbin Bot komt in actie met Yell on Quick, één van de weinige paarden van eigenaar Toon Wilderbeek die de in Frankrijk woonachtige liefhebber niet zelf heeft gefokt. De laatste zege boekte de merrie in Duitsland, waar ze verrassend won in Gelsenkirchen. Mocht dat hier eveneens gebeuren, is wederom sprake van een sensatie.
Yarda (Rob van Toor) is in eigen land nog 'maiden', ze wist er nog nooit een koers te winnen. Maar dat zegt niets over haar kwaliteiten want op de Duitse banen was het al meerdere keren raak. Net als Yell on Quick zal ze hier wel heel dicht in de buurt van haar record moeten komen (voor beide dravers is dat 1.17,7) om succesvol te kunnen zijn.
You're Vredebest is een paard met klassieke achtergrond. Als jong paard werd ze tweede in de Jofferprijs en vierde in de Productendraverij, waardoor ze behoorlijk in winsom steeg en dus wat zwaardere tegenstand ontmoette. Ze wordt nu gereden door Kurt Roeges, die mag proberen de merrie naar de tweede winst in haar loopbaan te rijden. Haar enige zege tot dusverre kwam tot stand in een amateurkoers op Duindigt.
Het paard met het snelste eindschot is Ycewater, die door het duo Luit de Vries en Rosalie Janssen wordt getraind. De merrie maakt een topseizoen door, met naast zeges in Duindigt en Wolvega (de laatste in een toptijd van 1.15,7) ook nog een hele serie overwinningen op de Duitse banen.
De eerste start van deze heuse Sinterklaasmeeting is om 16.00 uur.