TWEEJARIGEN IN ACTIE IN HUN BREEDERS CROWN

Op de drafbaan van Wolvega wordt zaterdag een dubbele versie van de Breeders Crown afgewerkt. Het gaat daarbij om de vijfde versie van die voor tweejarige dravers, terwijl de oudere garde (de V- en W-jaargang) in actie komt voor een eigen versie. Met name die van de tweejarige dravers is bijzonder aantrekkelijk, met vrijwel alle hoofdrolspelers uit de eerdere klassieke koersen achter de startauto. De sterkte van deze jaargang lijkt echter maar moeilijk in te schatten.

Breeders Crown tweejarigen [] De Breeders Crown kent in ons land nog maar een korte historie en zag in 2005 het levenslicht met een eerste versie van deze klassieker voor de tweejarigen. De jaargangkoersen hebben ten doel de fokkerij te stimuleren. Bij de merries was daarvoor nog maar geringe belangstelling in die eerste uitgave, Vamp Victory werd in een veld van zes paarden de eerste winnares. Het 'hoofdnummer' werd gewonnen door Vinny Kingsdeep met Ruud Pools in de sulky. De zoon van Spendic was geen toevallige winnaar, want hij verdiende binnen zijn jaargang ook verreweg het meeste. Met 1.16,9 is hij nog altijd houder van het koersrecord.
In 2006 ging de winst bij de merries naar Wahinie Stardust en werd de open versie een prooi voor Wervelwind met Robin Bakker. De door de eigenarengroep De Groningers zelf gefokte winnaar kon trouwens de winst pas na een zenuwslopende eindspurt binnenhalen. Favoriet Wout Wielinga leek lang te gaan winnen, maar verloor in de slotfase bijna zijn draf en kon omdat het comité clementie genoeg toonde de tweede prijs nog binnenslepen.
De derde editie ging in 2007 bij de merries naar You're Welcome, terwijl Yke Heikant de hoofdschotel op zijn palmares noteerde. Dat was in alle opzichten een mooi succes voor trainer Rob van Toor, die de hengst vrijwel onmiddellijk een welverdiende rust gaf bij fokker Sjef Verhees.
Ook vorig jaar hield de belangstelling bij de merries niet over. Cees Kamminga reed met Zabatinitranss R echter wel een uitstekende winnares over de meet en zag in de open versie dit keer een andere jaargangtopper winnen. Hugo Langeweg Jr schreef zijn naam bij op de erelijst met dank aan Zjanti River, die eerder ook al de Productendraverij en de Jonkerprijs had gewonnen.
Wie dit jaar de sterkste wordt, is moeilijk te voorspellen. Toch zou het net als een jaar geleden weer een dubbelslag kunnen worden van Hugo Langeweg Jr en zijn paard, want Adonis Boko won eerder net als stalgenoot Zjanti River zowel de Productendraverij als de Jonkerprijs. De fraai gefokte hengst is daarmee met afstand de leider van zijn jaargang, al stuitte hij wel een keer op de inmiddels van haar winterrust genietende Amarianne Frejo.

De concurrentie weet dus wie het te kloppen paard is. De paarden die hij in de Jonkerprijs terugwees (Arjan Dakota, Amour d'Occagnes en Aktie) zijn er nu niet bij en dat maakt zijn belaagster uit de Productendraverij misschien tot de kwaadste opponent. Ariane Beemd presteerde tot dusverre met Robin Bakker immers nagenoeg foutloos en haar prestatie in genoemde klassieker was heel opvallend. Ze eindigde maar heel kort achter de winnaar. Haar halfbroer Ybanos eindigde in deze klassieker twee jaar geleden nog als derde.
Er zijn echter meer kapers op de kust. Paarden die nadrukkelijk aan de deur klopten, maar de confrontatie met de top nog schuwden of daar nog niet rijp voor waren. Armstrong Transs R (Cees Kamminga) was bijvoorbeeld in Duitsland puik op dreef. Hij werd onlangs in dat land nog tweede in een koers achter een draver die voor 220.000 euro was geveild, dus dat kan allerminst een schande genoemd worden.
De stal van de familie Van der Blonk heeft natuurlijk een reputatie in dit soort tweejarigenkoersen. In de Breeders Crown was Zentra Field vorig jaar derde en in de eerste editie was Victor Emanuel tweede. Beide keren was Frans van der Blonk de rijder van dienst en hij neemt nu plaats achter Aphrodite Boko. Na twee zeges op rij, faalde de merrie in de Jofferprijs, maar dat valt een tweejarige nauwelijks aan te rekenen. Ze is met een record van 1.17,4 hier snel genoeg om rekening mee te houden.
Peter Strooper komt in actie met Alabama K, een dochter van Natalie Limburgia. Die merrie leverde met Ylja Limburgia eerder al een dit jaar bij Tom Kooyman doorgebroken draver af, zo werd ze in de vierjarigenstakes tweede achter You've got mail. Alabama K lijkt voor Callantsoger Richard Kerkhof nog iets eerder koersklaar te zijn. Ze verloor alleen van semi-Nederlandse paarden.
Daarvan was Nevele Wood er één. De Italiaanse hengst die wordt gereden door trainer Arnold Mollema won zijn laatste twee starts, waarbij vooral zijn meest recente zege opviel. In Denemarken liep hij een verbluffende tijd van 1.15,6 en is daarmee verreweg de snelste hier van het gehele veld.
De overige paarden hebben nog weinig starts in de benen. Dat maakt After Midnight (Mieke van der Meer) Aflame Dragon (Jellina op de Hoek), Amigo Toscana (Ruud Pools) en Adraline (Robbin Bot) natuurlijk niet op voorhand kansloos, maar moeilijk zullen ze het zeker krijgen. Dat ligt anders met Ardi Boko, die kwalificeerde in 1.17,9. Met die tijd in de benen doet de hengst van Dion Tesselaar ondanks een misschien wat ongunstige startpositie meteen mee voor de hoofdprijzen.

Merrieversie
Ook de merries hebben dit jaar weer hun eigen koers. De echte kandidaten voor de winst vallen hier wat meer in het oog. Amy Greenacre (André Bakker) was tweede in de Jofferprijs, Agrippa Boko (Hugo Langeweg Jr) zette haar eerste start makkelijk in winst om, Angel Eyes (Arnold Mollema) beviel met een derde plaats in de Productendraverij en Annie Friesinger was zowel in de Jofferprijs – derde – als de Productendraverij – vierde – aan het front te vinden. De troef van Stal De Koelboxbocht wordt net als bij die twee eerdere gelegenheden gereden door Henk Hamming. Ook Adream Wish (Robbin Bot) was met een vierde plaats in de Jofferprijs al even in beeld. In het gelukkig dit jaar wél forse merrieveld met twaalf deelnemers zijn dit de paarden die tot dusverre het meeste lieten zien.
Ook in de gesplitste Troostafdeling komen nog heel wat tweejarigen in actie. Zij koersen voor minder prijzengeld, maar kunnen in ieder geval aantonen straks als driejarige in de rekening zijn te nemen. En juist in dat jaar zal het moeten gebeuren.