YEOVANI BOKO FAVORIET IN TITELSTRIJD

Op de draf- en renbaan van het Wassenaarse Duindigt wordt komende zondag een programma verreden waarin het Vierjarigenkampioenschap de hoofdschotel van de dag is. In deze eindstrijd helaas slechts zeven deelnemers, maar dat is dan wel de huidige top van de jaargang, misschien met uitzondering van Derbywinnares Yucca Boko, die vanwege fysiek ongemak aan de zijlijn staat te trappelen.

VIERJARIGENKAMPIOENSCHAP [] In Wassenaar wordt zondag gestreden om een prijzenpot van meer dan een halve ton en daarvoor willen de benen ook in het najaar door 's lands beste vierjarigen wel gestrekt worden. Daarnaast lonkt natuurlijk een plek op de relatief korte erelijst met grote namen als Paul W Boko, Starfighter LM, Rise and Shine en Virgill Boko. Vorig jaar was Welmoed Landerije de sympathieke winnaar.
Enige nadeel van dit kampoenschap is misschien de situering op de internationale kalender. Zo is het starten van Yeovani Boko in de Grote Prijs van de UET, een Europese topkoers voor vierjarige dravers, nu uit den boze. De Nederlandse eer wordt in de serie op Vincennes dit keer hoog gehouden door Year of Transs R, later zal in de Finse serie onder andere de 'halve Nederlander' Yield Boko aan de start verschijnen.
De keuze van Stal Langeweg voor de Nederlandse topkoers is niet alleen mooi voor het aanzien van de sport in het binnenland, ook gezien de kansen op prijzengeld is de stap logisch. In de serie was Yeovani Boko overtuigend de sterkste in het veld en had rijder Hugo Langeweg Jr na afloop lovende woorden over de dadendrang van de hengst. “In absolute topvorm”, aldus de Schagerbrugger over de troef van het eigenarenduo Zandbergen/Van Albada dat enkele jaren geleden tijdens de 2 Companions Sale de kapitale aankoop deed. Nadat de Derby nog niet de verhoopte successen opleverde, vijfde, is hij dit jaar echter schier onverslaanbaar met inmiddels vier zeges op rij. Daarbij onder meer het Sprintkampioenschap der Vierjarigen.
In die voorgaande koersen klopte hij voortdurend de paarden die hem ook dit keer gaan bekampen. Op basis van de halve eindstrijd zijn er vier paarden die mogelijk voor sportief weerwerk kunnen zorgen. Uiteraard is daarbij Yason Boko, de troef van eigenaar Wilco van der Jagt. De hengst – net als Yeovani Boko gefokt door de Nederlandse tak van John Bootsman's fokimperium – opende het seizoen met drie zeges op rij. Daarbij zat onder meer het Vierjarigen Criterium. In die drie koersen was Yeovani Boko echter absent. In de laatste twee confrontaties troefde de draver van Hugo Langeweg die van zwager Marcel Hauber echter duidelijk af.
meer ▼
Derde in de halve finale werd Yco Wollem met Tom Kooyman, ook al een paard dat zich nu langer in de top van zijn jaargang weet te handhaven. Mocht hij hier winnen, dan tilt hij zijn winsom tot heel dicht onder de ton aan prijzengeld. En dat hoewel een triomf pas de tweede winst in de loopbaan van de hengst van de familie Van den Hurk zou betekenen. Tweede plaatsen in de Derby (achter Yucca Boko) en de Fokkers Trofee (met Ybanos als sterkste) zijn echter bovenmodale prestaties die de kassa deden rinkelen. Misschien zou het koersverloop nu wat gunstiger kunnen uitpakken voor Yco Wollem, die twee weken geleden een vroege aanval gestuit zag worden door Yason Boko, die het veld lang dicteerde.
De eerste koploper van die halve eindstrijd was trouwens You've got mail, die er nu ook weer bij is. De merrie houdt van een hoog aanvangstempo en zal ook nu proberen de dans zo lang mogelijk te leiden. Ook zij speelt al voor een langere periode een belangrijke rol binnen de Y-jaargang, met onder meer een zege in de klassieke Productendraverij als tweejarige. Uiteraard neemt vaste rijder Frans van der Blonk weer plaats in de sulky.
Op basis van de serie krijgen de overige deelnemers het moeilijk hier een dominante rol te spelen. Voor enkele trainers was het daarom reden de finale maar over te slaan, nadat hun viervoeters in de generale tegenvielen (Yalisa Limburgia) of door uitschakeling het recht op een startplek verkwanselden (Yendi Boko). Dion Tesselaar treedt aan met Yamira Limburgia. De nummer twee van de Merrie Derby moest in de halve finale vanuit het achterveld komen. Ook voor haar geldt dat een ander koersverloop de merrie misschien wat dichter bij de koppaarden kan brengen.
Yke Heikant (zesde in de serie met Rob van Toor) en Yellow Shadow S (zevende met Hugo Langeweg sr) konden veertien dagen geleden geen potten breken. Er hoeft echter niet veel te gebeuren of dit duo kan ook een greep doen in de ruime prijzenpot, want zelfs voor de vijfde aankomende ligt nog 2,5 mille klaar. Het Vierjarigenkampioenschap wordt zondag verreden als achtste van de tien koersen.