BREEDERS CROWN VOOR VIJF- EN ZESJARIGEN

Naast de Breeders Crown voor tweejarige paarden wordt zaterdag in Wolvega ook de door de wat oudere garde gestreden om hun Breeders Crown. De vijf- en zesjarigen zijn in één pot gestopt en hoewel een groot aantal toppers al op rust staat, einde actieve loopbaan is of in het buitenland actief, staat de koers toch bol van de klasse. Drie zesjarigen nemen het nu op tegen vijf dravers van vijf jaar. De papieren favorieten zijn Wim Robel en Victor Bas.

Breeders Crown vijf- en zesjarigen [] Maar papier is geduldig en rijders en paarden zijn dat vaak weer niet. En eerlijk gezegd, de onderlinge verschillen zijn maar heel gering. In ieder geval start er veel klassiek materiaal, al zijn Derbywinnaars Willem W Boko en Virgill Boko nu niet van de partij.
Wim Robel is dat wel en de draver van Piet Groot steekt misschien wel in de vorm van zijn leven. De ruin won zijn laatste drie koersen op rij en is zo trouw als Zwitsers uurwerk. Voor de wedders die een zekerheidje op hun biljetten willen aankruisen, lijkt hij als 'plaatspaard' niet te missen. Zijn meest recente zeges boekte hij vooral op de Duitse banen met trainer Tom Kooyman. Enige vingerwijzing dat Kooyman misschien een nog grotere kanshebber heeft met Vriend Vryenesse, kan zijn dat hij daar zelf achter zit en Wim Robel laat sturen door Robin Bakker. Vermoedelijk is echter het wat nukkiger karakter van 'Vriend' de reden van die keuze. Kooyman staat immers al jarenlang bekend als een specialist wanneer het gaat om het in het gareel krijgen en houden van moeilijke paarden.
Wanda W boekte haar laatste zege eind augustus, waarmee de merrie een lange succesvolle periode die eigenlijk duurde vanaf eind 2008 afsloot. Ze zal het hier echter moeilijk krijgen. In haar laatste koersen eindigde ze meerdere keren achter Vito Corleone, die hier ook actief is.
Wido P is een klassieke winnaar, al verkreeg hij zijn winst in de Sweepstakes destijds wel achter de groene tafel. Het leverde hem de helft van zijn zeges op, dus een repeterend geweer qua overwinningen is de hengst nog niet. Inmiddels staat hij al enige tijd bij Hubert Schoonhoven in training, die er regelmatig uiterst succesvol mee is, al zal hij het hier met Stefan Schoonhoven in de kar ook niet eenvoudig krijgen.
Er wordt weleens gezegd dat ieder paard waar Hugo Langeweg jr achter gaat zitten ineens een seconde harder kan lopen over de kilometer. Dat zijn lovende woorden, maar ook zonder die veronderstelling zou Wyard Beuckenswyk een meer dan kansrijke deelnemer zijn, al was Langeweg jr drie jaar geleden ook al verantwoordelijk voor de eerste winst van de ruin. De combinatie won al eens eerder een Breeders Crown.

meer ▼
Trainers Jos van Koolwijk en Marieke Willems brengen de Kaliman-zoon opvallend genoeg pas voor de eerste keer dit jaar aan de start in eigen land. Daarvoor koerste hij met succes in onder meer Duitsland en zelfs Frankrijk en met de steun van de huidige en aanstaande kampioenspikeur gaat de ruin hier zeker een rol van betekenis spelen.
Vito Corleone is een ruin die het maar niet zwaar genoeg kan hebben. Hij weet niet alleen zijn omgeving, maar ook de buitenwacht bij voortduring te verrassen met verbazingwekkende prestaties na een doorgaans moeilijk parcours. Met acht paarden zal hij wat minder aan de buitenkant hoeven te sleuren en dat maakt deze dappere krijger tot een interessante kandidaat. De laatste twee keer dat hij werd geklopt was door een draver van Tom Kooyman (Diego Guapa en Quick du Vivier). Een voorteken dat de dreiging ook nu uit die hoek komt?
Victor Bas (Rob de Vlieger) is een zesjarige die inmiddels al langere tijd mee aan het front vecht in zijn jaargang. Sinds augustus vorig jaar was hij in een tiental starts in ons land niet meer buiten de eerste twee te vinden, die serie wordt alleen onderbroken door een zesde plek in Frankrijk. Dat was overigens een start waarmee een stille wens van eigenaar Gerard Brouwer in vervulling ging. Met zijn record van 1.13,1 behoort hij inmiddels tot de snelste Nederlandse paarden in de historie. Die tijd zette hij vorig jaar oktober neer in Zweden. Op basis van die regelmatige reeks, zijn betrouwbaarheid én de tijd die hij in de benen heeft, lijkt hij na zijn goede tijdproef onlangs het te kloppen paard. Hij start niet al te vaak in Wolvega, maar ook daar was hij in zijn laatste vijf starts steeds bij de eerste twee.
Wout Wielinga komt in actie met Ruud Pools. De winnaar van de Grote Unitrotprijs van 2007 won dit jaar pas één keer, namelijk in een amateurkoers in Duitsland met Hilda Hofstra. De ruin, net als Victor Bas een zoon van dekhengst Castleton Bass, is niet het prototype van de regelmatige winnaar, maar is zonder meer snel genoeg hier een rol te spelen.
De V- en de W-jaargangen hebben nog maar een korte historie in de Breeders Crown. In 2005 was Vinny Kingsdeep (Ruud Pools) de sterkste bij de tweejarigen. Een jaar later was Virginia Victory (eveneens met Ruud Pools) de beste bij de driejarigen en dicteerde Wervelwind (Robin Bakker) bij de tweejarigen. Ook in 2007 kwamen deze lichtingen weer in actie. De toen vierjarige Venividivici Joe (Hugo Langeweg jr) en de een jaar jongere Wyard Beuckenswyk (ook Hugo Langeweg jr) waren toen de sterksten. Vorig jaar was die eer weggelegd voor Wim Robel (Tom Kooyman) en wederom Venividivici Joe (Hugo Langeweg jr). Van het huidige deelnemersveld hebben Wim Robel en Wyard Beuckenswyk dus reeds een Breeders Crown op hun palmares staan.