WIE VOLGT RUSSEL OP IN KEES VERKERK TROFEE?

Een koers als eerbetoon aan één van de grootste dravers die ons land ooit rijk is geweest: Kees Verkerk. De stayer van weleer moest er na zijn dood in 2001, de ruin had bij zijn verscheiden de voor een paard gezegende leeftijd van 32 jaar bereikt, even op wachten. In 2007 werd echter toch de eerste editie verreden, waarbij Venividivici Joe als winnaar uit de bus kwam voor Johan, Oscar Boshoeve en Good Dry. Een jaar later schreef grootheid Russel November de stayerskoers op zijn naam, gevolgd door Pacific Valley en Udo Siebar.

FOKKERS TROFEE [] Russel November ontbreekt dit keer, hij maakt binnenkort mogelijk zijn opwachting in Italië tegen de groten van Europa, zoals Opal Viking. Dat neemt niet weg dat er misschien toch geen nieuwe naam op de erelijst komt, want de winnaar van de eerste editie Venividivici Joe is weer terug. En de zes jaar oude ruin is misschien nog wel completer dan bij de eerste editie van de Kees Verkerk Trofee, waarbij zelfs de gelijknamige schaatstopper van weleer aanwezig was. De 'kasteleinszoon uit Puttershoek' woont al jarenlang in Noorwegen, een land dat de drafsport ook in de arm heeft gesloten.
De koers is een staalkaart geworden van het beste wat we hebben aan stayersmateriaal. Voltreffer brak dit jaar bijvoorbeeld door met een grootse zege in de klassieke Gouden Zweep, waarbij de ruin van Arend Harmsen werd gereden door Willem van der Pijl, die er misschien wel de meest memorabele zege uit zijn lange loopbaan mee boekte. De onvoorspelbaarheid maakt de ruin tot een gevaarlijke klant, want in de Gouden Zweep – gehouden onder barre weersomstandigheden – had ook niemand rekening gehouden met Voltreffer.
Pesach Boko is al negen seizoenen (!) lang een vaste waarde in het drafpeloton. De ruin die de laatste jaren eigenaar Nico Knoll uit Naaldwijk zoveel plezier bezorgde, was weliswaar nooit een klassieke topper, al hoopte zijn eerste trainer Peter Strooper dat dit ooit wel zou gebeuren. Toch liet hij – vaak onverwacht – talloze mooie dingen zien. Zo was zijn winst in een Peerdepietenkoers voor veterinaire studenten er een om in te lijsten. Zijn laatste zeges boekte hij in Alkmaar. Hier zou een ereplaats rijder Nico Knoll na een voor hem emotioneel jaar al veel deugd doen.
Uruguay River won evenmin al eens een klassieker, al was zijn zege in de Champions Trophy met Hilda Hofstra er wel een die daar dicht tegenaan schuurt. Zijn beste prestatie was misschien wel de tweede plek in de Van Wickevoort Crommelin Memoriaal van 2007, waarin hij tweede werd achter de hier ook weer startende Venividivici Joe.
meer ▼

Uruguay River stond zijn gehele loopbaan bij Hoofddorper Jan van Dooyeweerd op stal. Hij is zondag ook de rijder van dienst achter de ruin die met bijna dertig zeges in zijn loopbaan natuurlijk een uitstekende haververdiener is.
Tom Kooyman laat zijn stayer Sir Groenhof zondag rijden door Robin Bakker. De ruin is vooral in Duitsland bezig aan een indrukwekkende reeks topprestaties, zo won hij inmiddels drie keer op rij bij onze oosterburen. Meest opvallende prestatie was de winst ooit in de Guus Knijnenburg Memoriaal met Marco Valentijn, die overigens met de hier ook startende Uruguay River destijds zijn dertigste en dus laatste zege als leerling behaalde.
Golddigger doet in alle opzichten zijn naam eer aan. Behoudens wat minder geslaagde uitstapjes in het buitenland doet de hengst van Peter Strooper en Stal Amsterdam nauwelijks iets verkeerd. Hoewel vanuit Callantsoog met een schuin oog naar de koersagenda in Frankrijk wordt gekeken, is het daar nog niet van gekomen. Zijn finest moments beleefde de hengst eerder dit jaar op deze baan, waar hij de Grote Prijs der Lage Landen op zijn naam schreef. Van de paarden uit het eerste band lijkt hij momenteel de sterkste te zijn.
In het tweede band treffen we wederom vijf paarden aan, die twintig meter goed moeten maken op de concurrentie uit het eerste band. Ryan G Boko zou daar op gras niet om malen, de ruin heerste dit jaar eigenlijk onafgebroken in dergelijke opdrachten. Maar Sjoerd van der Galien zal in Appelscha toch wel even hebben getwijfeld om zijn topper in te schrijven. Op zich zijn afstand, baan en bandenstart geen probleem, maar de concurrentie is natuurlijk wel heviger dan hij gewoon is. En op jacht naar zijn vijftigste zege heeft hij al veel te verstouwen gekregen gedurende het afgelopen jaar. Afgelopen maandag nog in Joure, waar hij een moeilijke koers voor de hoeven kreeg en derde werd. Het is alweer een tijd geleden dat hij in actie kwam op Duindigt – hij stond toen nog in training bij Hugo Langeweg – maar ook die baan kent geen geheimen voor hem. Dit jaar won hij voor de tweede keer op rij het Sprintkampioenschap in Alkmaar; maar even gemakkelijk was hij in het verleden de sterkste in het Stayerskampioenschap van Joure.
Kiwi du Vivier is hier de grote outsider in het veld. De elf jaar oude ruin verdiende in zijn thuisland Frankrijk tachtig mille, voordat hij in 2006 richting Nederland trok. Zijn laatste klassering was in Duitsland op een grasbaan, waar hij derde werd achter de winnende Ryan G Boko. Rijder Frans van der Blonk zit voor de eerste keer achter de ruin. Hij zou met een klassering al voor een stunt in zakformaat zorgen.
Venividivici Joe won deze koers twee jaar geleden, maar inmiddels heeft de door Hugo Langeweg Jr te rijden ruin al zo veel andere mooie dingen laten zien dat die winst slechts 'n klein pareltje aan de kroon is. De gewezen Gouden Zweep-winnaar van 2007 won onder meer in Frankrijk, excelleerde in Noorwegen en was bij zijn laatste zege de sterkste in de langste draverij van Europa, de 4,5 kilometer in Alkmaar. De Noordwijkse Vrienden van het Paard – ze vernoemden de ruin naar een oude tabakswinkel met de naam Venividivici – zullen ongetwijfeld weer present zijn op Duindigt. En rekenen op een huldiging…
Maar misschien komt het gevaar wel vanuit eigen stal, want ook Starfighter LM heeft na een lange carrière nog niets ingeboet aan klasse. Voor de hengst die in 2005 de Grote Prijs der Lage Landen won (twee winnaars van die koers in één draverij, het tekent de zwaarte van het veld), valt er in eigen land weinig meer te koersen, laat staan te winnen. Want wat won hij allemaal al niet in Nederland? Gouden Paard, drie keer op rij de Van Wickevoort Crommelin Memoriaal, het Vierjarigenkampioenschap, maar net zo makkelijk enkele keren de Jan Hoejenbos Memoriaal op een baan als Alkmaar. In het buitenland heerste hij op pistes als Cabourg in grote nummers. Dat leverde de door Willem van der Meer samen met rijder Hugo Langeweg gefokte hengst inmiddels een prijzengeld op van bijna drie ton. Mooi dat hij er nog altijd bij is en met zijn prestaties steeds meer respect afdwingt

Het hoogste startnummer is voor de grootverdiener in het veld, Kebby du Bocage. Hij wordt door de Belg Lieven de Groote naar ons land gestuurd en dat is niet voor de eerste keer. Eerder dit jaar legde hij in de Stayersprijs op Duindigt beslag op een derde plaats achter Venividivici Joe en Voltreffer. De door Kurt Roeges te rijden ruin is dus nog lang niet versleten.
De koersen tijdens de Westland-dag beginnen om 13.30 uur. De entree tijdens deze topdag is gratis en de koersen worden opgeluisterd met allerlei activiteiten, zoals ponykoersen.