TITELSTRIJD GRONINGEN NADERT ONTKNOPING

Met nog twee meetings voor de boeg – na woensdag wordt ook in oktober nog een keer gekoerst op de baan van de Martinistad – begint de strijd om de diverse klassementen op de drafbaan van Groningen de ontknoping te naderen. Met tien koersen valt er weer genoeg aan punten te verdienen, zodat er nog het nodige kan veranderen in de ranglijsten. Al lijkt bij de paarden de positie van Un Gamin Impuls voorlopig wel onaantastbaar.

Un Gamin Impuls groot favoriet [] De hengst van de familie Hilgersom is een uitgesproken baanspecialist en heeft ondanks zijn toegenomen winsom eigenlijk zijn gelijke nog niet gevonden in Groningen. Bovendien oogt hij ook nog eens aanzienlijk trouwer dan aan het begin van zijn bijna zeventig starts lange loopbaan, toen hij nog wel eens een steekje wilde laten vallen. Inmiddels is hij ook op Duindigt al enkele keren uiterst succesvol geweest, zodat hij meer allrounder blijkt dan aanvankelijk werd vermoed. Woensdag treft hij tijdens de voorlaatste Groningse meeting van het jaar echter opvallende tegenstand in paarden als Urban Hanover, stalgenoot Tim Trot en Ventura HH. Mogelijk is de wat korte afstand van 1700 meter nog het voornaamste struikelblok voor de draver, die in de Peerd van Ome Loeks Competitie op schootsafstand wordt gevolgd door Wonderful en Yke Q Cumber.
Wonderful komt in de slotkoers aan de start in handen van Kurt Roeges. De ruin uit de stal van Arnold Mollema stuit nu op Vulcano ZR, die zijn laatste twee starts op deze baan in winst omzette. De hengst wordt gereden door leerlinge Digna de Beer en dat geeft hem qua startpositie licht voordeel. Bovendien is hij volgens zijn omgeving een liefhebber van deze piste. De nummer drie in de ranglijst, de dit jaar doorgebroken Yke Q Cumber is al meerdere koersen achter elkaar op deze baan onklopbaar, maar is afhankelijk van misstappen van de twee boven hem geklasseerde paarden wil hij de titel nog winnen. De ruin is uiteraard wel de grote favoriet in de vierde draverij van de dag, waarin hij door André Bakker wordt gestuurd.
Neef Robin Bakker gaat aan de leiding in het rijdersklassement, waarin ironisch genoeg juist zijn nieuwe werkgever Rob de Vlieger zijn voornaamste concurrent is. Het zal voor de uit Ter Idzard afkomstige pikeur niet eenvoudig worden veel te scoren komende woensdag. Met Watch Fame B, Vigo Ricardo, grasbaanspecialiste Secretnora en Tim Trot heeft hij dit keer geen paarden voor de kar staan die een uitgesproken favorietenstatus zullen krijgen. Kansen dus voor achtervolger De Vlieger om de achterstand van dertien punten weg te werken.
meer ▼

De Zwaanshoeker heeft potentiële puntenpakkers als Zazou Enzelens, Zonnestraal VB en uiteraard Un Gamin Impuls ingeschreven. Dat zou ook voldoende moeten zijn om zijn voordelige marge van één punt in de trainerscompetitie ten opzichte van Marcel Hauber te behouden. Vanuit Deurze worden echter ook zo'n tien paarden in de veewagen richting Groningen geladen. Daarbij enkele kansrijke dravers. De voorsprong van De Vlieger en Hauber op achtervolgers als Jeroen Engwerda, Hugo Langeweg Jr (niet altijd aanwezig in Groningen) en Tom Kooyman is dermate groot dat de strijd slechts tussen de twee koplopers zal gaan.
Hoofdnummer in Groningen is woensdag de strijd om het Noordelijk Amatrice Kampioenschap. Vorig jaar werd die titel gewonnen door Annemiek Beekman met Tytane Promise. De Zandvoortse is er nu ook weer bij, dit keer met de trouwe Vlam van de Leye. De eerste koers in het tien koersen omvattende programma gaat om 14.30 uur van start.