WIE PAKT RECORD AF VAN ADONIS BOKO?

Enkele weken geleden liep Adonis Boko in de eerste koers voor tweejarige dravers een winnende tijd van 1.18,7 en dat staat vooralsnog als snelste tijd in de boeken voor de huidige jaargang. Maar normaliter niet voor lang, want zaterdag zal het op de baan van Wolvega normaliter iets sneller gaan in de twee Stakeskoersen voor tweejarigen die worden afgewerkt. Beide afdelingen beginnen eigenlijk zonder echte uitgesproken favoriet.

Mooie tweejarigenparade [] In de eerste afdeling komt Peter Strooper in actie met Andriy Fortuna, die onlangs een rappe kwalificatie neerzette. Een week later ging de pupil van Toine Schoonderwoerd uit De Bilt bij zijn eerste officiële optreden echter van de benen in een koers waarin de nu ook startende Baron W tweede werd in handen van Hugo Langeweg Jr. De kapitaal gefokte Duitse hengst eindigde dicht achter de winnende Aphrodite Boko. Zijn moeder is de Duitse merrie Bona Steding, die met Peter Heitmann in de sulky ooit een serie van de Duitse Merrie Derby won. Ongetwijfeld zal Baron W ook worden klaargestoomd voor een optreden tijdens de Duitse Derbydag van komend jaar, waarvan de series in tegenstelling tot dit jaar overigens niet meer op dezelfde dag als de finale zullen worden verreden.
Baron W is vrijwel het enige paard dat aan de start komt met een recordtijd achter zijn naam. De 1.19,0 is niet meer dan een indicatie ten opzichte van de koerstijden die Amy Greenacre (19,9) en Astrid B Butcher (20,2) hebben staan. Ook deze paarden schreven in de Stakeskoers van enkele weken geleden hun eerste prijzengeld bij, zij het met wat marge op de winnende Adonis Boko. Ook Astrid B Butcher heeft – met de snelle Gabi November – een Duitse moeder.
De deelnemers met de startnummers vijf tot en met zeven (Aflame Dragon, Alltime Stardust en Ada Wielinga) kwalificeerden zich weliswaar makkelijk op de baan van Wolvega, maar zullen hun toen getoonde tijden nog ruim moeten verbeteren. Laatstgenoemde is een halfzusje van goede paarden als Vincent Wielinga en Wout Wielinga, die op jonge leeftijd nog de Grote Unitrotprijs won.
Dat gebeurde in handen van Ruud Pools, die nu met Amicha Chip aan het vertrek komt. De merrie staat in training bij Appie Bosscha uit Langezwaag, die de laatste tijd met jonge paarden uiterst succesvol is. Zo leverde hij met Marc en Peter Burgerheide twee paarden af die zich in de Duitse Derby onlangs opperbest weerden. Hugo Langeweg sr is als enige deelnemer in het tweede gelid te vinden, maar dat hoeft voor zijn paard At Full Speed geen beletsel te zijn om een rol van betekenis te spelen.
meer ▼
De merrie is voor haar leeftijd al uiterst trouw en werkte een overtuigende kwalificatie af tegen enkele stalgenoten. Ze heeft zich sindsdien in de training alleen nog maar verbeterd en moet hier ergens in de 1.17 kunnen aftikken. Dat zou voldoende moeten zijn voor een plaats in het trio.
In de tweede afdeling hebben al meer paarden een echt record achter hun naam staan, maar het is moeilijk in te schatten of deze afdeling daarmee ook sterker bezet is. De door Arnold Mollema gefokte merrie Angel Eyes is een dochter van Nancy Limburgia, die al enkele leuke koerspaarden afleverde. Mieke van der Meer treedt aan met Alysses M. De moeder van de merrie, Kreutzer, bracht ooit met Vierboys een goed presterende tweejarige die later echter helaas niet doorzette. Alfons Migliore dankt zijn naam aan fokker Alfons Ravelli en is een zoon van Ecarla Lee. Die maakt als grootmoeder tegenwoordig goede sier met de daden van seriewinnares Wirona. Alfons Migliore werd op Duindigt derde achter Aphrodite Boko (hier wel aanwezig) en Baron W, die in de eerste afdeling start.
Voor Adream Wish zal de koers een zware opgave worden. De merrie kon in haar eerste optredens nog niet imponeren, al is er bij tweejarigen wel snelle progressie mogelijk. De Duitse rijder Michael Schmid komt vanuit Essen voor een ritje met X-Plosive. Met trainer Age Posthumus werd de fraai gefokte merrie van de helaas vroeg overleden dekhengst Windsong's Legacy onlangs vijfde op Duindigt, maar ze zal zeker beter kunnen.
Favoriete wordt dus Aphrodite Boko, die op datzelfde Duindigt een uitstekende indruk maakte en nu al wordt gezien als een grote favoriete voor zowel de Jofferprijs (alleen voorbehouden aan merries) als de Productendraverij. Frans van der Blonk was onlangs na een korte vakantie glorieus winnaar met de merrie van Henk Schavemaker. De voornaamste concurrenten in dit veld lijken de Italiaanse Nebbia (Hugo Langeweg Jr), die een goede proef afleverde en de naar topschaatsster Anni Friesinger vernoemde merrie waar Niels Jongejans achter zit. De troef van stal De Koelboxbocht moest onlangs toegeven op Adonis Boko, maar over het algemeen wordt dat paard binnen deze jaargang als buitencategorie omschreven. Alle kansen dus voor Kees de Bock en zijn drafvrienden om hier een mooi succes te boeken. De kansen van Amarianne Frejo zijn maar moeilijk in te schatten, na een aarzelende kwalificatie en een door een galoppade mislukt debuutoptreden.
Op de baan van Wolvega wordt vanaf 16.00 uur een prachtig programma verreden, waarbij zelfs de hiervoor te verrijden kwalificaties het aanzien op zich al waard zijn. Zola Boko, Striking Actions, Main Wise As, Marco di Jesolo en Marc Burgerheide zijn drafmachines die op internationaal vlak al veel lieten zien. Tevens staat er een vierjarigenstakes op het programma met jaargangtoppers als Yendi Boko, Yorick Stardust, Yke Heikant en de Milo Windspiel-zoon Yappie Paasloo.