VIERJARIGE MERRIES STRIJDEN IN NAJAARSSTAKES

Hoewel het Jan van Dooyeweerd Kampioenschap van Nederland naar een later datum op de kalender is verhuisd, laat het programma op de draf- en renbaan van komende zondag zich toch heel mooi aanzien. Enkele koersen zijn uitstekend bezet, de volbloeds strijden in onder meer de Gold Cup, de montépaarden komen op de Nootdorp-piste in actie en als afsluiter gaan enkele vierjarige merries de strijd aan in hun Najaarsstakes.

Najaarsstakes [] In die Najaarsstakes valt voor de winnende combinatie een eerste prijs van 2300 euro te verdienen. Dat was aanlokkelijk genoeg om negen combinaties te trekken. Dat aantal had hoger kunnen zijn, maar paarden die dit jaar al meer dan acht mille verdienden, komen niet meer in aanmerking voor een start in deze draverij. Neemt niet weg dat enkele uitstekende merries in actie komen. In volgorde van startnummer passeren ze de revue:
Yske Schermer is de eerste van drie kandidates uit de stal van Jeroen Engwerda uit Biddinghuizen. De merrie van het eigenarenduo Siem de Jongh en Gerard Hoetmer is de achtste nakomeling van Dee Schermer, die al meerdere bruikbare koerspaarden afleverde. Yske – de fokkers kiezen vooral voor krachtige Westfriese eigennamen – begon haar loopbaan begin dit jaar met twee overwinningen in handen van André Bakker. Ook nu is hij de rijder van dienst.
Naast hem staat Yamira Beuckenswyk achter de startwagen en ook deze dochter van Freiherr As staat bij Jeroen Engwerda. De merrie lijkt ogenschijnlijk de minste van de drie Engwerda-kandidaten, maar door haar gewonnen prijzengeld als driejarige staat ze doorgaans wat zwaarder ingedeeld. In de Arthur Knauer Rennen, de Duitse versie van de Merrie Derby, werd ze in een serie nog derde, hetgeen haar opmerkelijkste prestatie was.
Tom Kooyman was verantwoordelijk voor de beste prestatie van Ylja Limburgia in haar loopbaan tot dusverre. Hoewel ze met onder meer Ruud Pools al enkele keren won, was haar tweede plaats achter jaargangtopper You've got mail onlangs toch wel heel opmerkelijk. Ze liep toen over de mijl een opvallende 1.15,5.
Rob van Toor komt in actie met Yarda, een merrie die zich de laatste tijd stormachtig aan het ontwikkelen is. In ons land kon ze nog nooit winnen, maar de laatste maanden sloeg ze met Rob van Toor én met Wim van der Mespel wel toe in Duitsland. Daar is de tegenstand normaliter van minder allooi, maar eigenaar Dolf Rieken zal niet zonder aspiraties afreizen vanuit Voorhout. Ook in eigen land was zijn merrie in haar tien starts vrijwel voortdurend bij de eerste drie te vinden. meer ▼
You are my baby is in dit veld het 'dark horse'. Ze opende haar loopbaan met enkele opvallende resultaten, maar haar laatste optredens waren minder overtuigend. Ze wordt gereden door Wim van der Pijl, de man die dit jaar de mooiste winst uit zijn loopbaan vierde met dank aan Voltreffer, die de Gouden Zweep won. En ook dat paard is eigendom van Arend-Jan Harmsen, dus misschien kan de man in het donkergroene pak nóg een keer stunten.
Regina Rapida werd in Zweden gefokt door de Nederlander Jan Bierma. De merrie was dit jaar vooral op dreef op de diverse grasbanen, met zeges in Aduard, Emmeloord en Joure. Dat is weliswaar lucratief, maar geeft geen echte indicatie omtrent haar pure kracht. Ze eindigde in Wolvega een keer in de buurt van Ylja Limburgia, dus kansloos is ze zeker niet. Bovendien heeft ze in John Dekker de nieuwe kampioen op de kortebaan achter zich. Juist in dit veld lijkt een vlotte start doorslaggevend te kunnen zijn.
Hans Westgeest draait al jarenlang mee in de vaderlandse drafsport met zijn Stal Vredebest. Vele bezoekers kennen hem van zijn successen met Billy Vredebest, maar ook paarden als Raymond en Sir van Hanegem leverden mooie koersjaren op voor de liefhebber uit Voorschoten. Zondag start zijn You're Vredebest, die als tweejarige tweede werd in de Jofferprijs en vierde in de Productendraverij. Ze wordt nu gereden door Jan van Dooyeweerd.
Ycewater is de troef van Luit de Vries en Rosalie Janssen, waarbij eerstgenoemde optreedt als rijder. De merrie was dit jaar vooral in Duitsland bij menige huldiging te vinden. Ook op Wolvega won de in Een getrainde draver al eens, in een besttijd van 1.15,7, en dat maakt haar hier meteen één van de rapste deelneemsters.
Op basis van haar grote serie topklasseringen in (semi)klassiekers is Yellow Moon hier misschien wel het te kloppen paard. In haar rijtje laatste verrichtingen detoneren twee mindere prestaties, maar die resultaten camoufleren goede koersen waarin ze wegsprong in gewonnen positie en met een startfout haar kansen verspeelde. De derde troef van Jeroen Engwerda wordt voor de tweede keer op rij gereden door Caroline Aalbers, die haar vorige keer al naar een knappe tweede plaats reed. De Callantsoogse krijgt binnenkort alle aandacht in de aankomende uitgave van het drafsportmagazine draaf.
Al met al een hele mooie afsluiter van een boeiende koersdag. Uiteraard is op de baan van Duindigt ook de topmeeting van Gelsenkirchen met vele Nederlandse deelname te volgen.