TWEEJARIGEN GAAN VAN START IN STAKES

Eigenlijk zouden de tweejarigen al begin deze maand hun Stakesdraverij afwerken in Wassenaar, maar doordat die koersdag in haar geheel werd geschrapt, is het debuut van de nieuwe lichting nu pas. Menigeen heeft daar overigens geen problemen mee, want zij zien de jonge dravers het liefste zo laat mogelijk aan het koerswerk beginnen in de verwachting dat paarden dan een langere loopbaan zullen meemaken.

Liefst drie Stakesdraverijen [] De laatste seizoenen blijkt er overigens niets van dat paarden die vroeg aan hun loopbaan zijn begonnen, ook eerder afhaken. Al verdwijnen er uiteraard wel regelmatig merries op jeugdige leeftijd de fokkerij in.
De eerste versie voor de tweejarigen is natuurlijk moeilijk in te schatten. Het enige referentiekader is de kwalificatietijd. Twee paarden doken daarbij onder de 1.20 over de kilometer, met Adonis Boko als rapste. Hij wordt gereden door Hugo Langeweg (de seniorversie) en was als jaarling al een prachtige verschijning. Niet voor niets werd hij bij 2 Companions in Wolvega voor 38.000 euro geveild en dat was destijds de duurste van alle aangeboden paarden.
Ook Amicha Chip (Ruud Pools) dook in haar kwalificatie onder de 1.20 en haar afstamming belooft eveneens veel goeds, al hoeft dat niet altijd iets te zeggen. Haar moeder Jacala Boko was ooit met een bod van 25.000 gulden de op één na prijzigste van een Unitrot-veiling. Als fokmerrie lijkt het haar echter beter te vergaan. Het toont ook aan dat geluk en pech op een veiling dicht bij elkaar liggen. De moeder van Jacala Boko – Chickadee Hanover – leverde een jaar later met Kelsea Boko wel weer een Derbywinnares af…
Ook Ada Wielinga heeft een interessante afstamming. Haar moeder Pam Wielinga leverde met Wout Wielinga al een Derbydeelnemer (zesde achter Willem W Boko) af. En misschien is de vierbenige Anni Friesinger wel net zo goed als Wennemars, die in die editie derde werd.
In de tweede versie hebben ook weer twee paarden een record dat rapper is dan 1.20. Peter Strooper heeft een gastritje voor eigenaar Toine Schoonderwoerd uit De Bilt. Andriy Fortuna liet met 1.18,3 al een glimp van zijn klasse zien. Moeder Nikita Fortuna was voor Schoonderwoerd begin deze eeuw vooral in Duitsland een prima prestatiepaard. Ze liep ooit in Recklinghausen een verbazingwekkende tijd van 1.13,2 en daar mag zoon Andriy voorlopig alleen maar van dromen.

meer ▼
De Amerikaanse merrie X-Plosive viel eveneens op door haar kwalificatie. De pupil van Age Posthumus kwam tot 1.19,5. Ze is een dochter van het Amerikaanse fenomeen Windsong’s Legacy, van wie door zijn vroege overlijden na een longbloeding niet veel kinderen zijn. Vorig jaar kwamen in Amerika zijn eerste nazaten in de baan, waarmee hij met stip binnenkwam op de ranglijsten van de dekhengsten. Misschien kan X-Plosive aanhaken bij die successen. Interessant is in deze koers ook het optreden van Amarianne Frejo, die met moeder Go To Oldeson een afstamming kent waar wel vaker vroegrijpe klassieke paarden van kwamen. Ook de vorige week nog in de Derby actieve Zeus Oldeson is een kind van Go To Oldeson.
Een dag nadat in Wolvega meerdere goede vierjarige merries elkaar bekampten, gaan hun mannelijke tegenvoeters in Wassenaar de strijd met elkaar aan om een prijzenpot van meer dan tien mille. En dat heeft nogal wat geweld getrokken naar Duindigt. Sir Louis was vorige week imponerend in handen van Jaap Terstal uit Callantsoog, de amateurrijder die na lange tijd zijn succesvolle rentree maakte. Dit keer zit trainer en dorpsgenoot Peter Strooper weer in de kar. Stalgenoot Yann the Mailman wordt gereden door Patrick van Ooyen. De combinaties treffen onder meer Ybanos met Hugo Langeweg Jr.. die met de hengst al mooie successen behaalde. Hij heeft met afstand het snelste record in dit veld.
Year of Transs R (Robbin Bot) werd onlangs derde in het Sprintkampioenchap voor Vierjarigen en was een jaar geleden in de Duitse Derby actief. Ook Gandalf Hanover timmerde vooral bij onze oosterburen aan de weg. De hengst van Robin Ganzinotti won daar aan de lopende band. In ons land wilde het echter wat minder vlotten.
De Haagse trainer Rob van Toor zet met Yke Heikant en Your Love Lois twee deelnemers in. Eerstgenoemde won zijn laatste twee starts en wordt nu gereden door Wim van der Mespel.
De andere starters hebben klasse genoeg, maar mogen klagen over een mindere startpositie. Jeroen Engwerda gaat zijn successen proberen voort te zetten met Yes Alki, een hengst die nog altijd eigendom is van de Medemblikse familie Alkema. Yip Dragon (Age Posthumus) won precies de helft van zijn veertien starts en Yuri Idzarda (Ruud Pools) zegevierde dit jaar met dezelfde rijder al twee keer op deze baan. Ten slotte nog Yendi Boko, de nummer drie uit de Derby van vorig jaar. De laatste twee keer was ze niet opgewassen tegen Yeovani Boko. Dat de hengst een kleinzoon is van Speedy Volita blijft een aardig triviaatje van deze jaargangtopper.
Ook in de overige draverijen zijn er opvallende paarden. In de derde koers treedt Zagreb aan met Hugo Langeweg Jr. De zoon van Juliano Star was één van de aanvankelijke kandidaten voor de Nederlandse Derby, maar maakte jammerlijk een galoppade in zijn selectiekoers. De ruin was in Duitsland al eens imponerend. Hij neemt het nu op tegen de Zweedse merrie Montebella Rapida (hoewel gefokt door de in Zweden woonachtige Nederlander Jan Bierma). Deze merrie bleef met haar Loosdrechtse eigenaar Willem Goedhart in de sulky nog ongeslagen. Voeg daar ook nog de in Berlijn fenomenale Diego Guapa (Tom Kooyman) aan toe en het is duidelijk dat de koers met een prijzengeld van amper duizend euro eigenlijk geen recht doet aan de kwaliteiten van de dravers.
Voor hetzelfde prijzengeld gaat ook de vaderlandse topklasse aan de slag in de Laantje van Jochems-prijs, vernoemd naar een markant stukje op het ruim een eeuw oude Duindigt. Good old Orsini Dragon zal verbaasd opkijken als hij tussen de startbanden staat. Mocht hij hopen weer eens te kunnen stunten, dan zal hij die illusie snel opzij zetten in een veld met onder meer Terminator (oud-winnaar van het Gouden Paard), Yeovani Boko (onlangs winaar van het Sprintkampioenschap der Vierjarigen) en de onverwoestbare Pacific Valley.
Uiteraard zijn ook de volbloeds weer vertegenwoordigd, onder meer met de jaarlijkste strijd om de Hoefslag Wisselbeker. Elf deelnemers vertrekken in deze koers met een klassieke klank, de ren is immers verankerd met het populaire magazine van uitgeverij BCM, dat veel bijzondere activiteiten voor de sport onderneemt. Saguchu is weer present en won deze ren al eerder.