KAN AMARIANNE FREJO OPNIEUW STUNTEN?

De Productendraverij is met afstand het belangrijkste nummer tijdens de drafmeeting komende zaterdag op de baan van het Friese Wolvega. In totaal komen in deze aloude klassieker veertien tweejarigen aan de start, waarbij de eerste aankomende paarden uit de Jonker- en de Jofferprijs als de grote favorieten gaan starten. Vorig jaar was Zjanti River de beste, mogelijk wordt stalgenoot Adonis Boko de opvolger. Maar ja, er is ook nog die verbazingwekkende Amarianne Frejo. Nota bene de eerste tweejarige die eigenaar Fred de Zoete in zijn lange loopbaan ooit in de baan had…

Productendraverij [] De Productendraverij werd in 1945 voor de eerste maal gelopen, hoewel er in 1944 reeds een gesplitste versie was geweest voor merries en hengsten. De eerste 'officiële aflevering' werd gewonnen door Kitty Zora, waarmee de bekende drafsportfamilie Wagenaar een jaar later ook de Derby won. De merrie Kitty Zora zorgde op de helaas verloren gegane baan van Mereveld ooit voor een geweldige stunt door een koers te winnen, nadat haar rijder Jan Wagenaar (de vader van de huidige senior uit Otterlo) van de kar was gevallen, er weer op klom en naar de winst snelde! Als tweejarige verdiende ze het toen astronomische bedrag van 9200 gulden, onder meer met dank aan haar zege in de Productendraverij. Als zesjarige moest ze haar actieve loopbaan vanwege een blessure beëindigen, maar vervolgens zou ze ook als fokmerrie een succesnummer blijken. Zo bracht ze onder meer Derbywinnaar Bento Kitty.
De laatste jaren kwamen bekende namen op de erelijst, zoals de vorig jaar dominerende Zjanti River. De winnaar, gereden door Langeweg sr, kende in die koers wat problemen in de bochten, maar bracht het er toch heelhuids vanaf. De Schagerbrugse stal was één van de dominente namen in deze koers gedurende de laatste twee decennia. Langeweg leverde vier maal een winnaar af, nog altijd twee minder dan de inmiddels in Frankrijk actieve Tjitse Smeding. Ook Jeroen Engwerda (3x), Cees Kamminga (2x) en Arnold Mollema denken als trainer met genoegen aan deze koers terug. Een overzicht van de deelnemers, voor de duidelijkheid in volgorde van het (tussen haakjes) startnummer.
Amy Greenacre (1) van de Emmeloordse familie Verhulst wordt dit keer gereden door Simon Woudstra. Vaste gastrijder André Bakker heeft namelijk een rit voor werkgever Jeroen Engwerda. De merrie eindigde in de Jofferprijs als tweede, niet ver achter de winnende Amarianne Frejo. De dochter van typische Verhulst-paarden (vader de op jonge leeftijd al razendsnelle Tim Greenacre; moeder Nicole Greenacre) eindigde nog nooit buiten de eerste drie.
meer ▼
Amarianne Frejo (2) ontpopt zich met Jolanda van Strien tot de sensatie van het tweejarigencircuit. Ze hield zowel Adonis Boko als Amy Greenacre in koersen waar het om behoorlijk prijzengeld ging al eens achter zich. Een topklassering zou hier een prachtig succes zijn voor Fred de Zoete, enkele dagen voor zijn 71e verjaardag. Een leeftijd die de oud-kampioen bij de eigenaarrijders (en eerste amateur die in de Derby uitkwam) er overigens niet van kan weerhouden nog vaak in de kar te klimmen. Al, of gezien zijn leeftijd 'pas', in 1981 won hij als rijder zijn eerste ritje met Rio Tinto. Kan Amarianne Frejo wederom stunten?
Anni Friesinger (3) is een deelneemster die mogelijk ook vele schaatsfans naar Wolvega gaat lokken. Niet vanwege het paard misschien, maar ook de Duitse 'eisschnellaufster' met de stralende lach is persoonlijk aanwezig om de daden van het naar haar vernoemde paard te bekijken. Dat dit voor extra publiek zorgt, bleek twee jaar geleden ook wel tijdens de Derbydag, toen Erben Wennemars aanwezig was om de lancering van het magazine draaf te ondersteunen en het paard Wennemars tot de kanshebbers behoorde. Anni Friesinger zal ook allesbehalve een spek-en-bonen-deelneemster zijn. Ze werd derde in de Jofferprijs en haar oudere broer Wicky de Viking won drie jaar geleden deze klassieker met Rick Wester. De enthousiaste eigenarenschare van Stal De Koelboxbocht is ongetwijfeld weer in vol ornaat aanwezig in Wolvega.

Adonis Boko (4) oogt hier – hoewel hij eens werd verslagen door Amarianne Frejo – als het te kloppen paard. In de Jonkerprijs haalde hij zijn even ondergedoken reputatie alweer snel boven water en sloopte de concurrentie met een verschroeiend tempo. Zijn 1.17,6 is hier dan ook de snelste recordtijd. De veilingtopper van weleer (38.000 euro) zal trouwens wel zijn record hier moeten verbeteren, gezien de winnende tijden de recente jaren. Dat geldt uiteraard evenzeer voor de concurrentie.
Arjan Dakota (5) was laatst met Rick Wester in de sulky tweede in de Jonkerprijs en leek in de slotfase zelfs wat in te lopen op Adonis Boko. Hij is met Adonis Boko hier ook het enige paard dat al eens sneller was dan 1.18 over de kilometer. Wester won de klassieker al eens als rijder in 2006, nu ook als trainer?
Amour d'Occagnes (6) probeerde in de Jonkerprijs een lange aanval aan de buitenzijde op de leidende Adonis Boko. Die Franse strijdwijze sorteerde minder effect dan gehoopt, al verzuurde de hengst getuige de derde plek niet helemaal. Destijds kwam een Franse rijder over in de persoon van Erwin Guiblais, maar André Bakker kent de Nederlandse koersmethodiek natuurlijk veel beter, hetgeen de hengst een interessante outsider maakt. Hij heeft immers pas één koers in de benen en zal daarvan opgestoken hebben.

Alert Oldeson (7) verdiende na haar winst in de Productenselectie al bijna net zoveel als haar aankoopbedrag van 1700 euro destijds. Omdat ze in de Jofferprijs ongeplaatst al aantoonde veel aanleg te hebben, zal ook deze merrie – getraind door Jos Oorthuijsen – op menig ticket worden aangekruist.
Attrape Moi (8) is gefokt door de 75-jarige Bob Krom uit Rietmolen. De hengst kwalificeerde zich met een derde plaats in de selectiekoers en heeft een opvallende vader in Orlando Vici, het Franse paard dat bij de drie- en vierjarigen het Criterium voor die leeftijd in zijn land won. Trainer Cees Kamminga bewaart goede herinneringen aan de Productendraverij, die hij in 1997 met Mack the Butcher wist te winnen, maar laat het sturen nu over aan Ruud Pools. Die was enkele jaren gelden ook al succesvol voor de Willemsoorder met Vincente Valley. Klikt de combinatie opnieuw?

Adream Wish (9) is één van de vele tweejarigen uit het entrainement van Hans Bot die een gooi deden naar de finale van de Productendraverij A. In de Jofferprijs werd de merrie (er starten nu overigens liefst acht merries, tegen zes hengsten) naar een vierde plek gereden door Robin Bakker, nu neemt Robbin Bot – zoon van de trainer – plaats in de sulky. Ook zonder het moeilijke startnummer zou de combinatie hier al voor een moeilijke taak staan, maar 'koers is koers, en alles is mogelijk…'
Aktie (10) van de voormalige caféhouder Frans Sleutel uit Heiloo plaatste zich al in de Jonkerprijs met een vierde plek. Dat was pas het debuutoptreden van de zoon van Elionora Oldeson, de Derbywinnares van 1990. Het verschil met Adonis Boko was toen nog behoorlijk, maar de kordaat genaamde hengst zou natuurlijk best eens een stuk verbeterd kunnen zijn. Met de vorm van de stal van Rob de Vlieger uit Zwaanshoek is in ieder geval niets mis.
Ariane Beemd (11) is de fraai gefokte dochter van Passing Renka en moeder Pinky. De laatstgenoemde leverde reeds zegekoning Victory My Way en de klassieke winnaar Ybanos af. Het is de tweede staltroef van Rob de Vlieger en ook nu is Robin Bakker de rijder. Die combinatie won overtuigend het debuutoptreden in de selectiekoers.
Angel Eyes (12) wordt gereden door Thomas Panschow, de Duitse vazal van trainer Arnold Mollema die de merrie zelf fokte. Het is al eerder gemeld: moeder Nancy Limburgia zag vorig jaar in Noorwegen haar nazaat Vincenza uitgroeien tot één van de beste oudere paarden van het jaar in dat land. Ze stond in een illuster rijtje als achtste genoteerd, achter topnamen als l´Amiral Mauzun, French Design en Maid for Tag. Misschien komt deze koers net even te vroeg voor de dochter van Open the Sky.
After Midnight (13) werd derde in haar selectiekoers achter Ariane Beemd en Angel Eyes. Voeg daarbij het feit dat de toppers uit de Jonker- en de Jofferprijs er toen niet bij waren en de conclusie is duidelijk. Het wordt 'a hell of a job' voor eigenaartrainster Mieke van der Meer, voor wie het natuurlijk wel heel bijzonder is dat ze hier een vertrekker aan de start heeft. Het is de altijd strijdende Oosterwoldese overigens meer dan gegund.
Ada Wielinga (14) is de tweede troef van trainer Hans Bot. Ze wordt gereden door haar vaste piloot John Westenbrink jr. Haar optreden in de selectiekoers was zeker niet ondermaats. Maar ja, startnummer veertien én acht paarden die op geduldig papier beter zijn. Het blijft een moeilijke uitdaging.