MARIA POORT NOG ALTIJD ACTIEF IN DE DRAFSPORT

Veel van de aandacht gaat dit weekeinde uit naar Duitsland, waar in Gelsenkirchen een topmeeting wordt verreden. Maar voor de thuisblijvers valt nog genoeg te beleven, zoals zaterdag op de baan van Wolvega. Daar brengt Dion Tesselaar enkele nog ongeslagen jonge paarden aan de start. En anno 2009 vinden we ook Maria Poort nog altijd op de deelnemerslijsten. De eerste trainster die ons land ooit rijk was, is nog altijd volop actief. Zaterdag laat ze de samen met Jan-Piet Kingma getrainde Warber Kingly aan de start komen.

ACHT KOERSEN [] De meeting in Wolvega begint met een amateurkoers waarin onder meer Wishful Starlake aan de start komt. De hengst wordt gereden door Gert-Jan de Vries, die in het doordeweekse leven de verzorger is van meerdere toppaarden bij Hugo Langeweg, zoals Russel November. Hoewel de merrie Wishful Starlake meer dan de helft van haar starts won, zal zegevieren nu niet zo eenvoudig zijn. Ze kwam immers maar zelden buiten haar thuisbaan Alkmaar aan de start. Yvory Queen (Martijn Gruppen) en Willy Prince (met kampioen Fred Handelaar) hebben meer ervaring op de Friese piste.
Dion Tesselaar is dit jaar prominent aanwezig in Wolvega. De veertigjarige oud-Kalverdijker heeft in Oudeschoot een succesvolle periode ingezet en in de derde en vierde koers komt hij met twee nog ongeslagen jonge paarden aan de start. In de derde draverij is dat met Time of my Life, een Oostenrijkse hengst die zijn eerste twee koersen in winst omzette. Vermoedelijk zal de exoot – heel veel paarden van Oostenrijkse bloede lopen er niet in ons land – nu wel zijn record moeten aanscherpen om ongeslagen te blijven. De in de vierde koers uitkomende Zamorano debuteerde onlangs op deze baan met een overwinning, hij werd toen ook al gereden door zijn trainer. De hengst werd door zijn fokker Arnold Mollema vernoemd naar de Chileense voetballer Ivan Zamorano, die tegenwoordig in eigen land ambassadeur is voor het goede doel: Unicef. Ivan de Verschrikkelijke was gedurende zijn loopbaan onder meer actief bij Real Madrid (hij werd Spaans topscorer in 1995) en Inter Milaan. Is zijn naamgenoot op vier benen straks net zo trefzeker als Ivan el Terrible?
In de zesde draverij van de dag treedt Robin Bakker voor de eerste keer aan met Warber Kingly. 'IJverige' Kingly was met kortebaanspecialist Aad Pools al meerdere keren succesvol, maar de Uitgeester koerst nu eenmaal weinig buiten eigen omgeving.

meer ▼

De ruin is nog altijd eigendom van fokker Jan-Piet Kingma, de Lelystadter die altijd zeer zuinig is op zijn paarden. Trainster is Maria Poort en zij mag gerust een icoon binnen de vaderlandse drafsport worden genoemd. De oud-Hilversumse heeft tegenwoordig een beperkt aantal paarden in training in Lelystad, maar is onverminderd succesvol. Zelf rijdt ze als gevolg van een schouderblessure, die onlangs operatief werd verholpen, aanzienlijk minder in koersverband. Al hoopt ze dat in de toekomst weer vaker te kunnen doen indien ze pijnvrij is.
Grote successen boekte ze met paarden als Wanda Pluto, met wie ze tweede werd in de Grote Prijs der Lage Landen die werd gewonnen door Vriend (1988). Ze won er ook de Grote Prijs van Nederland van 1987 mee. Met de merrie kon ze eveneens naar het WK in Amerika, op de baan van Yonkers Raceway in New York. Daarin werd ze als eerste vrouw die aan die titelstrijd deelnam vijfde, achter de ongenaakbare Mack Lobell.
Ook met Orange Bowl (Jofferprijs in 1975) en Prizefighter (Sweepstakes in 1977) schreef ze klassiekers op haar naam. En in de jaren negentig vierde ze triomfen met de toen populaire Flower Flora. Ze was niet alleen de eerste vrouwelijke trainer in ons land, maar met dank aan Prizefighter werd de toen nog in Hilversum werkzame Poort ook de eerste vrouwelijke vertegenwoordiger in het Europees Kampioenschap voor Vijfjarigen. Dat gebeurde nadat ze in het Kampioenschap der Vijfjarigen in eigen land destijds Pyreus Berkenhof van de familie Knipscheer na felle strijd terugwees. Op Europees niveau stond ze even later ook haar mannetje, want ze werd met Prizefighter in München tweede in genoemde Europese kampioenschap, maar net achter Ex Lee met Dan Wegebrand. Dezelfde Ex Lee zou drie jaar later in Hilversum – de trainingsbaan van Maria Poort dus – overigens de Prijs der Giganten op zijn naam schrijven.
Soms zal ze met heimwee terugdenken aan zeges op banen die inmiddels tot de vergetelheid behoren, zoals begin jaren zeventig met Lily Song op Drachten. In al die jaren is ze echter een sieraad voor de sport geweest. In 1977 hield ze bij een koers haar succesvolle paard Orange Bowl in, toen het bit van Ozo Hollandia gebroken was en Jan Wagenaar zijn paard stuurloos rond zag koersen. Door het optreden van de rijdster kon Ozo Hollandia naar de buitenkant, waar Wagenaar zich uit de sulky liet vallen. Daarbij brak de levende legende welswaar een neusbeen, maar het zeldzame koersincident had veel erger kunnen aflopen als Maria Poort halsstarrig door was blijven koersen…