ZOLA BOKO IMPONERENDE KAMPIOEN

De beste stal van Europa? Als het gaat om de driejarigen lijkt het er inmiddels op dat het entrainement van Hugo Langeweg in het Noord-Hollandse Schagerbrug die naam met recht mag dragen. In navolging van grootverdieners als Main Wise As en Marco di Jesolo heeft men in Vibelzee-draver Zola Boko nog een paard dat Europese top is. Zondag werd de hengst in Parijs gekroond tot de sterkste driejarige van Europa.
Hoe goed Zola Boko werkelijk is, daar staat nog een vraagteken achter. Maar het feit dat hij met Hugo Langeweg Jr een drie jaar oud record van Going Kronos voor oudere paarden over de middenafstand uit de boeken liep, vertelt al heel veel over zijn mogelijkheden. De nieuwe wereldbesttijd luidt nu 1.11,6, het oude stond op 1.12,2 en werd gelopen tijdens de E3-finale in Färjestad enkele jaren geleden. Uiteraard moest ook het koersrecord van Lets Go (1.12,8 uit 2002) er aan geloven. De zoon van Goetmals Wood zal zich dus nog wel even in de annalen terugvinden.
Eigenlijk kwam de winst ogenschijnlijk heel eenvoudig tot stand. Toen Sam Bourbon met Jean-Pierre Dubois even aanstalten maakte, weerde Zola Boko de dreiging spelenderwijze af. Een andere concurrente, Sanawa, verspeelde veel van haar kansen door in handen van Jos Verbeeck al vroeg een fout te maken en in de slotfase van haar lijn af te wijken, waardoor ze ook nog een prijzengeld door de neus geboord zag. Voor Zola Boko wacht nu vermoedelijk de Orsi Magelli in Milaan, die in november wordt gelopen.
De nummer drie van de Duitse Derby, Marc Burgerheide, worstelt duidelijk met zijn vorm en bewees dat zijn wat mindere recente prestaties allerminst een uitzondering waren. Jammer voor rijder Ruud Pools, die het op internationaal niveau vaak net niet meezit. Als pleister op de wonde gold de imponerende recordverbetering van Marc Burgerheide, van 1.14,4 naar 1.12,7. Trainer Appie Bosscha meldde de pers dat vooral het gebrek aan pure snelheid de draver van fietsenhandelaar Meindert Terpstra was opgebroken. Bosscha gaat nog wel toewerken naar de Duitse Breeders Crown, in november.