JOIN THE WINNERZ KEERPUNT VOOR DRAFSPORT?

De drafbaan van Wolvega kent zaterdag een prachtig programma. Niet zo zeer omdat 's lands beste dravers acte de présence geven, maar wel omdat er voor de grote onderlaag veel valt te verdienen. Het voor het wedden op paarden in ons land aangewezen SGR gebruikt de datum als keerpunt voor haar organisatie. Op diverse manieren moet de koerswijziging kleur krijgen. Zo wordt de website www.weddenoppaarden.nl gerestyled, wordt de meeting voorzien van vrij entree en zijn er talloze extra activiteiten tijdens de koersdag.

Join The Winnerz [] De dag die onder de naam Join The Winnerz het leven ziet, is één van de vele opvallende ontwikkelingen die de draf- en rensport de laatste tijd doormaakt. Ondanks de soms minder vrolijke berichten, zijn er wel degelijk hoopgevende ontwikkelingen. Zo is de kans dat de sport komend jaar wekelijks op televisie te zien is, nu groter dan ooit. Op twee fronten wordt in dat opzicht druk onderhandeld en zijn de vooruitzichten meer dan positief.
Maar uiteindelijk draait het toch allemaal om de acteurs zelf: de paarden en de pikeurs. Die dienen voor boeiende en sportieve strijd te zorgen en in dat opzicht zal er in Wolvega vermoedelijk niet veel te klagen zijn. Het programma biedt een uitgebreid scala aan koersen, met onder meer een montédraverij waarin Swiebertje Kes weer een zege probeert af te knabbelen van zijn huidige achterstand op de Zweed Brutus Brebro, die nog altijd nationaal recordhouder is. Laatstgenoemde staat op 44 zeges, waarmee hij de Muiderbergse Mariel Mol destijds van titel naar titel voerde. Swiebertje Kes heeft er 29 achter zijn naam, maar de loopbaan van de draver is nog lang niet ten einde. Op de snelle baan van Wolvega is veertig meter geven aan de koppaarden in het eerste band overigens geen sinecure.
Op het programma staat ook een seriedraverij. Naast de aantrekkelijke dotering van de beide series, wordt er in de finale nog gereden om een extra prijzenpot. Een paard dat dus zowel serie als finale weet te winnen, mag zo'n twee mille bijschrijven bij de verdiensten. Reden genoeg voor enkele uitstekende middenklassers om zich in Friesland te melden.
In de eerste serie start bijvoorbeeld Yourie Teb. De hengst wordt bij deze gelegenheid weer gereden door Michel Rothengatter, die ook het laatste optreden van de talentvolle zoon van Freiherr As met succes voor zijn rekening nam. Rothengatter is nu al voor langere periode de trouwe rechterhand van Peter Strooper, die destijds Yourie Teb graag in training wilde houden, toen de vorige eigenaar afstand wilde doen van het dier.
meer ▼

Een telefoontje naar de toen net voor een reis naar het buitenland op het vliegveld staande keukenhandelaar Jan Groot was voldoende en van die deal zullen beide partijen geen spijt hebben gehad. De hengst won dit jaar alweer vier koersen.
Concurrentie genoeg in deze serie. De familie Van der Wardt is in haar nopjes met de Duitse Diego Guapa, die voor een geweldige stunt zorgde tijdens het Derbyweekeinde in Berlijn door er tijdens de zondagmeeting een koers te winnen. De Ganymede-zoon is sindsdien niet meer geklopt en heeft in Tom Kooyman een rijder die de laatste weken in topvorm steekt met zijn paarden. Dat gebeurt weliswaar vaak uit het zicht vanwege de vele buitenlandse optredens, maar het publiek is alvast gewaarschuwd.
Ook Paul Hagoort bewaart met zijn zege van Zar As natuurlijk mooie herinneringen aan de Duitse Derbydag, hij boekte er als trainer de grootste winst in zijn loopbaan. In deze koers laat hij Yron Buitenzorg rijden door Robin Bakker, die onlangs ook al succesvol was met de ruin. Hij is eigendom van Stal Zorgen Buiten De Poort, een optimistische benaming voor een eigenarengroep die nauw gelieerd is aan de vermaarde Stoeterij Buitenzorg.
Verrassend is de ontwikkeling van Willy Prince, die dit jaar bij Bas Crébas helemaal is doorgebroken. De jarenlang op de baan van Emmeloord werkzame Crébas spint garen bij zijn nieuwe werkomgeving in Bant. Daar is een prachtig complex verrezen waar de mogelijkheden om te werken ideaal zijn voor de enthousiaste trainer, die in het verleden ook veel buitenlandse ervaring opdeed. In dit veld is hij een van de zegekandidaten.
Dat geldt minder voor Wladimir (Luit de Vries) die zijn loopbaan stormachtig begon, maar zijn eindschot de laatste keren maar zelden in stelling kon brengen. Hij eindigde laatst ver achter Yourie Teb. Beter liggen de kansen voor vaste Wolvega-ganger Yuni de Linde van eigenaar Karst Zwarteveen. Die werd weliswaar de laatste twee keer geklopt door respectievelijk Yourie Teb en Yron Buitenzorg, maar de verschillen waren daarbij niet groot. Luut Dooper won dit jaar al meerdere keren met de merrie.
Wisconsin River schreef dit jaar zes van zijn acht starts op zijn naam, een moyenne waarmee hij hier ook vast en zeker mee gaat doen. De ruin is momenteel één van de paradepaardjes van fokker Aad van Schie, die ook nauw betrokken was bij de aanschaf van vader Incredible Crafts. Daarmee drukte de Schiedammer een zware stempel op de vaderlandse fokkerij, want 'Crafts' groeide niet alleen uit tot een dankbaar koerspaard, ook als vaderpaard was de hengst jarenlang leidend. Op de grotere banen liet Wisconsin River zich dit jaar minder frequent zien. Zijn laatste zeges boekte hij op de grasbanen en in handen van amateurs. Getuige het feit dat hij zijn laatste start in Wolvega ook in winst omzette, moet hij hier met André Bakker ook voorin verwacht worden.
Eigenaar Meindert Terpstra en trainer Appie Bosscha scoren dit jaar opvallend met de Burgerheide-paarden. Zo sleepte zowel Marc als Peter Burgerheide een finaleplek in de Duitse Derby uit het vuur. Zo ver is Gardy Burgerheide (Ruud Pools) niet gekomen, maar de merrie stond vaak geposteerd in zware velden. Voor EK-ganger Niels Jongejans is een zware taak weggelegd met You cant be me, hij start als enige vanuit het tweede gelid. De ruin won recentelijk twee keer in Duitsland. Zijn rijder zal ongetwijfeld lekker fris aan het karwei beginnen. Samen met zijn ouders en vriendin Linda Hamming sloot hij de Europese titelstrijd bij de leerlingen af met enkele dagen extra vakantie op het fraaie eiland waar de drafsport buitengewoon populair is.
In de tweede serie komen paarden aan de start die iets meer prijzengeld hebben verdiend. Sommige deelnemers deden dat in een iets grijzer verleden. Het systeem waarbij paarden ingedeeld worden op winsom, zorgt er immers voor dat ze steeds sterkere weerstand krijgen. De tien jaar oude Rejoy Cartouche is zo'n paard dat het momenteel wat moeilijker heeft, maar soms tot grote uitschieters reikt. De ruin van financieel adviseur Rob Amse wordt gereden door de talentvolle Digna de Beer.

Collega-leerling Dennis Minnema, dit seizoen prima op dreef, komt met de trouwe Trixie Dragon in actie. De merrie draait nog altijd een gemiddelde van meer dan één zege op tien starts.
De laatste keer was Yos JE op Duindigt in een dik gedoteerde Stakesdraverij fenomenaal. De fraai gefokte ruin verbeterde toen in handen van Dion Tesselaar zelfs zijn record, tot groot genoegen van eigenaar Eelke Kruis uit Terband. Die klimt nu zelf weer in de kar in de hoop een derde zege – en in de finale zelfs een vierde – op rij te scoren.
Ycewater is in de tweede serie de kandidaat voor Luit de Vries. De man die samen met vriendin Rosalie Janssen in Een een klein, maar succesvol, entrainement bestiert won inmiddels drie keer op rij met de Spendic-dochter, die heel dicht tegen de top van haar jaargang aanschuurt. Naast twee zeges in Duitsland was vooral het laatste optreden in Wolvega imponerend.
Wildfire keert terug uit Zweden en gaat weer op de bodem aan de slag waar hij zijn grootste successen behaalde: Wolvega. Zijn herkwalificatie met vaste rijder Cees Kamminga was veelbelovend. Wanda W boekte hier twee weken geleden een mooie winst. De merrie was destijds een veilingkoopje voor de familie Westenbrink. Uiteraard is Johnny Westenbrink weer als stuurman achter de merrie te vinden.
Wirona is in Alkmaar een fenomeen. Op het kleine baantje weet de merrie van Meiert Schouten uit het vissersplaatsje Den Oever vaak in amper een ronde de koers naar haar hand te zetten. Buiten de kaasstad heeft ze het meestal iets moeilijker, maar ook daar wist ze vaak te winnen. Niet voor niets dankt haar eigenaar zijn titel als eigenaarrijder aan de merrie.
Moeilijker zijn in dit veld de kansen voor Sanda Pluto W met Freek van den Berg en Winston de Frise met Stefan Schoonhoven. Twister Twiko (Kees Hetteling) heeft zo zijn uitschieters, zoals onlangs in Alkmaar, maar zal het hier toch niet eenvoudig krijgen. Ook Velocity M (voor collega Luut Dooper gereden door Ruud Pools) zal met een finaleplaats al tevreden zijn. Vito Corleone won zijn laatste optreden hier met Hans Sinnige, nu zit trainster Sjoukje Wagenaar weer in de sulky. Zijn laatste optreden was in de 4,5 kilometer van Alkmaar en afgewacht moet worden hoe de ruin die zware opdracht heeft verteerd. Mocht hij de finale halen, zou hij daarin best eens ver kunnen komen. De krachtpatser draait namelijk de hoeven niet om voor wat extra meters. Voor Unique Victory (Rosalie Janssen) is een redelijk succesvol grasbaanseizoen bijna ten einde. De merrie moest laatst het trio Wanda W, Trixie Dragon en Winston de Frise op deze baan voor laten gaan.
De eerste aankomenden van de beide series in deze Winnerz Cup kwalificeren zich voor de eindstrijd. Na afloop van de koersdag wordt door live entertainment gezorgd dat het publiek zich ook dan niet hoeft te vervelen. De eerste koers is om 16.00 uur en dit keer is er vrij entree in Wolvega.